Olisitko itse tiennyt? Testi paljasti, mitä luonnonvaraisia kukkia moni suomalainen ei tunnista – erityisesti 4 kasvissa sekoiltiin

Kielo ja maitohorsma ovat lähes jokaiselle suomalaiselle tuttuja, mutta joidenkin kukkien tunnistus on astetta vaikeampaa.

Tunnistatko nämä kukat? Monelta Me Naisten testin tekijältä ne menivät keskenään sekaisin.

26.5.2022 7:00

Ah, kesä on täällä ja Suomen luonto on vehreimmillään! Mökkipihat, pientareet ja niityt ovat täynnä kukkaloistoa, josta saamme nauttia seuraavien kuukausien ajan.

Hehkeissä väreissä loistavaa luontoa ihastellessa moni on taatusti tullut joskus pohtineeksi, mikä mikäkin kukkanen nyt taas olikaan. Luonnonvaraisten kukkien nimiä opeteltiin koulun biologian tunneilla, mutta aivan kaikille ne eivät iskostuneet muistiin.

Vaan mikä on oman kukkatietämyksesi laita? Sen on selvittänyt jo yli 600 000 suomalaista Me Naisten testin avulla. Jos et ole vielä tehnyt testiä, pääset siihen tästä:

Lue lisää: Tunnistatko nämä kukat yhden kuvan perusteella? Jos saat kaikki 14 oikein, voit kutsua itseäsi Hemuliksi

Vain viisi prosenttia testin tehneistä on onnistunut tunnistamaan kaikki testissä olleet 14 kukkaa oikein, joten aivan helppo visa ei ole.

Kaikkein tutuin kukka suomalaisille on testin mukaan kielo, jonka tunnisti oikein peräti 99 prosenttia vastaajista. Helppoja ovat myös valkovuokko, maitohorsma ja suopursu, jotka tunnisti 94 prosenttia vastaajista. Vanamon tunnisti 93 prosenttia ja keto-orvokin 92 prosenttia vastaajista.

Testi paljasti kuitenkin muutaman kukan, joita suomalaiset eivät tunnista kovinkaan hyvin.

Listasimme alle neljä vaikeinta kukkaa, jotka tuottivat testaajille päänvaivaa – olisitko itse tunnistanut?

4. Ei valkovuokko, vaan...

Metsätähden kukka on tähden muotoinen, ja sen terälehtien kärjet ovat terävät.

...metsätähti! Testaajista 16 prosenttia luuli tätä kukkaa valkovuokoksi, vaikka tosiasiassa kuvassa on metsätähti. Oikean vastauksen tiesi sentään 81 prosenttia testaajista.

Valkovuokon lehdet ovat tylppäkärkiset.

Metsätähti (Trientalis europaea) kasvaa lähestulkoon kaikkialla Suomessa. Sitä tavataan niin Saaristonmeren kalliokedoilla kuin Lapin tuntureissa. Kaikista parhaiten metsätähti viihtyy lehtomaisissa kangasmetsissä. Metsätähden tunnistaa sen muodosta: kukka on kuin tähti, eikä sillä ole liuskaisia lehtiä kuten valkovuokolla.

3. Ei siankärsämö, vaan...

Koiranputki on Suomen yleisin putkikasvi.

...koiranputki! Vastaajista 64 prosenttia tunnisti yllä olevan kasvin koiranputkeksi, mutta 34 prosenttia veikkasi sitä siankärsämöksi.

Koiranputki (Anthriscus sylvestris) levittäytyy huoletta mihin tahansa, missä on tarjolla kasvutilaa. Niityillä, tienpientareilla ja pihoilla koiranputki onkin yksi näkyvimmistä tuttavuuksista, koska se kasvaa varsin korkeaksi.

Siankärsämö on syötävä kasvi, jota esiintyy sekä valkokukkaisena että punertavakukkaisena.

Siankärsämössä (Achillea millefolium) on pienet, valkoiset kukat, mutta sen kukinto on erilainen kuin koiranputken. Myös sen lehdet eroavat koiranputkesta.

2. Ei lumme, vaan...

Isoulpukan kukka on keltainen.

...isoulpukka! Tämä järvien pintaa läikittävä vesikasvi osoittautui yllättävän hankalaksi tunnistettavaksi. Enemmistö eli 55 prosenttia vastaajista tiesi, että kyseessä on isoulpukka, mutta 27 prosenttia luuli kasvia lumpeeksi ja 18 prosenttia uskoi sen olevan rentukka.

Tältä näyttää valkolumme.

Arkikielessä lumpeella viitataan tavallisesti valkolumpeeseen (Nymphaea alba), jonka tunnistaa valkoisesta kukasta. Isoulpukan (Nuphar lutea) kukka on keltainen. Isoulpukka kuuluu tosin lummekasvien heimoon sekin.

1. Ei päivänkakkara, vaan...

Tätä kukkaa moni luuli päivänkakkaraksi, mutta kyseessä on kaunokainen.

...kaunokainen! Kaikkein eniten päänvaivaa testaajille aiheutti yllä oleva kukka. Enemmistö vastasi kysymykseen väärin, sillä 41 prosenttia vastaajista luuli kukkaa päivänkakkaraksi. Joka neljäs luuli, että kuvassa on peltosaunio. Vain 35 prosenttia vastaajista tunnisti oikein: kuvassa on kaunokainen.

Tämä tässä on päivänkakkara. Huomaatko eron?

Kaunokainen (Bellis perennis) muistuttaa tosiaan aikalailla päivänkakkaraa. Se on kuitenkin eri kasvi. Kaunokainen viihtyy erityisen hyvin tienvarsissa, joutomailla ja pihapiirissä.

Lue myös: Tunnistatko kaikki Suomen puut? Katso 14 kuvaa ja tee testi, jonka tulos voi vetää nöyräksi

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet eri maiden liput? Tee testi, josta vain parhaat saavat kaikki 15 oikein

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?