Suomalaiset kertovat, mikä polttaribudjeteissa hiertää: ”Juhlista on viisi vuotta, enkä ole saanut takaisin rahojani”

Kysyimme suomalaisilta, mitä polttareiden kuuluisi maksaa ja millaisia rahariitoja he ovat kokeneet polttareihin liittyen.

Polttareiden kustannuksiin saa törsättyä paljon rahaa – jos pystyy ja haluaa.

15.4.2022 18:00

Kesä on tulossa – ja niin ovat myös häät, polttarit ja polttaribudjeteista johtuvat harmaat hiukset.

Hiljattain Twitterissä käytiin pitkä keskustelu siitä, onko 200 euroa polttareista liikaa, ja sen inspiroimina kysyimme Me Naisten lukijoilta polttaribudjeteista sekä niiden aiheuttamista erimielisyyksistä. Kyselyyn vastasi yli 400 ihmistä.

”Hävetti olla ainoa pihi”

Joka neljäs kyselyyn vastannut kertoi jättäneensä joskus polttarit väliin liian suuren osallistumismaksun takia. Joka kolmas taas kertoi osallistuneensa, mutta joutuneensa maksamaan lystistä enemmän kuin olisi halunnut.

”JOUDUIN keksimään tekosyyn jättääkseni polttarit väliin kuultuani budjetin. Hävetti olla se ainoa ’pihi’ ja ’vähävarainen’.” Nainen, 42

”OSALLISTUMISMAKSU oli 400 euroa, joten jätin menemättä. Annoin rahan mieluummin häälahjaksi.” Mies, 50

”OSALLISTUJILLE ilmoitettiin vain summa ja oletettiin, että kaikilla on varaa. Itse jouduin jättämään siitä syystä väliin, koska elin opiskelijabudjetilla.” Nainen, 39

Eri elämäntilanteet vaikeuttavat suunnittelua

Kysyimme sekä sitä, minkä hintaisissa polttareissa vastaajat ovat olleet mukana, että siitä, mikä olisi sopiva osallistumismaksu polttareissa.

 • 46 prosenttia oli ollut joskus mukana korkeintaan 50 euroa maksavissa polttareissa.

 • 58 prosenttia oli osallistunut polttareihin, joiden osallistumismaksu oli 51–100 euroa.

 • 54 prosenttia oli ollut mukana yli 100, mutta korkeintaan 200 euroa maksavissa kemuissa.

 • 24 prosentilla oli kokemusta yli 200 euron polttareista – 8 prosentilla jopa yli 300 euron polttareista.

Vaikka suuri osa oli osallistunut kalliimpiinkin polttareihin, sopivaksi osallistumismaksuksi mainittiin useimmiten 50 euroa. Polttareiden aktiviteettien ja keston kerrottiin kuitenkin vaikuttavan siihen, millainen osallistumismaksu olisi sopiva.

”RIIPPUU täysin siitä, saako rahalla myös itselle jotain elämystä vai maksetaanko vain juhlakalun menoja. Itselleni vaikkapa satanen ei tunnu vielä missään, mutta ymmärrän, että toiselle se voi olla iso raha.” Nainen, 41

Useiden mielestä polttarien budjettia suunnitellessa pitäisi myös ottaa huomioon osallistujien erilaiset elämäntilanteet.

”KYSE on kokonaisuudesta, jossa pitäisi mennä sen mukaan kenellä on pienin budjetti. Olen ollut hullun hauskoilla polttareilla, jossa yhteiseen kassaan meni 10 euroa per osallistuja.” Nainen, 37

”ENINTÄÄN 50–80 €, koska ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita. Kaikilla ei ole välttämättä ylimääräistä rahaa juurikaan.” Nainen, 31

”KULUJEN tulisi olla suhteutettu siihen, mitä köyhin osallistuja pystyy maksamaan. Monelta unohtuu, paljonko kaverin naimisiinmeno maksaa. On polttarit, häälahjat, pukeutuminen ja matkakulut häihin ja polttareihin. Tämä kaikki jo itsessään maksaa useamman satasen.” Nainen, 29

Rahariita polttareissa – tai niiden jälkeen

Raha on varmasti yksi isoimpia eripuraa aiheuttavia asioita polttariseurueen kesken. Pahimmillaan riidat olivat vastaajien mukaan rikkoneet ihmisten välejä.

Aina riitely ei suoranaisesti välttämättä liity rahaan, mutta polttariohjelmaa miettiessä moni joutuu pohtimaan asiaa hintalapun kautta.

”KAIKKI eivät tunnu ymmärtävän, että osalla on eri palkkataso. Polttarimaksun suuruudesta puhuttaessa on tullut kommentteja, että aikuisen ihmisen luulisi osaavan pitää taloudestaan huolta.” Nainen, 38

”JOKAISET polttarit ovat aiheuttaneet riitoja osallistujien kesken, aina rahan takia. Varakkaammat haluavat kaikkea extremeä, jossa hinta nousee korkealle ja silloin muut pistävät vastaan.” Nainen, 33

”KUN joukossa on sekä opiskelijoita että työssä käyviä, budjetti herättää aina kiistaa. Myös, jos samana kesänä on monet häät ja polttarit, budjetin on oltava realistinen jokaisissa juhlissa.” Nainen, 28

Vastaajilla oli kokemusta myös tilanteista, joissa eripuraa aiheutti se, miten budjetti tulisi jakaa osallistujien kesken.

Joidenkin mielestä budjetit pitäisi laskea sen mukaan, mihin kukakin osallistuu – ja osan mielestä budjetin osiin jakaminen vain vaikeutti asioita.

”KIISTAA on tullut esimerkiksi siitä, pitääkö kaikkien kustantaa majoituskulut, jos ei olisi itse jäämässä yöksi.” Nainen, 34

Välillä rahasta oli tullut ongelma vasta polttareiden jälkeen, kun olisi ollut maksujen aika.

”SUOSTUIN polttareissa maksamaan kaikkien osallistujien ruuat, koska ’kulujen jakaminen olisi helpompaa’. Juhlista on viisi vuotta, enkä edelleenkään ole saanut kaikilta osallistujilta takaisin rahojani. Muutaman muistuttamisen jälkeen luovutin, koska en jaksanut tapella muutamista kympeistä per osallistuja.” Nainen, 32

”OLEN ollut kaasona ja joutunut pulittamaan yli 500 euroa läheisen ystävän polttareista, koska osa osallistujista peruivatkin viime hetkellä osallistumisensa. Eivätkä he suostuneet maksamaan osuuttaan päivän ohjelmasta.” Nainen, 31

8 vinkkiä hyviin polttareihin

Kysyimme myös, mikä polttareissa on tärkeää ja miten hyvät juhlat syntyvät. Tässä lukijoiden kahdeksan vinkkiä, jotka eivät vaadi suurta budjettia.

 1. Mieti päivänsankaria. ”Järjestäjien tulisi ottaa huomioon nimenomaan juhlittavan henkilön persoona, jottei juhlista tule suunnittelijoiden juhlat.”

 2. Kysy ideoita osallistujilta. ”Itse koen tärkeäksi, että myös vieraita kuullaan suunnitteluvaiheessa ja heidän ideoita otetaan huomioon.”

 3. Yritä löytää yhteinen päivä. ”Hyvät polttarit ovat sellaiset, että mahdollisimman moni pääsee paikalle. Porukka tekee polttarit.”

 4. Pidä aikataulu väljänä. ”Ei liian täyteen ahdettua aikataulua, yleensä vapaa yhdessäolo on kaikkein parasta sen sijaan että juostaan hiki hatussa aktiviteetista toiseen.”

 5. Unohda 1990-luku. ”Ysärillä olleet nöyryytykset ja kuminmyynnit sekä kostyymit ovat niin kiusallisia, että älkää.”

 6. Kysy budjetista anonyymisti. ”Polttareihin osallistujille voi järjestää vaikkapa pienen anonyymin kyselyn (nykyisin helppo tehdä itse esim. FB-ryhmässä, Google Formsilla tai netin ilmaisalustalla), jossa jokainen pääsee kommentoimaan minkä suuruinen summa tuntuu luontevimmalta. Ja vasta tämän jälkeen kannattaa aloittaa tapahtuman ideointi.”

 7. Puhu rahasta. ”Olkaa avoimia budjetista, paljon mikäkin maksaa, mitä rahalla saa ja maksetaanko ihan kaikki morsiamen puolesta. Myös se, mitä muuta osallistumismaksun jälkeen pitää pystyä itse maksamaan.”

 8. Pidä homma yksinkertaisena. ”Hyvää ruokaa ja juomaa hyvässä porukassa riittää.”

Lue lisää: ”1000 euroa saattaa olla ystävilleni pikkuraha, jos lähdemme viihteelle” – miten käy ystävyyden, kun toinen tienaa reippaasti enemmän?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?