3 tv-sarjauutuutta, jotka kannattaa katsoa juuri nyt – 1 uutuuksista on niin hämmentävä, ettei katsomista voi lopettaa

Kaipaatko uuttaa katsottavaa suoratoistoista? Stay Close, Mieheni vaimo ja Archive 81 ovat todellakin katsomisen arvoisia.

Joko olet nähnyt Stay Closen, Mieheni vaimon ja Archive 81:n?

20.1. 18:00

1. Mieheni vaimo

Mistä näkee: koko kausi (8 jaksoa) Yle Areenassa, TV1:ssä sunnuntai-iltaisin, uusinnat maanantai-iltaisin

Katria (Pirjo Lonka) ja Eveliniä (Sara Soulié) yhdistää sama mies.

Olenko tuntenut häntä ollenkaan? Tähän kysymykseen syvennytään Ylen uutuussarjassa Mieheni vaimo. Kun liikemies Ahti (Kristo Salminen) saa sairauskohtauksen Tallinnan-laivalla, hänen kaksoiselämänsä alkaa paljastua.

Sairaalassa toisensa tapaavat Ahdin Helsingissä asuva aviopuoliso Katri (Pirjo Lonka) ja Tallinnassa asuva avopuoliso Evelin (Sara Soulié). Puolisot eivät ole ainoita, jotka eivät ole tienneet Ahdin kaksoiselämästä. Ensimmäistä kertaa toisensa tapaavat myös Ahdin lapset, lukioikäinen Aleksi (Bruno Baer) ja ekaluokkalainen Aile (Ella Kangas).

Koukuttaa ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Sarja herättää katsojassa kysymyksen, miten on ollut mahdollista elää kaksoiselämää 11 vuotta kenenkään tietämättä. Tähän ei vastausta saada.

Sen sijaan sarjassa keskitytään Katrin ja Evelinin suhteeseen. Ahdin johtaman perheyrityksen kautta he ovat sidoksissa toisiinsa. Molempien on pakko selvitä puolisonsa aiheuttamista tunnemyrskyistä, mutta myös keksiä ratkaisu vaikeuksissa olevan perheyrityksen pelastamiseksi.

Käsikirjoitus on lempeä eikä tuomitse.

Naisten ohella sarjassa on myös kolmas suurien tunteiden kanssa kamppaileva: Katrin lukioikäinen poika Aleksi, joka ottaa harteilleen enemmän kuin pitäisi.

Pirjo Lonka (vas. reunassa) näyttelee Aleksin (Bruno Baerin) äitiä ja Sara Soulié (oik. reunassa) Ailen (Ella Kangas) äitiä.

Mieheni vaimo koukuttaa ensimmäisestä jaksosta lähtien ja syvenee jakso jaksolta. Se on visuaalisesti tyylikäs, ja Juuli Niemen käsikirjoitus on lempeä eikä tuomitse.

Inari Niemen ohjauksessa olleiden näyttelijöiden työ on tarkkaa ja hienoeleistä – siitä kiitos etenkin loistavalle Pirjo Longalle ja hänen poikaansa upeasti näyttelevälle Bruno Baerille.

2. Stay Close

Mistä näkee: Netflix (8 jaksoa)

Cush Jumbo on Stay Close -sarjassa perheenäiti Megan Price, joka joutuu kohtaamaan salaisuutensa.

Kun nuori mies katoaa samana päivänä kuin eräs toinen mies tasan 17 vuotta sitten, rikosylikonstaapeli Michael Broome (James Nesbitt) alkaa tutkia tapausten yhteyksiä. Ketkä esikaupunkialueen asukkaista liittyvät vanhaan katoamistapaukseen, ketkä uuteen – ja onko joillakin yhteys molempiin?

Ehkä juuri outo tyylilaji koukuttaa ahmimaan koko kauden.

Sarjan keskiössä on kolmen lapsen äiti Megan Price (Cush Jumbo). Perhe ei tiedä mitään Meganin menneisyydestä, ja hän on salannut historiansa puolisoltaankin 17 vuotta.

James Nesbitt esittää sarjassa rikoskomisaario Michael Broomea.

Harlan Cobenin romaaniin perustuva Stay Close vaikuttaa aluksi puhtaalta rikossarjalta, mutta se onnistuu yllättämään – jopa hämmentämään katsojan.

Kun sarjaan ilmestyy psykopaateilta vaikuttava kaksikko (Poppy Gilbert ja Hyoie O'Grady), katsoja ei enää tiedä, mitä genreä sarja on. Palkkakiristäjät – tai oikeastaan -tappajat – tanssahtelevat kuin musikaalitähdet suorittaessaan tehtäviään kylmäverisesti.

Poppy Gilbert (vas.) ja Hyoie O'Grady hämmentävät Stay Close -sarjassa.

Ehkä juuri outo tyylilaji koukuttaa katsojan ahmimaan koko kauden. Loppuratkaisu on pakko nähdä mahdollisimman pian.

3. Archive 81

Mistä näkee: Netflix (8 jaksoa)

Dan Turner (Mamoudou Athie) on taitava kunnostamaan VHS-nauhoja. Koituuko se hänen kohtalokseen?

Rebecca Sonnenshinen (mm. Vampyyripäiväkirjat) luoma kauhusarja Archive 81 on saanut inspiraationsa samannimisestä podcastista, joten uutuussarjasta lienevät innoissaan kauhun ja mysteerin ystävien lisäksi ainakin podcastia kuunnelleet.

Dan Turner (Mamoudou Athie) on sympaattisen, joskin sisäänpäinkääntyneen oloinen arkistonhoitaja, joka on erityisen taitava kunnostamaan vanhoja VHS-nauhoja.

Yllättäen Dan saa työtarjouksen. Siitä maksetaan hyvin, 100 000 dollaria, mutta Dan – tai Googlekaan – ei tiedä palkan maksavasta yrityksestä mitään.

Herkimpien ei kannata katsoa tätä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Jo ensimmäisessä jaksossa katsoja pääsee hyytävään tunnelmaan. Dan viedään suorittamaan työtään syrjäiseen tutkimuslaitokseen vuorille, jossa eivät netti ta kännykkä toimi. Dan joutuu nauhojen kautta vuoteen 1994 ja mysteeriin, jonka keskiössä on nauhoilla esiintyvä Melody Pendras (Dina Shihabi). Samaan aikaan Dan näkee painajaisia omasta menneisyydestään.

Dina Shihabi on Archive 81 -sarjassa Melody Pendras.

Yhtäkkiä Dan on osallisena salaperäisessä vyyhdissä, johon liittyy kadonnut ohjaaja ja demonikultti.

Tätä sarjaa ei herkimpien kannata katsoa juuri ennen nukkumaanmenoa.

Juttua muokattu 21.1.2022: Ella Kankaan roolihahmon nimi on Aile, ei Aili, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?