Mitä tarkoittaa SV? Listasimme nykysanat ja niiden merkitykset: ap, smh, ty, py, pov, fr... - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Listasimme 16 nykysanaa, joiden merkityksen tajusimme kiusallisen myöhään – tiedätkö, mitä tarkoittaa SV?

Tuntuuko välillä siltä, että pitäisi kaivaa sanakirja esiin? Ei hätää, niin meistäkin.

Minä, kun yritän tulkita Jodelin lyhenteitä.

13.1. 19:00

Oletko pohtinut pääsi puhki, kuka onkaan tuo Facebookin keskusteluketjuissa usein mainittu henkilö nimeltä ap? Entä tajusitko heti, mitä Twitterissä käytetty lyhenne ”SV” oikein tarkoittaa?

Uusia sanoja ja toinen toistaan erikoisempia lyhenteitä syntyy tuon tuosta. Ei siis ole mikään ihme, jos sanojen merkitysten ymmärtäminen aiheuttaa toisinaan päänvaivaa.

Kun kirjainyhdistelmän takana piilevän sanan tai lausahduksen viimein oivaltaa, voi oivallusta seurata melkoisen hölmö olo – olisihan tuo nyt pitänyt arvata!

Listasimme 16 nykypäivän slangisanaa ja lyhennettä, joiden merkityksen olemme tajunneet kiusallisen myöhään.

 1. Smh eli shaking my head. Lyhennettä käytetään, kun jokin asia tuntuu niin typerältä ja pöyristyttävältä, ettei voi muuta kuin päätään pudistaa.

 2. Ty on Jodel-käyttäjien keskuudessa yleinen lyhenne tyttöystävälle. Vastaavasti py tarkoittaa poikaystävää.

 3. Pov eli point of view. Erityisesti Tiktokissa termiä käytetään selitettäessä omaa näkökulmaa muille.

 4. Mood ilmaisee, että henkilö samaistuu johonkin, mitä toinen sanoo.

 5. Tldr tulee sanoista “too long, didn´t read”. Toisin sanoen teksti on liian pitkä luettavaksi. Kirjainyhdistelmää voidaan käyttää myös viestin tai tekstin lopussa. Tällöin lukija voi siirtyä suoraan tähän osioon ja lukea napakan tiivistelmän viestin pääsisällöstä tai saada nopeasti käsityksen siitä, mistä viestissä oikein on kyse lukematta koko tekstiä alusta loppuun.

 6. Stan eli jonkun henkilön suuri fani. Tajunnanräjäyttävän sanasta tekee sen alkuperä: sana ”stan” on lähtöisin räppäri Eminemin samannimisestä kappaleesta, joka kertoo pakkomielteisestä fanista nimeltä Stan.

 7. Raketoida eli nousta nopeasti. Alun perin markkinatalouden yhteydessä käytetty termi on saanut uuden käyttötarkoituksen pandemia-aikana, kun saamme kuulla, kuinka tartuntalukemat raketoivat.

 8. Ap eli alkuperäinen kirjoittaja, aloituspostaaja, alulle panija. Nyt emme puhu aamupäivästä, vaan Facebookin keskustelupalstoilta tutusta termistä. Ei, se ei tarkoita ”aina paikalla”.

 9. SV on lyhenne sanasta sisältövaroitus, ja sitä käytetään esimerkiksi somepäivityksen alussa varoittamaan, että postauksen aihe saattaa aiheuttaa ahdistusta tai nostaa pintaan vanhoja traumoja.

 10. DM eli direct message eli yksityisviesti. Siinä missä Facebookissa viljellään termiä yv, Instagramin vastine yksityisviestille on DM.

 11. Fr on peräisin sanoista ”for real”, ja sitä käytetään yksinkertaisesti ilmaisemaan, että jokin asia on totta.

 12. Inb4 tai inbefore -sanoja käytetään ennustamaan seuraavaa tapahtumaa tai seuraavan kommentoijan ennalta-arvattavaa vastausta viestiketjuun.

 13. GM on nykynuorison hyvän huomenen toivotus ja peräisin sanoista ”good morning”. Vastaavasti nykyvastine hyvän yön toivotukselle on GN eli ”good night”.

 14. IYKYK tulee sanoista “if you know, you know”. Sanaa käytetään esimerkiksi Tiktokissa vihjaamaan, että vain harvat ja valitut, tiettyyn sisäpiiriin kuuluvat henkilöt ymmärtävät mistä oikein on kyse.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?