Miksi joka sormella on oma nimensä, mutta varpailla ei? Kielenhuollon asiantuntija kertoo

Varpaiden ja sormien välillä vallitsee epätasa-arvo.

Olisihan se kiva tietää, millä nimellä varpaitaan kutsuisi.

26.11.2021 18:00

Oletko muuten miettinyt, miksi varpailla ei ole omia nimiä?

Nimitykset peukalo, etusormi, keskisormi, nimetön ja pikkusormi ovat kaikille tuttuja ja taajaan käytössä. Tuntiessamme vaikka kipua sormessa, osaamme heti nimetä, missä sormessa kipu tuntuu. Varpaiden kohdalla taas suusta saattaa päästä pohtiva öö.

Onko varpailla nimiä?

Kielenhuollon asiantuntija Sari Maamies Kotimaisten kielten keskuksesta kertoo, että itse asiassa Kielitoimiston sanakirjassa mainitaan isovarvas eli ukkovarvas, keskivarvas ja pikkuvarvas. Varpaat eivät siis ole tyystin vailla nimiä.

Muista varpaista on Maamiehen mukaan luontevaa käyttää sormien nimiin vertautuvia nimiä, kuten etuvarvas tai nimetön varvas.

Lääketieteessä varpaisiin kuitenkin usein viitataan numeroilla eikä nimillä. Etuvarvas on siis kakkosvarvas tai toinen varvas.

Mistä sormien ja varpaiden välinen epätasa-arvo kumpuaa?

Maamies ei osaa sanoa tarkkaa syytä, miksi varpaita ei ole sormien tavoin virallisesti nimetty.

– Tätä voi vain arvailla. Ehkä siksi, että varpaita ei ole mielletty erityisen tärkeiksi ruumiinosiksi eikä kaikista varpaista siten ole ollut tarpeen käyttää erityisiä nimityksiä.

Sormia taas käytetään moniin erilaisiin tehtäviin ja niiden nimeäminen on siksi ollut tärkeämpää.

Kerro meille, mikä mietityttää!

Oletko muuten miettinyt -juttusarjassa etsimme vastaukset askarruttaviin kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen menaiset(at)sanoma.com.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?