Tiedätkö, miksi imurin varressa on luukku? Mystinen komponentti on laiskan imuroijan kaveri

Pikkuisella luukulla on oma tärkeä tehtävänsä, se ei ole siinä vain koristeena.

Oletko muuten miettinyt, miksi pölynimurin varressa on säädettävä aukko?

Pölynimurit ovat aikojen saatossa kehittyneet huimasti. Nykyisin onkin jos jonkinlaisia vempeleitä pölypussittomista johdottomiin laitteisiin. On lisäosia ja valaistuja suulakkeita. Yksi komponentti on kuitenkin säilyttänyt paikkansa valtaosassa imureita jo pitkään: varressa oleva pieni luukku.

Vaikka luukku on melkein imurien vakiovaruste, vaikuttaa pikaisen kyselykierroksen perusteella siltä, että yllättävän harva tietää, mikä se oikeastaan on. Tarkoitamme siis tietenkin tätä luukkua:

Auki ja kiinni liu’utettavan aukon tarkoitus saattaisi toki selvitä käyttöohjeesta, mutta harva taitaa kokea tarpeelliseksi opiskella imurin käyttöä. Aukko tunnetaan myös nimellä ilmamäärän säädin, ja sitä avaamalla ja sulkemalla voi säätää imutehoa mekaanisesti. Kun aukko on kiinni, imuteho on suurin.

Miksi ihmeessä tehoa sitten haluaisi säätää varren vipstaakista, kun sama onnistuu itse imuristakin? No, sillä välttää turhan kumartelun, jos imuri vaikkapa tarraa tiukasti kiinni mattoon. Kun luukkua raottaa hetkeksi, irrottaa suulake otteensa ja imuroija pääsee sutjakkaasti jatkamaan puuhaansa.

Kerro meille, mikä mietityttää!

Oletko muuten miettinyt -juttusarjassa etsimme vastaukset askarruttaviin kysymyksiin. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen menaiset(at)sanoma.com.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten sivuilla helmikuussa 2021.

Lue lisää: Valahtaako pyyhe aina suihkun jälkeen? TikTokissa esitellään nyt kikka, jonka avulla pyyhe pysyy napakasti päällä – ja kyllä, se todella toimii

Lue lisää: 8 siivoustuotetta, joita ammattilaiset suosittelevat – ”Jos ei tällä lähde, se kuuluu siihen”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?