Suomalaiset kertovat, millaiseen kuntoon jättävät kotinsa lomalle lähtiessä – nämä kaksi kriittistä asiaa lähes jokainen ottaa huomioon - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Suomalaiset kertovat, millaiseen kuntoon jättävät kotinsa lomalle lähtiessä – lähes jokainen ottaa huomioon 2 kriittistä asiaa

Kysyimme, millaisia lähtövalmisteluja suomalaiset tekevät ennen kuin jättävät kotinsa tyhjilleen loman ajaksi. Selvisi, että viherkasvien vointi ja vesivahingoilta välttyminen ovat monen ykkösprioriteetti.

Suljetko sinä hanat, kun jätät kodin tyhjilleen loman ajaksi?

30.7. 19:00

Mitä kaikkea otat huomioon, ennen kuin lähdet pidemmäksi aikaa pois kotoa? Esitimme kyseisen kysymyksen hiljattain suomalaisille.

Lähtövalmisteluja koskeviin kysymyksiin vastauksensa antoi 60 000 ihmistä. Vastausten perusteella voi sanoa, että vain harva jättää kotinsa kaaoksen valtaan lomalle lähtiessään. Pääosin suomalaiset huolehtivat tunnollisesti tyhjilleen jäävästä asunnostaan – mikä onkaan ihanampaa kuin palata siistiin kotiin rentouttavan loman jälkeen!

Kokosimme vastausten pohjalta tiivistelmän siitä, miten keskivertosuomalainen valmistautuu reissuun lähtöön.

Pölyt veks ja paikat putipuhtaaksi

Kovin moni ei jätä kotiaan kaaokseen loman ajaksi. Lähes 60 prosenttia vastaajista kertoo tarttuvansa imurinvarteen ja siivoavansa pahimmat sotkut alta pois ennen reissuun lähtöä, siinä missä 30 prosenttia ryhtyy perusteellisempaan suursiivoukseen.

Reilu kymmenisen prosenttia jättää kuitenkin imuroinnin ja pölyjen pyyhkimisen sikseen ja lataa paukkuja mieluummin lomatunnelmaan virittäytymiseen.

Pyykinpesu puolestaan jakoi suomalaiset kahtia: 54 prosenttia laittaa pesukoneen laulamaan ennen lähtöä, kun taas 46 prosenttia jättää pyykkivuoret sikseen.

Lakanoiden vaihto ei sen sijaan ole kovinkaan monen prioriteettilistan kärjessä. Vain 25 prosenttia kertoo vaihtavansa sänkyyn puhtaat petivaatteet, joihin voi sitten kellahtaa lomalta palattuaan.

Virrat pois laitteista, mutta miten on pistokkeiden laita?

Jättääkö kahvinkeitin ja laturit seinään kiinni vai ei? Sähkölaitteiden sammuttaminen ja töpseleiden irrottaminen seinästä jakoi jonkin verran mielipiteitä.

Vastaajista 42 prosenttia napsauttaa laitteet päältä pois ja vetää myös töpselit irti seinästä. Hieman useammalle riittää pelkkä sähkölaitteiden sammuttaminen, ja pistokkeet saavat jäädä seinään. Joukkoon mahtui myös vajaa 15 prosentin verran niitä, jotka eivät tee sen suurempia varotoimia sähkölaitteiden suhteen.

Jääkaappi tyhjäksi ja kaupan kautta kotiin

Paluu haisevaan kotiin ei todellakaan houkuttele. Vastaajista 80 prosenttia vältteleekin hajupommia ja tyhjentää jääkaapin kaikesta sellaisesta ruoasta, joka saattaa pilaantua sillä aikaa, kun on poissa kotoa.

Kotiin palatessa valtaosan jääkaappi ammottaa siis tyhjyyttään, mutta fiksu varastoi muonaa kuivakaappeihin pahimman nälkäkiukun varalle. Ajatuksen tasolla idea on vallan järkevä, mutta todellisuudessa vain noin joka kolmas on kaukaa viisas ja jättää kaappiin pientä hätävaraa, mikäli kotiin tulee palattua vatsa kurnien. Loput käyvät mieluummin kaupassa vasta kotiin palattuaan.

Näistä kahdesta tavasta suomalainen ei luista

Lähtövalmistelujen repertuaarissa ilmeni kaksi asiaa, joista suomalaiset pitävät tunnollisesti kiinni. Vahvalle 88 prosentin enemmistölle näyttäisi olevan itsestäänselvyys, että astia- ja pyykinpesukoneen vesihanat tulee sulkea, kuin lähtee pidemmäksi aikaa pois kotoa. Kukapa sitä haluaisi päättää lomansa vesivahinkoon!

Moni suomalainen vaikuttaa olevan vannoutunut viherpeukalo, sillä toinen itsestäänselvyys on se, ettei viherkasveja jätetä nuupahtamaan loman ajaksi. Oli kuinka kiire tahansa, kasvien kastelusta ei luisteta – näin totesi 77 prosentin enemmistö.

Lue myös: Naiset kertovat 13 parasta vinkkiä, jotka ovat saaneet vanhemmiltaan – ”Tämän ansiosta olen säästänyt todella paljon rahaa”

Lue myös: Älä tee itsestäsi törppöä! Katso oikea kyläilyetiketti

Lue myös: 20 outoa tapaa, jotka herättävät pakosti kummastusta – syyllistytkö sinä johonkin näistä?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?