11 asiaa, jotka aikuisuus pilasi – vaikka ne olivat lapsena ihan parhaita

Risteilyt, synttärit, automatkat... Moni asia, josta lapsena nautti, tuntuu aikuisena vain turhalta, tylsältä tai turhan tyyriiltä.

Lapsena tämä näky merkitsi pääsyä maailman hauskimpaan paikkaan, mutta aikuisena se saattaa aiheuttaa lähinnä vilunväreitä.

31.7.2021 18:00

Nuorena sitä odottaa aikuisuutta kuin kuuta nousevaa, vaikka se todellisuudessa tuo mukanaan lähinnä vastuita ja velvollisuuksia. Kaiken pahan lisäksi aikuistuminen vie mennessään nautinnon monesta asiasta, joista lapsena osasi nauttia.

Listasimme alle 11 asiaa, joita rakastimme lapsena, mutta jotka aikuisuus pilasi.

P.s. Jos joku listan asioista on sinulle edelleen mieluisa, onnittelut! Et mitä ilmeisimmin ole vielä täysin menettänyt sisäistä lastasi.

1. Uiminen

Uiminen on toki ihanaa vielä aikuisenakin, mutta lapsena viileässäkin vedessä viihtyi tuntitolkulla. Arjen hyötyliikunnat tulisivat kertarysäyksellä täyteen, jos aikuisena jaksaisi polskia edes puolet siitä ajasta, mitä lapsena lillutteli. Nykyään suurin osa meistä lähinnä kastautuu vedessä ja ryömii sitten takaisin saunaan tai rantapyyhkeelle.

2. Pelloilla juoksentelu

Kesäaktiviteeteilla jatketaan. Muistatko, kuinka vapauttavaa lapsena oli juoksennella pelloilla ja pientareilla? Miten ihanasti heinä kutitti koipia ja aurinko helli ihoa?

Nykypäivänä noista hetkistä on huolettomuus kaukana, sillä jo mökkitietä tarpoessa mielen valtaa pelko punkeista, borrelioosista ja puutiaisaivotulehduksesta. Näin siitäkin huolimatta, että puutiaisaivotulehdustapauksia ilmoitetaan THL:n mukaan Suomessa noin 60–90 vuodessa. Borrelioosiin puolestaan johtaa Suomessa arvioiden mukaan yksi viidestäkymmenestä tai sadasta punkinpuremasta. Silti pelkkä ajatus punkeista saa nykyään pysymään visusti pois pelloilta.

3. Torijäätelöt

Torilla kioskista ostettu jäätelö kai maistuisi meistä jokaiselle edelleen, mutta kun se on niin naurettavan kallista! Kaiken kukkuraksi lokit luultavasti varastaisivat tyyriit pallot ennen kuin ehtisi kissaa sanoa. Ja ne pallotkin ovat ihan varmasti pienentyneet lapsuuden kesistä!

Herkkuahan se torijäätelö on toki edelleen, sen tietää Salekin!

4. Automatkat

Myös automatkat muuttuivat aikuisuuden myötä jännästä seikkailusta puuduttaviksi rahasyöpöiksi. Siinä, missä pitkät ajomatkat ennen innostivat ja jännittivät, on päällimmäinen tunne nykyään lähinnä kärsimys. Aikuisena autoreissut merkitsevät polttoaineen- ja rahankulua, puutuneita jalkoja, kipeytyvää selkää ja radiossa toistuvia, samoja biisejä. Huoltoasemallakin vierailu lähinnä harmittaa, kun kuiva juustosämpylä maksaa melkein kuusi euroa.

5. Sää

Lapsena säästä kuin säästä osasi nauttia. Pakkasessa tehtiin lumilinnoja, vesisateessa hypittiin lätäköissä, pimeällä pelattiin piilosta ja helteellä juostiin ilkosillaan.

Aikuisena tuntuu siltä, että jokaisessa säässä on jotain vikaa. On liian kylmä, liian kuuma, liian valoisaa tai liian pimeää. Kausimasennukset seuraavat toisiaan ja aina olisi parempi juuri vastakkaisessa säässä. Mihin kyky nauttia neljästä vuodenajasta katosi?

6. Leikkiminen

Muistatko vielä, miten jännittävää elämä oli, kun leikin avulla pystyi sukeltamaan erilaisiin tarinoihin ja eläytymään monenlaisiin rooleihin? Jossain vaiheessa kaikki muuttui, ja leikkimisestä tuli, no, tylsää. Mihin se heittäytymisen taito oikein katosi?

Jotkut aikuiset tosin osaavat edelleen leikkiä. Kerroimme aiemmin Leenasta ja Liisasta, jotka eivät ole kadottaneet leikkimisen iloa. Ja siitä, jos jostain me muut olemme kateellisia!

Lue lisää: Leenalla, 54, on pehmokissa, joka on käynyt kylpylässä – aikuiset innostuivat leikkimään ja leluille varataan jopa matkoja lelumatkatoimistoista

Riittäisikö mielikuvituksesi vielä nukkeleikkeihin?

7. Keinuminen

Ajatuksena keinuminen tuntuu edelleen ihanalta, mutta todellisuudessa lyhyestä lystistä seuraa vääjäämättä paha olo. Aikuisena tasapainoelin ei ole enää entisensä.

8. Huvipuistot

Äskeinen pätee myös tähän huviin. Jos sattuu olemaan onnekas ja kestää kiikkumista vielä aikuisenakin, loppuu ilo viimeistään huvipuistossa. Tuntuu käsittämättömältä ajatella, että lapsena se kutkutus mahanpohjassa tuntui muka mukavalta.

9. Risteilyt

Muistatko, miten hauskoja risteilyt olivat lapsena? Pallomeri oli laivan kovin mesta ja Tax Free -kaupan pehmolelut näyttivät toinen toistaan upeammilta. Oli myös täyttä luksusta päästä buffettiin syömään ranskalaisia, lihapullia ja jäätelöä.

Aikuisena risteilyt menettivät hohtonsa, kun huomasi, että buffetin ruoka on oikeastaan usein aika kamalaa ja laivat täynnä humalaisia ihmisiä. No, ainakin uuden hajuveden saa ostettua verottomana.

On vaikea uskoa, että tämä näky näytti lapsena houkuttelevalta.

10. Synttärit

Syntymäpäiviä odotti lapsena kuin kuuta nousevaa. Oli lahjoja, kakkua ja seurapelejä. Jokainen kertynyt vuosi oli silloin edellistäkin tärkeämpi virstanpylväs.

Toista se on nyt aikuisena, kun omaa ikää, syntymäpäivästä puhumattakaan, ei meinaa edes muistaa. Ja miksi se patsastelu Paljon onnea vaan -laulun aikana tuntuu nykyään lähinnä vaivaannuttavalta?

11. Joulu

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: joulu. Joulu aiheuttaa väristyksiä sekä lapsena että aikuisena – syy väristysten taustalla vain vaihtuu. Lapsena mikään ei ollut jännittävämpää kuin joulupukin ja lahjojen odottaminen. Kaikki jouluun liittyvä näpertely ja askartelukin oli vain hauskaa.

Nyt juhlapyhä aiheuttaa lähinnä stressiä. Teoriamme on, että kun lahjat, ruoat ja tunnelma pitää luoda itse, häviää juhlasta kaikki taika. Lapsena siis tämäkin oli paremmin!

Lue myös: 13 asiaa, jotka todistavat mummojen olleen aina oikeassa: iltapäiväkahvit, risteilyt, puutarhanhoito...

Lue myös: Muistatko nämä 18 asiaa, joita saimme tehdä lapsena – ja joita nyt paheksutaan

Lue myös: Muistatko entisajan kesät? Miten huolettomia ne olivatkaan! Näitä 15:tä kesäpuuhaa voi enää vain muistella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?