Jaakko ei sittenkään heitä kylmää kiveä! Tiesitkö, että kyseenalainen kunnia kuuluu oikeasti naiselle? - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Jaakko ei sittenkään heitä kylmää kiveä! Tiesitkö, että kyseenalainen kunnia kuuluu oikeasti naiselle?

Vilaus Suomen historiaan paljastaa, että vedet eivät viilenekään vielä tänään Jaakon päivänä.

Siinähän se pikku-Salme jo valmistautuukin.

25.7. 13:30

Taas on se aika vuodesta, kun muutenkin lyhyestä kesästä nauttivat suomalaiset lannistuvat entisestään. Tämän viikon tiistaina, 25. heinäkuuta vietettiin Jaakon päivää, jolloin vanhan uskomuksen mukaan Jaakko heittää kylmän kiven järveen.

Samalla Jaakko jäähdyttää uimavedet – tuo pirulainen.

Jaakon päivää on vietetty jo vuosisatojen ajan heinäkuun lopulla, kertoo Ilmatieteen laitos. Myös Virossa vietetään samanlaista päivää.

Mutta! Todellisuudessa 25. heinäkuuta ei välttämättä olekaan se päivä, kun Pohjolassa aletaan kääntyä kohti syksyä ja sateita. Kyseenalainen kunnia vesien viilentämisestä ei siis myöskään kuulu Jaakolle.

Suomessa nimittäin tehtiin allakkauudistus vuonna 1753. Tuona vuonna siirryttiin kertaheitolla helmikuun 17. päivästä maaliskuun ensimmäiseen. Jaakon päivä oli siis vielä 1750-luvun alussa oikein osuva päivä juhlia vesien kylmenemistä. Allakan uudistuksen jälkeen tilanne kuitenkin muuttui.

– Tästä siirrosta johtuen oikea hydrologinen, vesien jäähtymisen alkava Jaakon päivä olisikin 11 päivää myöhemmin eli 5.8. Salmen päivänä, Ilmatieteen laitos kertoo.

Nykyään tieteilijät ovat huomanneet, että kesäinen ilmasto alkaa tosiaan kylmetä vasta elokuun alun tienoolla. Samalla kylmenevät myös pintavedet.

Salmen päivä onkin siis huomattavasti osuvampi ajankohta kylmän kiven heittämiselle.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla heinäkuussa 2017.

Lue lisää: Paha saa palkkansa – vai saako? Listasimme 10 eriskummallista sanontaa, jotka ovat täyttä humpuukia

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?