Näitä Suomi-helmiä et halua missata! Kokosimme 38 kiinnostavaa kohdetta kotimaan road tripille

Kamat autoon ja tien päälle. Kotimaassa on loputtomasti uutta nähtävää. Kokosimme yhteen mielenkiintoisimmat kohteet.

Harjuistaan tunnettu Punkaharjun kansallismaisema kannattaa nähdä ainakin kerran elämässä.

8.7.2021 13:30

Ei liene uutinen, että suomalainen luonto, erikoiset matkailukohteiteemme ja pohjoisen uniikki eksotiikka kiinnostavat ulkomailla. Esimerkiksi The Guardian -lehti nosti taannoin Suomen Euroopan kymmenen parhaan järvi- ja jokilomailupaikan listalle. Jutussa hehkutettiin erityisesti Päijänteen aluetta.

Ulkomaille matkustaminen on ollut rajoitettua jo toista kesää. Sen myötä kotimaan matkailu ja Suomen kiertäminen autolla on noussut suosituksi.

Pyysimme kokeneita reissunaisia paljastamaan omat Suomi-suosikkinsa road trippiensä varrelta. Vinkkejä kertyi valtava määrä. Seuloimme niistä mielenkiintoisimmat tähän juttuun.

Jos siis suunnittelet vielä kotimaan reissua tälle kesälle, olkoon tämä aarrekarttasi. Näitä Suomi-helmiä et halua missata!

Itäinen Suomi

1. Punkaharjun kansallismaisema, josta esiin nostettiin majoituspikat Hotelli Punkaharju, Punkaharju Resort, B&B Hepokatti, Hotelli Kruunupuisto sekä Tynkkylän Lomaniemi. Loistavina ruokapaikkoina mainittiin vohveleistaan tunnettu Inkerikahvila ja Cafe Rantakivi.

2. Joensuu ja tapahtumapuutarha Botania. Puutarhasta löytyy yli 2 000 kasvia ympäri maailmaa ja maailman pohjoisin trooppinen perhospuisto. Puistossa järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia.

3. Kolin kansallispuisto ja kylpylä Koli Relax spa sekä majoituspaikat Paimentupa ja Kolin keidas saivat osakseen erityistä suitsutusta.

4. Ilomantsin alue, jossa erityistä huomiota keräsi huikea Hermannin viinitila ja viinitorni, josta näkee Venäjälle saakka. Mielenkiintoisina kohteina mainittiin myös Möhkön ruukkikylä, karjalaisia perinteitä vaaliva Parppeinvaaran runokylä ja Petkeljärven kansallispuisto. Parppeinpirtin nykykarjalaista pitoateriaa oli vakuuttanut herkkusuut.

5. Lieksassa Ruunaan retkeilyalue ja upeat kosket. Koskenlasku siellä pitää kokea.

6. Kotka ja sympaattinen Santalahden leirintäalue.

7. Lappeenrantaan kannattaa suunnata jo pelkästään Saimaan upeiden järvimaisemisen takia, mutta myös Suomen vanhin ortodoksikirkko ja joka kesä samaan paikkaan rakennettava Hiekkalinna pitää nähdä. Herkuttelijoille suositellaan Lappeenrannan torin "vetyjä" ja "atomeja" sekä satamassa sijaitsevaa Lehmus Roastery -kahvilaa ja paahtimoa.

8. Mikkelin alueella ihastuttivat taide- ja käsityökauppa Kenkävero ja Tertin kartano.

9. Parikkalan patsaspuisto viehättää outoudessaan. Suosituksia sai myös patsaspuiston lähellä sijaitseva Iloisen Pässin Maalaispuoti, jonka ruoka keräsi kehuja.

Pohjoinen Suomi

1. Rovaniemi tuntuu olevan uusi kulinaristien mekka. Suosituksia keräsivät ainakin ravintolat ja kahvilat Choco Deli, Cafe 21, Arctic Restaurant, Nili, Himo, Roka Street Bistro ja Roka Kitchen & Winebar, Kauppayhtiön Pure Pizza ja Pure Burger, Wingston ja Hostel Cafe Koti.

2. Kuusamo ja Iisakki Village. Kylä on modernisoitu jäljitelmä vanhasta Paanajärven Rajalan pihapiiristä. Erityisen maininnan sai tunnelmallinen Kesäaitta.

3. Kemin saaristossa sijaitsevaa Perämeren kansallispuistoa kutsuttiin löytämättömäksi aarteeksi. Palanen Lappia keskellä merta. Kansallispuistoon pääsee nykyisin kätevästi taksiveneellä. Myös lähellä sijaitsevan Keminmaan vanha kirkko, eli Pyhän Mikaelin kirkko keräsi kiinnostusta. 1500-luvulla rakennetusta kirkosta löytyy muun muassa muumioitunut kirkkoherra.

4. Oulusta nostettiin esiin Koitelin yli kolmen kilometrin pituinen, lähes luonnontilaan jätetty koskialue. Myös Hailuoto ja Nallikarin ranta keräsivät ylistystä. Ruokapuolelta nostettiin esiin Suomen kauneimmaksi kahvilaksi tituleerattu Koivurannan kahvila ja Sokeri-Jussin kievari, jossa pääsee maistamaan rössypottua, oululaista perinneruokaa.

5. Inarissa pääsee tutustumaan saamelaiskulttuuriin. Suosituksia saivat saamelaismuseo Siida ja elokuussa järjestettävät Ijahis Idja -musiikkifestarit.

6. Enontekiön alueelta nostettiin esiin sympaattinen pikkukylä Hetta ja kokeneemmille patikoijillesopiva Pöyrisjärven erämaa.

Läntinen Suomi

1. Saariston rengastie on monen mielestä maineensa veroinen. Turun alueen saaristossa risteilevä reitti on pituudeltaan noin 200 kilometriä, ja matkan voi taittaa joko autolla tai pyörällä.

2. Kalajoen Hiekkasärkät pitävät pintansa edelleen. Upeiden hiekkarantojen ja alueen lukuisten palveluiden lisäksi esiin nostettiin valtava puinen perinnealus Kaljaasi Ansio, jolla pääsee nauttimaan ikimuistoisesta purjehdusmatkasta. Myös lähistöllä sijaitseva Ulkokallan majakkasaari keräsi kehuja.

3. Korppoossa sijaitsevan Hotelli Nestorin ruokaa kehuttiin maailman parhaaksi.

4. Kemiönsaari, josta nostettiin esiin ylellinen Söderlångvikin kartano ympäristöineen, Sagalundin kulttuuriperintöön keskittyvä museo ja Kasnäsin saaristokylpylä.

5. Raahessa ihastuttivat saaristo, vanha kaupunki ja sekä ruokaa että majoitusta tarjoava Langin kauppahuone.

6. Naantalista nostettiin esiin Rakkaudenpolku, kahvilakierros ja vanhan kaupungin värikkäät puutalot.

Kaiken keskellä

1. Lempäälästä nostettiin esiin herkuistaan kuuluisa Kahvila Siiri sekä Vaihmalan hovi, josta on mahdollista saada upea sauna- ja spa-osasto käyttöön edullisesti.

2. Asikkalan alue keräsi kehuja Vääksyn kanavan alueen takia. Erityisesti esiin nostettiin alueen ranskalainen kyläkauppa.

3. Padasjoella sijaisee taidemaalari Enni Idin kotimökki, jossa toimii värikkään taiteilijan elämästä kertova museo.

4. Keski-Suomen leirintähelmeksi nousi multialainen Sinervän Leirintä, joka sijaitsee kauniin Sinervä-järven rannalla.

5. Jämsäläisessä 1800-luvulla rakennetussa Witikkalan kartanossa on kahvilan lisäksi ihana lahjapuoti.

6. Jaalassa sijaitseva Verlan tehdasmuseo on UNESCO:n maailmanperintökohde. Verlan ruukkimiljöössä pääsee tutustumaan laajasti paperiteollisuuden historiaan.

7. Juvan Teahouse of Wehmais mainostaa itseään Suomen ainoana englantilaisena teehuoneena. Se sattuu monen roadtripin varrelle, ja on loistava pysähdyspaikka.

8. Laukaassa sijaitseva Hitonhauta on 800 metriä pitkä ja 30-40 metriä leveä rotkolaakso. Legendat kertovat Hitto-nimisestä mennikäisestä, joka on säikytellyt rotkoon uskaltautuneita. Hiton kivettyneet kasvot näkyvät rotkon seinämässä.

9. Rantasalmen Järvisydän tarjoaa kävijälle ikimuistoisia kokemuksia. Erityisesti esiin nostettiin kallion sisään louhittu kylpylä ja House Boat, joka tarjoaa majoitusta Saimaan laineilla.

10. Lopella sijaitsevaa Iso Melkutin -järveä kehuttiin niin kirkasvetiseksi, että se vetää vertoja Lapin erämaajärville. Lähistöltä, Tervakoskelta löytyy idyllinen kahvila Tallicafe.

Eteläinen Suomi

1. Hangon Tulliniemi, kaunis luonnonsuojelualue ja manner-Suomen eteläisin piste

2. Tuusulanjärven seutu, josta löytyy sekä luontoa, kulttuuria että historiaa. Esiin nostettiin erityisesti alueella toimiva Lottamuseo.

3. Fiskarissa sijaitseva Fiskarsin ruukkialue on matkailijoiden suosiossa, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen. Ruukki on perustettu vuonna 1649 ja toimii nykyisin suomalaisen taiteen ja muotoilun keskuksena.

4. Lohjan erikoisuus on "elämystavarataloksi" itseään mainostava Kasvihuoneilmiö. Sopivasti omituinen tavaratalo, josta löytyy mitä erikoisempia sisustusesineitä ja muita mielenkiintoisia tavaroita.

5. Salossa sijaitseva Mathidedalin ruukkikylä Teijon kansallispuiston kupeessa. Alueelta löytyy kaikkea ravintoloista museoihin ja jopa alpakoihin.

6. Porvoon lähistöltä löytyy viehättävä Haikon kartano, jonka juuret ajoittuvat 1300-luvulle. Kartanohotellissa toimii nykyisin myös kylpylä.

7. Ruotsinpyhtäällä sijaitseva Strömforsin ruukkialue tarjoaa käsityöläiskulttuuria ja uniikkeja majoitusvaihtoehtoja.

Puuttuiko oma suosikkisi? Kommentoi jutun alle ja jaa helmi muiden kanssa!

Lue myös: Kuinka hyvin tunnet Suomen kartan? Testi paljastaa totuuden – katso, saatko kaikki 15 oikein

Lue myös: Yö kelluvassa iglussa? Poimimme 6 huikeaa kesäyöpaikkaa, jossa haluaisimme itsekin nukkua

Lue myös: Mikä maailman kaupunki on henkinen kotisi? Vastaa 11 kysymykseen ja saat tietää, missä sinun kannattaisi asua

Juttua muokattu 8.7. klo 15.17: Jutun väliotsikot vaihdettu kuvaamaan paremmin kohteiden sijaintia."

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla heinäkuussa 2019.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?