Muistatko entisajan kesät? Miten huolettomia ne olivatkaan! Näitä 15:tä kesäpuuhaa voi enää vain muistella

Heinikossa juostiin ilman pelkoa punkeista ja aurinkoa palvottiin foliot leuan alla. Joitakin 1980- ja 1990-luvun kesäpuuhia muistelemme kaiholla, joitakin kauhulla. Mutta varmaa on, että ennen elämä oli yksinkertaisempaa!

Kasarin puolivälissä aurinkoa palvottiin Helsingissä ilman pelkoa palamisesta.

Ennen kaikki oli paremmin – tai sitten aika on vain kullannut muistot. Niin tai näin, yksi asia on varma: kasarilla ja ysärillä kesästä nauttiminen oli yksinkertaisempaa, kun kaikkea ei tarvinnut pohtia tai pelätä. Tieto kun tunnetusti lisää tuskaa.

Listasimme 15 asiaa, joita teimme ennen kesäisin, mutta joista voimme nyt vain haaveilla. Vaikka menneiden vuosien huolettomuutta on joskus ikävä, osa listatuista asioista on jäänyt historiaan ihan syystä.

1. Auringosta sai nauttia huolettomasti

Muistatko, kun auringosta pystyi vielä nauttimaan huolettomasti? Ysärillä rusketus oli cool – ja rannallakin uskalsi makoilla tunti tolkulla.

Nyt sanonta ”tämän päivän puna on huomisen bruna” kuulostaa lähinnä typerältä. On vaikea kuvitella, että hetki sitten ruskettumista (lue palamista) tehostettiin jopa foliot leuan alla.

2. Rannalle lähteminen oli helppoa

Kun ysärillä lähti rannalle, riitti että nappasi mukaansa uimapuvun, pyyhkeen ja lasisen limupullon.

Nykyään mukaan on pakattava kassikaupalla tavaraa. Pitää muistaa aurinkorasva, aurinkohattu, ihoa suojaava kaftaani, silmiä suojaavat aurinkolasit, litratolkulla vettä ja mielellään myös aurinkovarjo. Huolettomuus on nykypäivän rantaelämästä kaukana!

3. Veteen pulahtaminen onnistui missä ja milloin vain

Ennen vanhaan ei huolehdittu levistä tai bakteereista, vaan uimaan pulahdettiin milloin ja missä vain. Nyt puolet meristä ja järvistä on uimakelvottomia – ehkä juuri menneiden vuosikymmenten huolettomuuden takia.

4. Biitsillä luettiin lehtiä – eikä korvan juuressa pärissyt

Ysärillä rannalla luettiin lehtiä, eikä selattu puhelinta. Lehdethän löytyvät toki puhelimistakin, mutta paperisessa versioissa on aivan oma tunnelmansa. Suosikki ja Regina vain kainaloon ja menoksi!

Suosikkia tai Reginaa ei enää 2020-luvulla voi napata mukaan rantalukemiseksi.

Ysärillä myös lukurauha oli taattu, sillä rentouttavaa rantapäivää ei pilannut pärisevä vesiskootteri tai bluethooth-kaiuttimista pauhaava Spotifyn Suomen top 50 -lista.

5. Heinäpellossa uskalsi juoksennella

Kasarilla ja ysärillä heinäpellossa pystyi juoksentelemaan ilman huolen häivää. Juoksennella toki voi edelleen, mutta pienikin musta piste kehossa saa aikaan välittömän paniikkireaktion. Punkkien levittämä borrelioosi ja TBE-virus pitävätkin suurimman osan meistä visusti asfaltin puolella.

6. Lapset vaelsivat vapaina

Ysärillä kylillä juoksivat myös lapset ilman punkkikarkottimia, aurinkosuojaa, vaatteita tai vanhempia. Ennen vanhaan 7-vuotias oli ihan pätevä lapsenvahti 5-vuotiaalle pikkusisarukselleen jopa uimarannalla. Nykyään lapset temmeltävät keskenään korkeintaan aidatulla takapihalla.

7. Kukaan ei tiennyt, missä liikut

Muutama vuosikymmen sitten kukaan ei myöskään tiennyt, missä ystävät tai sukulaiset viilettävät. Nykyään se selviää viimeistään Instagram-stoorista.

8. Luontosuhteemme oli mutkaton

Kun luonnosta menneinä vuosikymmeninä löytyi jotain, sen pystyi vain ottamaan matkaansa sen suuremmin asiaa pohtimatta. Tästä syystä lapset, jotka touhusivat pihalla oman onnensa nojassa, keräsivät myös sammakon kutua, availivat simpukoita ja hoivasivat linnunpoikasia.

Nyt tiedämme paremmin, joten seinällä roikkuvat perhoskokoelmat ovat alkaneet tuntua melko epäeettisiltä häntänsä tiputtaneista sisiliskoista puhumattakaan.

9. Söimme kaiken, mikä maistui hyvältä

Ennen syötiin sitä, mikä hyvältä maistui sen enempää miettimättä. Nykyään makkaraa tai grillitaskua ei voi nautiskella ilman, että takaraivossa kolkuttaa ajatus tehotuotannosta ja ilmastokriisistä.

10. Ruoan säilyttäminen ei ollut niin justiinsa

Sen lisäksi, että olemme tarkempia ja tietoisempia ruokamme alkuperästä, olemme tarkempia myös ruokamme säilytyksestä.

Ennen vanhaan ruoat säilyivät tarpeeksi hyvin vaikka maakuopassa, eikä hieman paakkuuntunutta maitoa raaskittu heittää menemään, vaan sujautettiin vaikka lettutaikinaan. Vatsanväänteet kuuluivat elämään!

11. Yhdessä ruokailu oli yksinkertaisempaa

Jos ruoka ja sen säännöstely oli yksinkertaisempaa, niin oli kyllä ruokailukin! Kasarilla kesäkutsujen järjestäminen oli helppoa, kun ei ollut erikoisruokavalioita aina vegaanisesta gluteenittomaan ja paleoon.

12. Roskien lajittelu oli olematonta

Yksinkertaisempaa oli myös ruokailusta syntyvien roskien hävittäminen. Usein kaikki roskat pakattiinkin vain samaan pussiin ja pussi heitettiin lähimpään roskikseen. Villeimpinä aikoina ei edes roskikseen, vaan maan alle kaivettuun kuoppaan tai reteästi metsän keskelle. Kaikki siis ei todellakaan ollut ennen paremmin.

13. Turvallisuus oli suhteellista

Ruokailun ja roskien lajittelun lisäksi yksinkertaisempaa oli myös liikkuminen, sillä kasarilla turvallisuus oli suhteellinen käsite. Se, miten turvallinen kyyti oli, riippui välineitä enemmän kuskista. Pyöräilykypäröitä, turvavöitä ja turvaistuimia käytettiin, jos käytettiin. Useimmiten ei käytetty. Maanteillä puolestaan ajettiin sen mukaan, miten kiire oli perille. Ei kukaan nopeuksia vahdannut!

14. Liftaaminen oli kätevää, ei uhkarohkeaa

Tuntemattoman kyytiin nouseminen kuulostaa nykypäivänä uhkarohkealta, mutta muutama vuosikymmen sitten se oli vielä arkipäivää. Ei sitä muuten olisi päässyt Nurmeksesta Kuopioon, kun bussit eivät vielä kulkeneet nykyiseen tahtiin.

15. Ulkomaille kehtasi lähteä

Ysärillä aurinkolomille kehtasi vielä lähteä ja se oli jopa eleganttia. Nyt on käynnissä maailmanlaajuinen pandemia ja ilmastokriisi, joten lentäminen tuntuu perisynniltä. Onneksi pandemiakin kenties loppuu aikanaan – ja myös maata pitkin voi matkustaa!

Lue lisää: Muistatko nämä 18 asiaa, joita saimme tehdä lapsena – ja joita nyt paheksutaan

Lue lisää: Valitse 40 kuvan joukosta 10 kuvaa, niin me kerromme, mille vuosikymmenelle kuulut henkisesti

Lue lisää: Ikävöitkö sinäkin kolmiomehuja tai Ikean rottinkikaappia? Listasimme 17 valikoimista poistunutta asiaa, joita voimme enää vain muistella lämmöllä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?