Tiedätkö suomen kielen yleisimmät sanat? Tee 10 kysymyksen testi, jonka tulos voi yllättää

Tässä se on: erinomainen mahdollisuus osoittaa todellinen kielineroutesi.

20.6.2021 19:00

Oletko joskus miettinyt, mitkä ovat suomen kielen yleisimmät sanat? Ehkä osaat arvata muutaman, mutta tiedätkö kymmenen yleisintä? Nyt on aika ottaa asiasta selvää.

Kotimaisten kielten keskuksen artikkelista selviää, että kirjoitetun suomen kielen sanaston yleisyyssuhteita on tutkittu muutamaan otteeseen. Vuonna 1979 valmistui noin 430 000 sanaesiintymään perustuva arvio kymmenestä yleisimmästä sanasta.

Sittemmin tutkitun aineiston koko on kasvanut huomattavasti. Vuoden 2001 tutkimuksessa taajuus laskettiin tietokoneohjelman avulla 21 miljoonan sanan tekstipankista. Mukana oli lähinnä sanomalehtitekstiä, kirjoja ja aikakauslehtiä. Analyysissa selvitettiin paitsi sanojen yleisyys myös esimerkiksi sanan, lauseen ja virkkeen keskimääräiset pituudet. Knoppitietona tulevaisuuden pätemisiä varten: ne olivat 8,5 kirjainta ja 6,8 ja 11,1 sanaa.

Nyt löpinät sikseen! Aloita testi alta ja katso, kuinka monta kirjoitetun suomen kielen yleisimmistä sanoista tiedät.

Jos testi ei näy yllä, pääset tekemään sen tästä.

Lue myös: Ristikkofanien unelmatesti! Arvaatko Suomen kaupungit kirjainvihjeiden perusteella? Kokeile, oletko sana-arvoitusten mestari

Lue myös: Osaatko taivuttaa suomen kieltä? Jos vastaat 15 kohtaan oikein, kielipääsi on terävässä kunnossa

Lue myös: Alzheimerin vai alzheimerin tauti? 15 kysymystä paljastaa armotta, osaatko isot ja pienet alkukirjaimet oikeasti

Juttu on julkaistu aiemmin syyskuussa 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?