Heidin, 28, koti on täynnä nerokkaita yksityiskohtia – nyt hän jakaa 5 arkea helpottavaa ratkaisua, jotka jokainen voi toteuttaa kotonaan - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Heidin, 28, koti on täynnä nerokkaita yksityiskohtia – nyt hän jakaa 5 arkea helpottavaa ratkaisua, jotka jokainen voi toteuttaa kotonaan

Hiljattain omakotitalon rakennuttanut Heidi Hallikainen paljastaa parhaat kodin arkea helpottavat vinkkinsä, joista monet on vieläpä helppo toteuttaa melko pienellä budjetilla.

”Ennen kaikkea pyrin jakamaan kaikille helposti lähestyttäviä vinkkejä, jotka eivät tuo merkittäviä lisäkuluja”, Heidi kertoo.

28.5. 18:00

Oululaisen Heidi Hallikaisen, 28, vastikään valmistunut järven rannalle rakennettu talo kätkee sisäänsä useita näppäriä ominaisuuksia, jotka sujuvoittavat arkea ja lisäävät kodin toimivuutta.

Heidin somessa jakamat videot kodin pienistä yksityiskohdista ja arjen helpottajista ovat keränneet TikTokissa parhaimmillaan jopa 340 000 näyttökertaa. Nerokkaasti sijoitetut pistorasiat, keittiön kodinkoneet sisäänsä sulkeva aamiaiskaappi sekä kaikki valot ja osan pistorasioista sammuttava kotona–poissa-kytkin ovat inspiroineet useita katsojia tuunaamaan kotiaan toimivammaksi.

– Kaikki somessa jakamani kotimme yksityiskohdat ovat juuri niitä pieniä juttuja, jotka ovat meidän mielestä ihan huippuja arjen pelastajia ja helpottajia. Ennen kaikkea pyrin jakamaan kaikille helposti lähestyttäviä vinkkejä, jotka eivät tuo merkittäviä lisäkuluja.

Suurin osa Heidin jakamista raksavinkeistä on melko edullisia ratkaisuja, jotka voi toteuttaa helposti esimerkiksi remontin yhteydessä, mutta asennus onnistuu myös vanhaan kotiin.

– Ei maksa ihan hirveästi asentaa kotiin vielä muutama pistorasia lisää. Esimerkiksi siivouskaappiin voi asentaa pistorasian varsi-imurille ja sähköhammasharjoille voi suunnitella omat pistorasiansa vessan kaapin tai vetolaatikon sisään. Asennus ei maksa sen enempää kuin pistorasian laittaminen johonkin tavallisempaan paikkaan.

Pyysimme Heidiä listaamaan viisi arkea helpottavaa vinkkiä ja ratkaisua, jotka jokaisen on helppo toteuttaa melko pienellä budjetilla.

1. Kotona–poissa-katkaisin, joka sulkee kaikki valot ja osan pistorasioista

Huoli siitä, jäikö kahvinkeitin kotoa lähtiessä päälle, on kotona–poissa-katkaisimen myötä historiaa. Kun katkaisimen napsauttaa poissa-tilaan, sammuvat kaikki talon valot ja sellaiset pistorasiat, joihin on kytketty jokin sellainen sähkölaite, jonka ei olisi turvallista jäädä päälle.

Heidin kodissa katkaisin löytyy kätevästi ulko-oven vierestä, ja se sulkee muun muassa pistokkeet, joita käytetään kahvinkeittimelle ja suoristusraudalle. Välttämättömät laitteet, kuten jääkaappi, pysyvät päällä.

– Kotona–poissa-kytkin oli itse asiassa mieheni Kallen ehdotus, itse en ollut tuollaisesta innovaatiosta kuullutkaan. Keksintö ei ole sinänsä uusi, mutta sellaista ei ole tullut meille vastaan muissa kodeissa ainakaan niin, että kytkin ohjaisi valaistusta ja pistorasioita. Asensimme kytkimen kotiimme sähköjen asennuksen lomassa. Uskoisin, että katkaisimen saattaisi pystyä asentaa kotiin myös jälkikäteen, mutta toki helpoin on tehdä se sähkösuunnittelun yhteydessä.

Kaikkein kovin huolehtija voi Heidin mukaan jopa asentaa kotiinsa järjestelmän, joka sulkee pesukoneen vesihanan pesun päätteeksi ja pienentää näin vesivahinkoriskiä.

2. Pistorasioita riittävästi ja eri tarpeisiin

Heidin mukaan on hyödyllistä nähdä hieman vaivaa, kun pohtii, mihin eri tarkoituksiin ja missä kaikkialla kodissa oikein tarvitsee pistorasioita. Remontin yhteydessä kannattaa miettiä paikat niin sähköhammasharjoille, imureille kuin jouluvaloillekin.

– Pienilläkin jutuilla voi lisätä kodin toimivuutta. Mutta totta kai jokainen tekee juuri sellaisia ratkaisuja kuin itse haluaa ja pystyy.

3. Pyykinpesukoneen ja rumpukuivaajan nostaminen irti lattiatasosta ja pyykkikorien sijoittaminen niiden alle

Heidin kodinhoitohuoneessa pyykinpesukone ja kuivausrumpu on nostettu irti lattiasta. Pyykkikorit sijaitsevat koneiden alla, mistä pyykit saa nostettua kätevästi suoraan koneeseen.

Lisäksi pesukoneet on sijoiteltu siten, että niiden luukut avautuvat eri suuntiin. Tämä sujuvoittaa pyykkien siirtämistä koneesta toiseen, eivätkä luukut osu toisiinsa.

– Mitä tulee valmiiseen pyykkiin, niin liinavaatteet ja pyyhkeet saa nostettua kuivausrummusta suoraan yllä olevaan liinavaatekaappiin. Tämä on ollut ainakin meillä toimiva ratkaisu. Ylipäänsä minkä tahansa tilan toimivuutta edeltää aina huolellinen suunnittelu ja huonekalujen järkevä sijoittelu.

Pocket door -mekanismilla toimivan aamiaiskaapin sisään saa kätevästi piilotettua keittiön kodinkoneet pois näkyviltä.

4. Aamiaiskaappi, jonka avulla pöytätason kodinkoneineen saa piiloon ovien taakse

Aamiaiskaappiin saa halutessaan piilotettua keittiön kodinkoneet. Heidi ehti unelmoida aamiaiskaapista pitkään, ja nyt sellaiseen kätkeytyvät kahvinkeitin, leivänpaahdin ja mikro.

Kaapin ovet toimivat pocket door -mekanismilla eli ne liukuvat ikään kuin uomiensa sisään eivätkä siten ole tiellä keittiössä häärätessä. Mekanismi on suhteellisen hintava ja voi Heidin mukaan maksaa jopa tuhansia euroja.

Aamiaiskaapin voi toteuttaa pienemmälläkin budjetilla. Huomattavasti halvempi tapa on asentaa tavallisen kaapin sisään pistorasia kodinkoneille. Kaappiin voi ostaa yliaukeavat saranat, jolloin kaapin ovi taittuu paremmin tieltä pois. Kaapin voi myös sijoittaa esimerkiksi keittiön nurkkaan, jolloin aukinaiset ovet eivät tule tielle keittiössä puuhastellessa.

–  Itselleni keittiö on tärkeä ja halusin panostaa siihen, mutta muutoin olisin ihan yhtä hyvin voinut toteuttaa kaapin toisellakin tapaa.

5. Peitelevyn saranoiminen ja hyödyntäminen kodin tavaroiden piilottamisessa

Edullista peitelevyä käytetään esimerkiksi peittämään sähkökytkentöjä tai rakoja seinän ja kaapin välissä. Heidi neuvoo ottamaan peitelevyn hyötykäyttöön ja tekemään siitä pienen ”salaoven” saranoiden avulla. Heidän kodinhoitohuoneestaan löytyy saranoitu peitelevy, jonka taakse saa näppärästi piilotettua pyykinkuivaustelineen.

– Kaikki tila kannattaa ottaa aina hyötykäyttöön.

Katso jutussa esitellyt vinkit Heidin Instagramissa jakamalta videolta:

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?