Purukumia ei saa niellä ja 9 muuta urbaanilegendaa, joilla suomalaisia on peloteltu – montako olet kuullut?

Moni meistä on uskonut (tai uskoo edelleen) myytteihin, joilla ei ole minkäänlaista totuuspohjaa.

Jos purkan nielaisee, jääkö se jumiin matkalla?

Kaupunkitarina, eli urbaanilegenda on henkilöltä toiselle kiertävä myytti tai tarina, jota moni pitää totena vailla mitään todellista totuuspohjaa.

Jotkut legendat ovat kuitenkin niin uskottavia, että moni on uskonut niihin tai jopa uskoo edelleen. Nyt on kuitenkin se hetki, jolloin sitkeinkin myytti puhkaistaan.

1. Purukumia ei saa niellä

Jos purukumin nielee, se jää vuosikausiksi mahaan tai tukkii suoliston. Lopulta voi kuolla suolistotukokseen. Tai näin ainakin moni uskoo.

Purkkaa ei toki ole järkevää eikä kovin maukastakaan nieltävää, mutta purkkakuolema on silkkaa legendaa. Purkka tulee elimistöstä ulos samaa rataa kuin kaikki muukin ruoka, eikä se ole mitenkään muita elintarvikkeita alttiimpi jäämään jumiin matkalla.

2. Mountain Dewin liiallinen juonti pienentää vehkeitä

Tällä ”ruotsalaistutkimuksella” on peloteltu limsanhimoisia varhaisteinejä kautta aikain. Kyseistä tutkimusta ei kuitenkaan ole olemassa.

Mountain Dew on kärsinyt todellista mainehaittaa törkeiden huhujen vuoksi.

3. Kun katsoo kieroon, silmät jäävät siihen asentoon

Useimmilla tämä oppi on painautunut syvälle aivolohkoon jo varhaisessa lapsuudessa. Vaikka vanhemmat siitä varoittelevatkin, silmät eivät jää kieroon ristiin katsoessa – silmän lihakset ehkä vain väsyvät ja kipeytyvät. Näkö ei myöskään mene pilalle, jos istuu liian lähellä televisiota.

4. Kuulitko tarinan tutusta, jonka asunnossa oleskeli joku vieras?

Sinäkin olet varmasti kuullut tarinan, joka menee erään variaation mukaan näin: sinkkunainen asui töölöläisyksiössä, ja hän huomasi, että jääkaapista katosi tavaroita, joita hän oli varmasti ostanut, mutta ei muistanut syöneensä. Tätä jatkui muutaman viikon ajan. Sitten ongelma katosi, ja nainen ajatteli, että oli varmaankin sitten syönyt ruuat itse.

Eräänä yönä nainen kuitenkin heräsi siihen, että sängyn alta kuului hengitystä. Sieltä löytyi mies. Selvisi, että mies oli päässyt ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevaan asuntoon murtautumalla ikkunasta sisään. Hän oli oleskellut asunnossa, kun nainen oli ollut pois kotoa. Tuona kyseisenä yönä hän oli kuitenkin jäänyt asuntoon nalkkiin, kun nainen oli tullut kotiin, eikä hän ollut ehtinyt poistua asunnosta.

5. Huumeidenkäyttäjät puhdistavat neulansa kaupan hedelmähyllyllä

Legenda kertoo, että sitruunan happo puhdistaisi likaisen huumeruiskun, minkä vuoksi niiden käyttäjät tökkäävät neulansa sitrushedelmiin. Uskaltaako tässä siis enää kaupassakaan käydä? Kyllä, koska tämäkin juttu on höpöhöpöä.

6. Jos piirtää kuulakärkikynällä käteen, saa verenmyrkytyksen

Tällä perättömällä väitteellä saadaan mukula lopettamaan tee-se-itse -tatuointien tekeminen.

Lue myös: Muistatko nämä 18 asiaa, joita saimme tehdä lapsena – ja joita nyt paheksutaan

7. Kauhujen lusikkatesti

Niin kutsutussa lusikkatestissä kouluterveydenhoitaja laittaa lusikan oppilaan kivesten alle. Lusikkatestin tarkoitus on selvittää kivesten toimivuutta.

On totta, että peruskoulun terveystarkastuksessa tutkitaan kyllä varustus lääketieteellisistä syistä, mutta lusikoita kenenkään alapäähän ei tungeta.

8. Jos karvat ajaa, ne kasvavat paksumpina takaisin

Moni harkitsee karvojensa ajelemista, sillä sitkeän myytin mukaan karvat kasvavat vieläkin tuuheampana takaisin. Tälle legendalle ei löydy kuitenkaan totuuspohjaa, vaikka karva saattavat aluksi näyttää paksummalta ja tummemmalta. Se johtuu siitä, että karva katkeaa ajellessa paksuimmasta kohdasta.

Lue lisää: Sheivaaminen saa karvat kasvamaan tummempina ja 8 muuta neuvoa, joita ei kannata uskoa

Karvat kasvavat kyllä takaisin (tietenkin), mutta aivan samanlaisina.

9. Mikro aiheuttaa syöpää

Erityisesti silloin, jos sitä tuijottaa tai sen edessä seisoo mikron ollessa päällä. Not.

10. Ponnaria ei saa pitää kädessä, varsinkaan öisin

Koska silloin kireä ponnari voi estää verenkierron niin, että käsi menee kuolioon. Kunhan ponnari ei ole niin kireä, että veri ei kierrä, ponnari kädessä nukkuminen ei aiheuta kuoliota.

Kerro kommenteissa, mikä tarina listalta puuttui? Moniko oli tuttu?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?