Henri Alén kertoo, mitä mokaa kannattaa välttää keittäessään pastaa – tässä 15 muuta kokkaussyntiä, joista saisimme ammattikokin nuhtelut - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Henri Alén kertoo, mitä mokaa kannattaa välttää keittäessään pastaa – tässä 15 muuta kokkaussyntiä, joista saisimme ammattikokin nuhtelut

Toisinaan ruuanlaiton laatu voi kärsiä, kun on hirvittävä nälkä. Mutta kotikeittiössä kaikki on sallittua, eikö?

Paras tapa välttää pastan klimppiintyminen on ostaa laadukasta pastaa, kertoo Henri Alén.­

19.4. 16:00

Moni pastan ystävä on tottunut lorauttamaan keitinveteen tilkan öljyä, sillä se ehkäisee pastaan klimppiintymistä. Toinen vaihtoehto on lisätä öljy liukasteeksi vasta keittämisen jälkeen.

Näin ei kuitenkaan pitäisi missään nimessä tehdä, huomautti julkkiskokki Henri Alén viikonloppuna Twitterissä.

– Älkää hyvät ihmiset laittako öljyä pastan keitinveteen. Öljy kelluu pinnalla, ja menee ensimmäisenä viemäriin. Panostakaa hyvälaatuiseen pastaan. Se ei klimppiinny, Alén twiittasi.

Öljykikka ei liene ainoa asia, jota teemme keittiössä, vaikka ei oikeastaan pitäisi. Alénin nuhteista inspiroituneena listasimme surullisen yleiset kokkaussynnit, joista saisimme takuuvarmasti julkkiskokilta palautetta.

1. Katkarapujen sulattaminen hanan alla, hieman liian lämpimässä vedessä. Ei mene kuin minuutti.

2. Jauhelihakastikkeen maustaminen ketsupilla. Tai oikeastaan aivan kaikkien ruokien maustaminen ketsupilla, koska onhan ketsuppi raaka-aineista maukkain.

3. Kaiken maustaminen aromisuolalla, grillimausteella ja muilla epäilyttävillä mausteseoksilla.

4. Kuka todella ehtii seisottaa lihoja huoneenlämmössä ennen paistamista? Kylmänä pannulle vaan. Tai siirtää munat huoneenlämpöön ennen leipomista?

5. Salaattitarpeiden pilkkominen niin pieneksi mössöksi, että lopputulos muistuttaa ennemminkin biojätettä.

6. Valkosipulin puristaminen siihen tarkoitetulla, kätevällä laitteella. Puristaminen tekee valkosipulista karvaan makuisen.

Lue lisää: Huippukokit kertovat, mitä keittiövälineitä ammattilaiset eivät käytä – monen kotikokin suosima vehje sai täystyrmäyksen

7. Inkiväärin syönti sushipalojen päällä, vaikka oikeaoppisesti se kuuluisi syödä jokaisen palan välissä, neutralisoiden suun makuja seuraavaa palaa varten. Myös riisi hukutetaan soijaan, vaikka oikeasti sushipalan kalaa pitäisi kevyesti hipaista soijakupissa. Mutta minkäs teet, kun se maistuu hyvältä – etenkin, jos soijaan on sekoittanut hiukan wasabia.

Soijaa voi toki käyttää, mutta tarkoituksena ei ole hukuttaa sushipalaa soijaan.­

Lue lisää: Sushibuffetit, soijakastikkeen lotraus, wasabin sekoitus… Japanilaiskokki kertoo, mitä ajattelee suomalaisten ruokailutavoista

8. Salaatin pilkkominen veitsellä tai saksien, koska kuka jaksaa repiä.

9. Tavallisten kanamunien ja sitruunoiden ostaminen, vaikka luomuakin olisi tarjolla.

10. Kahvin säilyttäminen jääkaapissa. Ja oikeastaan kaiken muunkin, kuten tomaattien ja avokadojen, jos jääkaapissa vain sattuu olemaan tilaa. Ihan hyvältä maistuvat silloinkin.

11. Pakastekeittojuuresten käyttö. Kuorimisen ja pilkkomisen välttäminen säästää puoli tuntia ruokaa laittaessa, ja ne nopat maistuvat ihan hyviltä.

Tyyli on vapaa, kun jauhelihaa paistetaan.­

12. Paistinpannun tunkeminen liian täyteen paistaessa, jolloin liha oikeastaan vain höyrystyy ja keittyy. Samoin jauhelihan tai kanan paistaminen niin haalealla pannulla, että sävy on ruskean sijaan hailakan vaalea.

13. Ruoan vetäytymisen kanssa voi hieman oikaista, kun on kiljuva nälkä.

14. Pihvien paistaminen well doneksi.

15. Saman leivinpaperin käyttö yhä uudelleen ja uudelleen niin pitkään, että se on paistunut tummaksi, eikä pysy enää kasassa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?