Nyt on aika pestä ikkunat! Muista etikkakikka ja suodatinpussiniksi – eli 7 täsmäneuvoa, jotka sinun pitää tietää ikkunanpesusta

Tästä jutusta löydät niksit, joiden avulla saat elämäsi kirkkaimmat ikkunat. Ja sitten pesemään!

Mikä ihana valo kotiin tulviikaan – ja kuinka paljon enemmän tulvisikaan, jos ikkunat eivät olisi niin likaiset.

Oletko viime aikoina katsellut ikkunoitasi sillä silmällä? Kun valo lisääntyy, samalla ikkunan pinnoilla elävä töhnä näyttäytyy kirjaimellisesti täysin uudessa valossa.

Silloin on aika ottaa lasta käteen ja tehdä työ, jota yleensä tulee välteltyä viimeiseen asti – eli pestä ikkunat. Onneksi pesu kerran vuodessa riittää.

Paras hetki ikkunanpesuun on sateeton ja pilvipoutainen päivä. Aurinkoisella säällä pesuvesi kuivuu nopeasti ja jättää jälkeensä rantuja eli tahroja. Lämpötilalla ei ole väliä – jotkut pesevät ikkunoita talvellakin.

Kokosimme yhteen parhaat vinkit ikkunoiden pesuun Me Naisten toimituksen sisältä ja ulkopuolelta – näillä et voi epäonnistua.

1. Hyvä välineet ovat pesun A ja O

Paljoa et tarvitse. Hyvällä lastalla, käsitiskiaineella, sangolla, talouspaperilla ja muutamalla siivousliinalla pötkii jo pitkälle. Muista myös itsevarma asenne.

Jos jo tässä kohtaa puhalluttaa, yksi hyvä ikkunanpesuvinkki on tukea yrittäjää ja ostaa koko homma siivousfirmalta.

2. Puitteet puhtaaksi

Martat neuvovat aloittamaan ikkunanpesun puitteiden puhdistamisella. Vedellä ja käsitiskiaineella kostutetulla siivousliinalla pyyhkiminen yleensä riittää, mutta joskus imuristakin on apua.

Myös ikkunalasit kannattaa esikäsitellä kuivalla mikrokuituliinalla tai pölyhuiskalla pyyhkimällä. Kuiva liina kerää ikkunoiden pinnalla olevan irtolian niin, että pesuvesi ei likaannu heti ensimmäisestä rätin huuhtelusta.

Näillä tarvikkeilla saat elämäsi kirkkaimmat ikkunat.

3. Maltillisesti pesuainetta ja tilkka etikkaa

Ikkunanpesussa veden on hyvä olla lämmintä. Käsitiskiainetta tai yleispuhdistusainetta kannattaa lorauttaa ämpärin pesuveteen varoen eikä ronskilla kädellä. Liian rohkea saippuan lisääminen merkitsee enemmän ikkunoihin jääviä saippuajälkiä.

Piinkovien ikkunapesijöiden kikka on laittaa pesuveteen käsitiskiaineen lisäksi tilkka etikkaa. Etikka kirkastaa laseja, myös ikkunalaseja, ja voi ehkäistä raitojen syntymistä.

4. Pestessä tyyli on vapaa

Aloita pesu likaisimmasta ikkunasta, siis ulkoikkunoista. Suihkuta ikkunanpesusuihketta tai levitä pesuaine märällä rätillä laajalle alueelle, ja pese ikkuna sitten huolellisesti. Pinta saa jäädä kosteaksi. Likainen pesuvesi on myös välillä hyvä vaihtaa.

5. Lastaaminen – eli se hetki, kun kaikki voi vielä mennä mönkään

Kun ikkunat ovat varmasti puhtaat pölystä ja liasta, kuivaa ne napakalla lastalla, ylhäältä alas vetäen. Olennaista on tehdä yksi pitkä veto, joka ei saa loppua kesken, muuten tulee roiskeita. Kuivaa lasta huolella kuivaan kangaspyyhkeeseen tai rättiin joka vedon jälkeen, ja aloita seuraava veto aina suunnilleen puolivälistä edellistä vetoa eikä sen vierestä. Näin ei jää raitoja.

Pyyhkeitä ja rättejä on hyvä olla useampi, koska ne kastuvat ja likaantuvat äkkiä.

Jos rantuja kuitenkin jää, niitä voi hinkuttaa jälkikäteen sanomalehdellä tai kuivalla mikrokuituliinalla.

6. Ihan kohta valmista!

Kun ikkunalasi on pesty ja kuivattu, karmien nurkkiin ja reunoihin jää usein hiukan saippuaa tai vettä. Kuivaa siis lopuksi nurkat ja reunat talouspaperilla tai säämiskällä.

Marttojen erittäin hyväksi havaitsema keino on käyttää kuivaamisessa tavallista, kahvinkeitossa käytettävää suodatinpussia, sillä se imee hyvin kosteutta ja on puuhaan sopivan kulmikas.

Lue lisää: Tiktokista tunnettu siivooja Auri kertoo kikat, joilla koti puhdistetaan nopeasti – keskity vain kolmeen paikkaan

7. Onko aivan pakko pestä? Ei, jos suurilta ajattelijoilta kysytään

Älä suotta pese ikkunoita! Alvar Aallon lempeä sisustusvinkki lämmittää monen mieltä etenkin näin valon lisääntyessä. Aalto nimittäin tuumasi, että valo on pehmeämpi, kun se tulvii sisään likaisten ikkunoiden suodattamana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?