Se, kun närpit juustoa suuhusi jääkaapin ovelta – ja 9 muuta arkisen osuvaa skandisanaa, joilla laajennat sanavarastoasi välittömästi - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Se, kun närpit juustoa suuhusi jääkaapin ovelta – ja 9 muuta arkisen osuvaa skandisanaa, joilla laajennat sanavarastoasi välittömästi

Suomensimme vapaasti pohjoismaiset sanat, jotka kuvaavat elämäämme surkuhupaisan tarkasti. Saa käyttää.

Harrastatko sinäkin ostskamia?­

30.3. 16:00

Tanskalainen termi hygge on hyvä esimerkki maailman valloittaneesta pohjoismaisesta elämäntavasta. Vuonna 2016 villinnyt hygge suomentuu kotoiluksi, eli kyse on kiireettömästä oleskelusta ja nautiskelusta.

Hygge ei suinkaan ole ainoa sana, joka kuvaa tiettyä elämäntyyliä hämmentävän hyvin ja tarkasti. Esimerkiksi seuraavat vapaasti suomennetut pohjoismaisten kielten termit voit valjastaa sanavarastoosi heti. Mikä parasta, sanat kuvaavat erinomaisesti yksitoikkoista pandemiaelämää.

Hundafvise

Se, kun istut lattialla rapsuttamassa koiraasi, mutta kun koira kävelee pois, jäät yksin lattialle möllöttämään.

Morskjule

Kun torjut odottamattoman videopuhelun äidiltäsi, koska et halua saattaa edes äitisi tietoon sitä, kuinka ryönäiseltä näytät juuri sillä hetkellä.

Drikkedrukne

Se, kun yöpöytäsi täyttyy vaivihkaa tyhjistä mukeista, viinilaseista ja yhdestä täydestä, mutta jo kauan seisseestä vesilasista, jonka pinnalla kelluu koirankarvoja.

Smurtsvin

Kun laitat niin paljon käsirasvaa, että et voi hetkeen käyttää puhelinta tai tietokonetta. Lyhyt, mutta todellinen kauhutarina.

Se tuskallinen tunne, kun kätesi ovat juuri levitetyn käsirasvan tahmaamat.­

Ostskam

Kun närpit juustoa suoraan suuhusi jääkaapin ovelta. Ja tietysti ajatellen, että kyseessä on kevyehkö välipala eikä suinkaan monen sadan kalorin lohtunapostelu.

Uendelig smerte

Se, kun keität kupillisen teetä, mutta se on liian kuumaa juotavaksi heti. Sitten unohdat sen jäähtymään niin pitkäksi aikaa, että tee onkin jo kylmää.

Beskidt hus

Kun imuroit, mutta et imuroi kunnolla huonekalujen alta tai takaa. Jälkeenpäin ihmettelet, miksi koti on edelleen täynnä pölyä ja likaa, vaikka juurihan imuroit.

Imuroitko oikeasti vai vain sieltä, mihin silmäsi ylettivät?­

Nullbutikk

Kun lastaat nettikaupan ostoskorin täyteen kaikkea, mikä näyttäisi kivalta kodissasi, kuitenkaan koskaan ostamatta tavaroita.

Helsehelvete

Kun luet ulkomaalaisia ylistysjuttuja pohjoismaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä samaan aikaan, kun olet jonottanut julkiselle hammaslääkärille pääsyä neljä kuukautta.

Friluftsliv nei

Kun sanot meneväsi kävelylle kirpeään, raikkaaseen ulkoilmaan, mutta yhtäkkiä onkin jo lähes yö etkä ole saanut edes housuja jalkaasi.

Lähde: The New Yorker

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?