Huippukokit kertovat, mitä keittiövälineitä ammattilaiset eivät käytä – monen kotikokin suosima vehje sai täystyrmäyksen - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Huippukokit kertovat, mitä keittiövälineitä ammattilaiset eivät käytä – monen kotikokin suosima vehje sai täystyrmäyksen

Valkosipulipuristin ei olekaan aivan niin nerokas kapistus.

Puristamalla valkosipulin maku muuttuu karvaaksi.

5.3. 15:59

Useiden huippuravintoloiden nokkamiehenä tunnettu kokki Henri Alén nosti Twitter-tilillään esiin kokkausvälineitä, jotka kuuluvat liki jokaiseen suomalaiskeittiöön, mutta joita ammattikokki ei koskaan käytä.

Alén kertoi asian tulleen puheeksi kotona, kun perheen jälkikasvu antoi isälleen palautetta puuttuvista kokkausvälineistä.

– Lapsi reklamoi kolmesta asiasta kotona. Ei ole patakinnasta, valkosipulipuristinta eikä pastakauhaa. Ei niin, koska ammattilainen ei ikinä käytä mitään näistä. Mutta pakkohan se oli isukin käydä nopeesti hankkimassa. Kunhan kokkauksen ilo säilyy, Alén kirjoitti.

Soitimme myös TV-kokki Linnea Vihoselle ja listasimme, mitkä kaikki kokkausvälineet ovat ammattilaisten mielestä vain viemässä tilaa kaapista.

Patakinnas

Kuuma ruoka nousee uunista myös muilla tavoin. Alén käyttää patakintaan sijasta sivuliinaa.

Pastamitta

– Pussin grammojen perusteella pystyy tosi helposti arvioimaan, paljonko pastaa tarvitsee keittää, Vihonen sanoo.

Valkosipulipuristin

Valkosipulipuristin ei olekaan maailman paras keksintö, ja siihen on ihan oikea syy.

– Puristaminen tekee valkosipulista karvaan makuisen. Leikaten miedompi, Alén kirjoittaa Twitterissä.

Pastakauha

Tämä kapistus, eli harvahampainen pastakauha on turha keittiössä Alénin mielestä.

Pastakauha ei saa ammattilaisten siunausta.

Oliivin- ja kirsikankiven poistaja

Mitä vähemmän tarvikkeita keittiössä, sen parempi, toteaa Vihonen.

– Iso veitsi, iso ja pieni korvaa kaikki turhat härpäkkeet.

Veitsitukki

Veitsien säilytykseen tarkoitettu veitsitukki pilaa veitset sekä tylsyttää terät. Veitset on hyvä säilyttää omissa koteloissaan tai veitsilaukussa, Vihonen vinkkaa.

Kananmunaleikkuri

– Terävä veitsi on keittiön tärkein työväline. Suosittelen kaikki panostamaan hyvään veitseen ja siitä hyvin huolehtimiseen, Vihonen sanoo.

Keittiön kaapit pysyvät siistissä kunnossa, kun konmarittaa kananmunaleikkurin kaltaiset viipaloijat.

Myös ruokamedia The Daily Meal on listannut ruuanlaittovälineet, joita ulkomaalaiset huippukokit pitävät turhakkeina. Niihin kuuluvat muun muassa:

Haudutuspata

– Valmistamme jatkuvasti hitaasti kypsyvää ruokaa, mutta ei koskaan haudutuspadalla. Siitä voi hankkiutua eroon, eräs kokki kommentoi The Daily Mealin jutussa.

Sitruunapuristin

– Ei tarpeellinen. Halkaise hedelmä puoliksi ja ota toinen puolikas käteesi. Työnnä haarukka sisään toisella ja vahvemmalla kädelläsi, ja pyörittele sitä hedelmän sisässä edes-takas samalla, kun puristat sitruunaa toisella kädellä, toinen kokki vinkkaa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?