Tiedätkö, miksi Ikea-mukin pohjassa on lovi? Pienellä yksityiskohdalla on arkea helpottava tehtävä - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, miksi Ikea-mukin pohjassa on lovi? Pienellä yksityiskohdalla on arkea helpottava tehtävä

Ikean Färgrik-klassikkomukin pohjassa oleva pieni lovi on jaksanut ihmetyttää kahvin- ja teenjuojia jo vuosia. Kolonen ei ole siellä sattumalta.

Löytyykö sinunkin kaapistasi Ikean Färgrik?­

3.3. 15:35

Oletko muuten miettinyt, miksi Ikean klassikkomukin pohjassa on pieni lovi?

Tämä kysymys nousee aina aika ajoin esiin netin keskustelupalstoilla.

Moni suomalainen on ainakin joskus hörppinyt kahvinsa tai teensä Ikean Färgrik-mallistoon kuuluvasta mukista. Vain 99 senttiä maksava muki on Ikean myydyin, ja edullisen hintansa vuoksi sitä käyttävät myös monet kahvilat ja ravintolat. Löytyypä mukeja myös monista työpaikkojen kahvitiloista.

Virtaviivaisesta mukista löytyy pikkuruinen yksityiskohta, jonka merkitys on jaksanut ihmetyttää ihmisiä jo vuosia. Mukin pohjassa on nimittäin ura, lovi.

Hiljattain aiheen nosti esiin Femina.se -sivusto. Femina kertoo, että Reddit-keskustelupalstalla on arvioitu mukin pysyvän loven avulla tukevammin pystyssä. Toisen teorian mukaan loven avulla vältetään tyhjiö, eli sen ansiosta mukit eivät liimaudu kiinni pöytään tai muihin pintoihin.

Feminan mukaan syy ei tosiasiassa ole mikään näistä.

Mukissa olevalla lovella on yksinkertainen tarkoitus: sen ansiosta vesi ei keräänny tiskikoneessa ylösalaisin pestävän mukin pohjaan, vaan valuu pois.

Jokainen tietää, miten kurjaa on, kun tiskikonepesun jälkeen astioiden päälle jää lillumaan pieniä vesilammikoita. Konetta tyhjentäessä vedet läikkyvät ympäriinsä, kastelevat muut pestyt astiat ja valuvat hihoille. Pieni lovi on siis todellinen arjen helpottaja.

Asian on vahvistanut myös Ikea. Färgrik-mukin tuotetiedoissa kerrotaan, että ”pohjassa olevat urat kuljettavat veden pois mukin pohjasta, kun muki on ylösalaisin astianpesukoneessa.”

Feminan mukaan mukin uralla on toinenkin merkitys: se päästää viileää ilmaa pöydällä olevan mukin pohjan alle, mikä estää mukin halkeilua, kun se on täytetty kuumalla nesteellä. Tätä väitettä ei Ikea ole vahvistanut.

Asiasta ovat vuosien varrella kirjoittaneet muun muassa Ilta-Sanomat ja Expressen.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?