”Yllättyy, kun landellakin myydään korianteria” – 12 osuvaa piirrettä, joista tunnistaa vain aidon pääkaupunkilaisen - Vapaalla - Ilta-Sanomat

”Yllättyy, kun landellakin myydään korianteria” – 12 osuvaa piirrettä, joista tunnistaa vain aidon pääkaupunkilaisen

Kun pääkaupunkiseutulainen liikkuu muualla Suomessa, heitä ei välttämättä edes tarvitse tunnistaa – he yleensä kertovat sen itse suureen ääneen!

Seisotko väärällä puolen liukuportaita? Takaa ohitse kiiruhtava stadilainen sen sinulle kyllä viestittää.­

22.2. 18:00

Viittoo raitsikkaa pysähtymään, tervehtii bussikuskia mennen tullen ja kutsuu Helsinkiä Hesaks.

Nämä ovat tyypillisiä asioita, joista junantuoman tai kesälomamatkalla olevan maalaisen tunnistaa maamme pääkaupungissa, Helsingissä.

Kaupunkiin eksyneille vieraspaikkakuntalaisille on hekoteltu aina, mutta mitäpä jos asetelma käännettäisiin toisinpäin? Kehäteiden sisäpuolella kasvaneilla on nimittäin monia tapoja, jotka saattavat herättää kysymyksiä muualla Suomessa. Sellaisia, joita kaikki kaupunkilaiset eivät edes huomaa tekevänsä. Tai eivät ainakaan myönnä.

Poimimme tähän juttuun asioita, joista tunnistat aidon eteläläisen, joka on omaksunut pääkaupunkiseudun identiteetin.

 1. Hän hämmentyy bussissa, kun bussikuski moikkaa.

 2. Hän hämmentyy, kun joku moikkaa rappukäytävässä.

 3. Hän hämmentyy, kun ylipäänsä joku vieras avaa small talkin.

 4. Hän on rullaportaiden poliisi, joka neuvoo muita mielellään, että oikealla puolella seisotaan särmästi, vasemmalta ohitetaan eikä portaiden päähän jäädä seisomaan. Ei vain stadilainen, vaan myös maailmankansalainen!

 5. Kun maalaiset small talkaavat Hesan kehnosta parkkitilanteesta, toisaalla kulkevat helsinkiläiset yllättyvät positiivisesti siitä, että auton voi saada helposti ja ilmaiseksi parkkiin, vaikka ihan siihen Prisman pihan eturiviin. Kaksi tuntia ilmaista parkkiaikaa, huh.

 6. Edellinen siis vain jos hesalaisella sattuu olemaan ajokortti tai hän on istunut ratissa muulloinkin kuin ajotunneilla. Ei ole lainkaan itsestäänselvää, että olisi.

 7. Pääkaupunkiseudulla asuva ei kerro asuvansa Helsingissä tai Vantaalla, vaan hän asuu tuttavallisemmin Oulunkylässä, Laajasalossa tai Martinlaaksossa. Mikä hemmetin Munkka, miettii maalainen.

 8. Aito helsinkiläinen ei myöskään kutsu kotipaikkakuntaansa Hesaksi tai pahimmassa tapauksessa Heseksi. Se on Helsinki tai Stadi.

 9. Hän järkyttyy siitä, jos joukkoliikennevälineitä pitää odottaa yli kymmenen minuuttia, ja on tottunut kulkemaan lyhyetkin pysäkinvälit julkisilla. Ei välttämättä ymmärrä, että maalla ei kannata myöhästyä bussista, sillä seuraava tulee aikaisintaan tunnin kuluttua.

 10. Hän hämmentyy ohikulkumatkalla Lappiin, kun Kemin Nesteellä tarjotaan kahvin sekaan kermaa iKaffen sijasta.

 11. Hän pyörii ahdistuneena pienemmän kylän kaupassa etsimässä vegaanihyllyä, mutta sitä ei välttämättä löydy. Toisaalta hän voi yllättyä: Landeltakin saa korianteria ja sushibokseja! Maallakin on elämää!

 12. Helsinkiläiset ovat valtavan hyviä kulkemaan kaduilla todella nopeasti ja kompastelematta. He luovivat uskomattoman hyvin kaupungin väkijoukossa törmäämättä kehenkään. Päivänselvää on myös, että liikennevälineistä poistuvia väistetään, sitten mennään vasta itse.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?