Heta, 27, kunnosti perintömökistään Airbnb-kohteen Urjalassa – etenkin pari suomalaista asiaa on saanut ulkomaalaiset vieraat pyytämään apua

Heta Pärssisen mukaan perisuomalaiset asiat eivät avaudu kaikille turisteille. – Suomalainen ovisysteemi voi olla outo ulkomaalaisille, hän kertoo.

Heta Pärssisen mökki sijaitsee Pirkanmaalla Urjalassa.

14.1.2021 15:25

Siitä on nyt nelisen vuotta, kun Heta Pärssinen laittoi perintömökkinsä kuntoon mummonsa kanssa. Urjalassa sijaitseva mökki oli siirtynyt muutama vuosi aiemmin isänäidiltä Hetan ja tämän veljen omistukseen.

Ensimmäisinä vuosina mökki ei Hetaa liiemmin kiinnostanut. Hän teki tietotekniikkainsinöörin opintojaan Helsingissä Metropolian ammattikorkeakoulussa ja vietti vapaa-aikansa mieluummin ulkomailla kuin kotiseudullaan Pirkanmaalla.

Osoitteet vaihtuivat nopeasti. Välillä Heta oli Meksikossa, sitten Turussa.

– Mökki oli tyhjillään muutaman vuoden ennen kuin mummoni sai idean sen maalaamisesta. Onneksi mummolta löytyi maaleja sekä työkaluja. Hänen kanssaan kunnostimme mökin yhdessä kesässä. Ostin ainoastaan seinämaaleja muutamalla satasella, nykyään koodarina työskentelevä Heta, 27, kertoo.

Käsillä tekeminen Hetan mukaan oli hyvää vastapainoa työpäiville tietokoneen ääressä. Remontoimalla mökistä myös tuli aiempaa modernimpi ja valoisampi.

Remonttia seuraavana kesänä Heta alkoi miettiä, josko mökkiä voisi kokeilla Airbnb-kohteena. Hänen mielestään Airbnb-palvelussa oli ”jotain mielenkiintoista ja se tuntui turvalliselta”.

– Pystyn tarkistamaan palvelusta Airbnb-vuokralaisen taustat, jos hänestä on jätetty julkista palautetta.

”Olen monet kerrat selittänyt juurta jaksaen…”

Kesinä 2018 ja 2019 Hetan mökillä kävi useampia ulkomaalaisia turisteja. Osa viipyi yön tai kaksi, jotkut vuokrasivat mökin viikoksi.

– Suurin osa tuli Euroopasta, kuten Ranskasta tai Espanjasta. Kaukaisimmat vuokralaiset tulivat Brasiliasta.

Heta itse asui tuolloin lapsuudenkodissaan Urjalassa, reilun kilometrin päässä mökistä.

 Pelastin mökin sisään jääneitä avaimia. Suomalainen ovisysteemi voi olla outo ulkomaalaisille eivätkä he tiedä, miten se menee lukkoon.

Vuokraustoiminta piti kiireisenä: jokaisen vieraan jälkeen Heta tarkisti paikat, siivosi ja pesi liinavaatteita.

Kaikkia vieraita Heta ei tavannut henkilökohtaisesti, mutta osaa piti käydä käydä auttamassa esimerkiksi joidenkin perisuomalaisten asioiden kanssa.

– Pelastin esimerkiksi mökin sisään jääneitä avaimia. Lopulta tein ohjeistuksen avaimien käytöstä, sillä suomalainen ovisysteemi voi olla outo ulkomaalaisille eivätkä he tiedä, miten se menee lukkoon.

– Myös saunan ja takan sytyttäminen voi olla vaikeaa ulkomaalaiselle. Olen monet kerrat selittänyt juurta jaksaen, kuinka puut laitetaan pesään ja sytykkeenä käytetään paperia.

Mökki kuvattuna ennen remonttia.

Hetan mökille pääsee pitkospuita kävellen.

”Ulkomaalaiset pitävät pelkistetystä mökistä”

Kesällä 2020 Hetan mökillä ei käynyt Airbnb-vieraita koronaepidemian vuoksi, joten Heta ja hänen poikakaverinsa mökkeilivät siellä itse.

Mökissä ei ole sähköjä eikä juoksevaa vettä, ja sinne kuljetaan pitkospuita pitkin – mökki on sijainnut ennen saaressa. Se ei ole talviasuttava eikä sovi kunnolla töiden tekemiseen. Hetan mukaan mökki onkin tarkoitettu puhtaasti lomailemiseen.

– Olemme miettineet aurinkopaneeleiden asentamista, mutta ulkomaalaiset turistit pitävät pelkistetystä mökistä.

– Vieraat tykkäävät selvästi myös mökin rauhasta ja ihmettelevät, kun ympärillä ei kuulu mitään ääniä.

Hetalle oli yllätys, kuinka suuren suosion mökki sai. Varauksiakin tuli vilkkaasti. Ulkomaalaisia vieraita ajatellen Heta oli kirjoittanut Airbnb-kuvaukset englanniksi.

Tulevalle kesälle Heta suunnittelee taas mökin vuokraamista.

– Hyvät kuvat ja tekstit ovat tärkeitä vuokrailmoituksessa. Pelkästään jokin ”mökki maalla” -kuvaus ei kiinnosta ketään.

Heta käytti mökkinsä maalaamiseen paljon valkoista maalia.

Uudistettu, valoisampi mökki.

Tältä mökki näytti ennen pintaremonttia.

Oletko sinä keksinyt näppärän remontti- tai sisustuskikan?

Tai oletko tehnyt kotiin jonkun älyttömän hienon käsityön tai sisustuselementin?

Jos suostut kertomaan diy-harrastuksestasi omalla nimelläsi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?