Noukkisimme kyllä rusinat pullasta, mutta mihin rusinapullat oikein katosivat? Puhelu konditoriaan paljasti, mikä on homman nimi - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Noukkisimme kyllä rusinat pullasta, mutta mihin rusinapullat oikein katosivat? Puhelu konditoriaan paljasti, mikä on homman nimi

Oletko muuten miettinyt, miksi kukaan ei enää laita rusinoita pullataikinaan?

Tämä näky tulee yhä harvemmin vastaan.

12.1.2021 18:00

Harva asia muistuttaa nykynuorisoa menneisyyden alkeellisista oloista elävämmin kuin rusina. Se pikku pirulainen yllättää edelleen toisinaan maksalaatikossa tai mummon pullapitkossa, ja monen mielestä makuelämys on silloin pilalla.

Ennen modernia yltäkylläisyyden aikaa rusinat olivat herkkujen herkku. Niillä tuunattiin koreammaksi niin makea kuin suolainenkin ruoka, sillä ilmeisesti kaikki oli rusinalla tuplasti parempaa.

Sanonnan ”noukkia rusinat pullasta” merkitys oli varmasti noina aikoina päivänselvä: valikoidaan joukosta vain parhaat.

Rusinaa karttavalle nykykansalle sanonta on kuitenkin menettänyt merkityksensä. Rusinathan nimenomaan pitää noukkia pois, sillä ne pilaavat muuten hyvän kokemuksen.

Ymmärrämme molemmat ajatuskulut.

Perinne on vielä voimissaan

Mutta hetkonen: kenen pullassa enää edes on rusinoita pois noukittavaksi?

Vielä lapsuudessa pullataikinaan heilautettiin kourallinen rusinoita asiaa sen kummemmin miettimättä, mutta pikainen kyselykierros toimituksessa paljastaa, että kukaan ei ole todistanut rusinapullan leipomista viime aikoina lähipiirissään.

Milloin rusina sitten koki inflaationsa? Tapahtuiko se jo 90-luvulla, vai onko perinneherkusta vieraannuttu aivan viime vuosina?

Marian Konditorian ketjupäällikkö Jarno Ekman kertoo, että rusinapullaa saa heiltä yhä pitkomuodossa. Heidän yksittäisissä pullissaan sen sijaan ei hänen muistinsa mukaan ole koskaan rusinoita ollutkaan.

– Mutta muistan kyllä omasta lapsuudestani, että isoäitini laittoi niitä pikkupulliinkin.

Ekmankin uskoo, että kyse on sukupolvien välisestä makuerosta. Vuosikymmeniä sitten suomalainen pullataikina saatettiin tehdä vähemmällä sokerilla, ja silloin rusina toi kivasti makeutta.

Kenties sen ajan kasvateille rusina symboloi elämän makua? Mene ja tiedä.

Rusinapitko on Ekmanin mukaan säilyttänyt suosionsa ainakin heillä tasaisesti. Sitä hän ei osaa sanoa, miksi samasta taikinasta tehtyihin yksittäispulliin ei rusinaa laiteta. Kyse on perinteestä, johon sekä tekijät että asiakkaat ovat tottuneet.

Vaikka pitkosta poistaisi rusinat, Ekman ei usko, että menekissä tapahtuisi merkittävää muutosta.

– Osa asiakkaista ehkä reagoisi, mutta eivätköhän mielipiteet jakaudu melko tasaisesti, hän pohtii.

Eli oli pullassa rusinaa tai ei, osa nyppii ne kuitenkin.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten sivuilla 02/2020.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?