Kodin halpa supersankari! 15 nerokasta tapaa käyttää etikkaa – neljää voi suositella vain omalla vastuulla

Kun etikkaa säilyttää viileässä ja auringonvalolta suojattuna, pullosta riittää tehoja moneksi vuodeksi.

Selvää säästöä! Halpa yleispuhdistusaine syntyy, kun pulloon laittaa 1 osan etikkaa ja 9 osaa vettä. Sillä voi putsata tasot, mikron ja jääkaapin.

Etikka ei ole pelkästään säilöjän paras kaveri, vaan sillä voi kotona saada aikaan paljon muutakin kuin säilöttyjä vihanneksia.

Listasimme 15 tapaa käyttää etikkaa arjen askareissa.

Puuttuuko listaltamme joku suosimasi etikkakikka? Kerro siitä tämän jutun lopussa.

1. Tehokas ja halpa yleispuhdistusaine

Alle euron pullo! Onko halvempaa puhdistusainetta missään? Sopiva laimennussuhde on 1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä. Tällä voi pestä niin vessan, pöytätasot, mikroaaltouunin kuin jääkaapin, josta etikka poistaa tehokkaasti hajuja sekä kalkkia.

Etikka toimii myös vedenkeittimen kalkkipinttymien poistamiseen.

2. Ikkunat puhtaaksi perinteisellä tyylillä

Kasta ikkunaliina etikkaan ja pyyhi sillä lasit. Jotkut käyttävät etikan kanssa vanhaan tyyliin sanomalehtipaperia, mutta siitä saattaa irrota väriä vaaleisiin ikkunalistoihin.

3. Irrottaa tiukimmatkin tarrat

Jäikö ostokseen ärsyttävä tarratähmä hintalapun poiston jälkeen? Etikkaliuos hoitaa! Se toimii tarrojen irrotukseen myös esimerkiksi seinältä ja muilta pinnoilta.

4. Viemäri auki kotikonstein

Ruokasoodan kanssa etikka avaa tukkeutuneen viemärin, kun malttaa seoksen muhia rauhassa. Bonuksena hajut poistuvat!

5. Poistaa pahan hajun käsistä

Haisevatko kätesi sipulilta tai kalalta? Hiero niihin etikkaa ja saa raikkaantuoksuiset kädet.

6. Toimii huuhteluaineen tavoin

Yksi desilitra etikkaa huuhteluvaiheessa tekee pyykistä raikasta ja varmasti puhdasta.

7. Liat pois nahkavaatteista

Rasva- ja monet muut tahrat häipyvät etikalla pikapikaa mokkanahkaisista vaatteista sekä jalkineista. Kokeile esimerkiksi talvikenkien suolaraitojen poistamiseen!

8. Kukkien hehkeys jatkuu

Leikkokukat säilyvät pidempään virkeinä, kun veteen lisää etikkaa ja sokeria.

9. Hienhaju väistyy vaatteista...

Haisevatko treenivaatteesi märältä sieneltä, vaikka otit sen käyttöön suoraan pyykkinarulta? Jotkut urheiluvaatteet vaativat huolellisempaa puhdistusta ja etikka on loistava aine, jolla pääsee eroon sitkeimmistäkin hien hajuista. Tee se näin: Sekoita ämpäriin noin 5 litraa haaleaa vettä ja 0,5 desilitraa etikkaa. Kasta vaate etikkaveteen (älä jätä likoamaan) ja pese heti sen jälkeen normaalisti pesukoneessa.

10. ... ja kengistä

Kengät lemuavat helposti – olipa sitten kesä tai talvi. Jalkineita varten kannattaa pitää valmiina etikkapulloa, joka on puoleksi täytetty vedellä, ja suihkutella sitä yötä vasten. Kenkien kannattaa antaa kuivua vähintään puolen vuorokauden ajan.

11. Hei hei, banaanikärpäset!

Etikka, sokeri ja vesi muodostavat banaanikärpäsille sellaisen ansan, että ne eivät palaa häiritsemään. Astian suulle voi laittaa suppilon ja pohjalle etikkaseoksen, ja kärpäset eivät pääse nousemaan ylös suppiloon.

Omalla vastuulla:

12. Hyttysten piston jälkeen

Kun mehiläinen pistää tai aurinko polttaa ihon punaiseksi, etikka saattaa vähentää ikäviä tuntemuksia. Mutta etikkaa ei ole syytä kaataa iholle, vaan sillä sipaistaan nopeasti ihoa.

13. Pitää koiran kurissa

Kun kotiin tulee koiranpentu, moni sivelee ovenpielet ja huonekalut etikalla, koska ei halua koiran purevan niitä. Tosin koiran hajuaisti on ihmisen hajuaistiin verrattuna moninkertainen ja etikasta voi jäädä pahoja muistoja pitkäksi aikaa. Pahimmillaan koira alkaa karttaa kaikkea etikkaan ja alkoholiin liittyvää, kuten pesuaineita ja hajuvesiä.

14. Tuo uutta eloa hiuksiin

Jotkut ovat selättäneet hilseen ja saaneet kiiltävämmät hiukset etikalla, jota lisätään huuhteluveteen.

15. Flunssan karkottamiseen

Kun kurkku on karhea, etikkaveden kurlaaminen voi helpottaa oloa. Jotkut vannovat omenaviinietikan juomisen auttavan, kun flunssa on jo päällä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?