Eikö KonMari ole juttusi? Minimalismiguru vinkkaa 4 muuta tehokasta tapaa saada koti parempaan järjestykseen

Virtuaalimuutto, viikon pikapeli… Minimalisti Teemu Kunto esittelee uudessa kirjassaan tapoja, joilla kodin tavarakaaokseen saa järjestystä.

Käynnissä yhden hengen pakkausbileet?

Pursuavatko kaappisi vaatteita ja muuta roinaa, jota et jaksa konmarittaa? Vai oletko pystyviikannut niin, että Marie Kondon raivausmetodi tuntuu jo puuduttavalta? Ja kaipaat uusia raivausvinkkejä?

Minimalismi-kirjan (Otava, 2020) tekijä Teemu Kunto raivasi kotinsa aikoinaan perin pohjin. Nyt hän kertoo juuri ilmestyneessä teoksessaan, miten ylimääräisistä tavaroista pääsee eroon vaivattomammin.

Vaikka kirja ei ole raivausopas, saattaa kirjailijan vinkeillä saada uusia näkökulmia omistamiseen ja järjestyksen ylläpitämiseen.

Kaikkien unelmana ei myöskään ole asua minimalistisessa kodissa, mutta moni suomalainen sen myöntää: mitä vähemmän tavaraa kodista löytyy, sitä helpompi paikkoja on pitää siistinä ja järjestyksessä.

Teemu Kunto mainitsee yhtenä keinona maailman tunnetuimman järjestelytavan eli konmarituksen. Poimimme kirjasta neljä muuta keinoa, joilla voi luoda kotiin järjestystä sujuvasti – ja jopa pelillisen hauskasti.

1. Järjestämällä pakkausbileet

Teemu Kunto minimalisoi omaisuutensa suurimmaksi osin, kun hän muutti pienempään asuntoon. Jos muuttoa ei ole kuitenkaan näkyvillä, mutta tavaroiden raivaamiselle on tarvetta, hän ehdottaa pakkausbileitä.

– Mikäli haluat elämääsi radikaalia muutosta ilman, että vaihdat asuinpaikkaa, voit kutsua ystäväsi kylään, hankkia tonkan viiniä ja pitää amerikkalaisen minimalismin hengessä pakkausbileet.

Hän kertoo kirjassaan The Minimalists -blogin pitäjistä Joshua Fields Millburnista ja Ryan Nicodemuksesta, jotka aikoinaan keksivät pakkausjuhlat. Se tarkoittaa, että koko omaisuus pakataan laatikoihin ja kuvitellaan muuttotilanne – vaikka mihinkään ei muuteta. Isot esineet, kuten huonekalut, voi peittää lakanoilla.

Pakkausbileistä näkee netissä monia versioita: laatikoita voi täyttää yksinkin, ja niihin voi laittaa vaikkapa vain ne tavarat, joita ei ole käyttänyt kolmeen kuukauteen. Perimmäisenä ideana on järjestää leikkimuutto.

– Seuraavien viikkojen aikana paketeista puretaan tavaroita sitä mukaa, kun niitä tarvitaan. Hämmentävän suuri osa tavaroista on kuukauden päästä varmasti edelleen laatikossa, Teemu Kunto kirjoittaa.

Sen jälkeen onkin aika tehdä päätöksiä. Mitä käyttämättömälle tavaralle tapahtuu? Kannattaako se pitää vai viedä pois? Myydä tai kierrättää?

2. Kokeilemalla viikon pikapeliä

Muutama vuosi sitten etenkin bloggaajat innostuivat kolmenkymmenen päivän minimalismipelistä.

Pelin idea on simppeli: yhdessä kuukaudessa on tarkoitus poistaa 465 turhaa tavaraa. Ensimmäisenä päivänä luovutaan yhdestä esineestä, toisena kahdesta, kolmantena kolmesta…

Jos kuukauden pelillinen haaste tuntuu ylivoimaiselta, Teemu Kunto suosittelee kokeilemaan viikon pikapeliä.

Samaa kaavaa noudattaen yhdessä viikossa saa raivattua kodista pois 28 turhaketta.

3. Yhden kosketuksen taktiikalla

Valitsipa raivausmetodiksi minkä tahansa tavan, kannattaa niissä soveltaa yhden kosketuksen taktiikkaa, Kunto sanoo

– Tämä tarkoittaa sitä, että kun tartut johonkin esineeseen, tee saman tien päätös siitä, mikä sen kohtaloksi koituu.

 Kun tartut johonkin esineeseen, tee saman tien päätös siitä, mikä sen kohtaloksi koituu.

Jos päätöstä lykkää, tavarat vain kertyvät ja niiden kohtalon miettiminen siirtyy tuonnemmaksi. Päätöksen tueksi voi ottaa neljä toimintavaihtoehtoa: pidä, lahjoita, myy tai kierrätä.

4. Tavaroiden kirjaamisella

Kun Teemu Kunto ryhtyi minimalistiksi, hän alkoi listata tavaroidensa määrää.

Tällä hetkellä hän omistaa 500 asiaa. Keskimääräisessä suomalaiskodissa on tutkimusten mukaan kymmeniätuhansia esineitä, hän sanoo.

Hän myöntää, että voisi luopua vielä heti noin sadasta jutusta, mutta hänellä on tilaa kaikille asioille. Esineet tuovat hänelle iloa eivätkä vaadi huolehtimista, joten hän ei ole katsonut tarpeelliseksi hävittää niitä. Sen sijaan hän pitää kirjaa omistamistaan tavaroistaan ja miettii aina, mistä on valmis luopumaan, jos kokee tarvitsevansa jotakin lisää.

– Koska nautin asioiden listaamisesta ja excelöinnistä, olen pitänyt tavaroistani kirjaa ja päivittänyt listaa sitä mukaa, kun luovun jostakin tai teen uusia hankintoja. Näin pysyn kärryillä siitä, paljonko omistan, eikä kulutukseni lähde lapasesta.

Kerro tarinasi

Oletko sinä tehnyt saman ja ryhtynyt minimalistiksi tai raivannut kotisi muulla keinoin? Miten sitten kävi?

Mikäli kiinnostut haastattelusta omalla nimelläsi, ota yhteys sähköpostilla: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?