Ysärillä syntyneet eivät ehkä muista! Macarena ja 11 muuta asiaa, joista on jo 25 vuotta - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Ysärillä syntyneet eivät ehkä muista! Macarena ja 11 muuta asiaa, joista on jo 25 vuotta

Kettutytöt, Jari Sillanpää tangokuninkuus, EU-jäsenyys ja Kotikatu. Vuonna 1995 tapahtui hyvin paljon muutakin kuin se, että Suomi voitti jääkiekon MM-kultaa.

28.11.2020 20:00

Jääkiekon MM-kullasta on jo 25 vuotta. On se jännä, miten aika rientää. Mutta historiallinen MM-kulta ei ole ainut merkittävä asia, joka kosketti suomalaisia vuonna 1995.

Vieläkö muistat nämä?

1. Macarena-biisi ja -tanssi

Jos joku niin Macarena sai suomalaistenkin lanteet liikkumaan 90-luvun puolivälissä. Los Del Rio -kaksikon hitti julkaistiin alun perin espanjaksi vuonna 1993, mutta vasta kun Bayside Boys teki biisistä englanninkielisen version vuonna 1995, kappaleesta tuli hitti muuallakin kuin Espanjassa ja Meksikossa.

Myös Macarena-tanssista tuli kestohitti. Jos se on päässyt unohtumaan, voit virkistää muistiasi katsomalla videon.

2. Kotikatu

Kotikadussa pääsi myötäelämään Luotoloiden (vas.) ja Mäkimaan perheen iloja ja suruja.

Vuonna 1995 Yle alkoi näyttää sarjaa, josta tuli monille torstai-illan kohokohta. Ja Ruusun ajan loputtua 34 jakson jälkeen Kotikadulle oli todellakin paikkansa. Tavallisiin ihmisiin, Luotolan ja Mäkimaan perheisiin, oli monen tv-katsojan helppo samastua. Hannespulla ja Hanneksen Bensis elävät yhä muistoissa.

3. Jari Sillanpäästä ja Marita Taavitsaisesta tangokuninkaalliset

Muistatko tämän vuosikymmenen tangokuninkaallisia? Harva muistaa. Mutta toista oli 90-luvulla. Vuonna 1995 Suomi sai todelliset kuninkaalliset, kun Jari Sillanpäästä tuli tangokuningas ja Marita Taavitsaisesta tangokuningatar.

Tangomarkkinoiden jälkeen julkaistu Jari Sillanpää -albumi on yhä Suomen kaikkien aikojen myydyin albumi.

4. Suomi liittyi EU:hun

Suomesta tuli EU:n jäsen 1.1.1995. Liittyminen oli vuosien prosessi. Päätös syntyi eduskunnassa marraskuussa 1994. Jaa-ääniä annettiin 152, ei-ääniä 45, tyhjiä 1 ja yksi oli äänestyksestä poissa.

5. Toy Story – leluelämää -animaatio

Vuonna 1995 julkaistiin ensimmäinen kokonaan tietokoneella tehty elokuva. Se oli Pixarin Toy Story – leluelämää -elokuva. Ohjaaja John Lasseter voitti elokuvalla erikois-Oscarin vuonna 1996.

6. Tulitikkujen valmistus loppui

Finn-Match oli Suomen viimeinen tulitikkutehdas. Vaajakoskella valmistettiin parhaimmillaan kaksi miljoonaa tulitikkua tunnissa.

Suomessa ei ole raapaistu tulitikkuaskin kylkeä suomalaisilla tikuilla enää aikoihin. Tulitikkujen valmistus loppui Vaajakoskella nimittäin vuonna 1995, kun Finn-Matchin toiminta loppui ruotsalaiseen yritysostoon.

7. Nylon Beatin ura alkoi

Nylon Beat eli Jonna ja Erin tulivat kansalle tutuksi vuonna 1995 musiikkiohjelmasta Kiitorata. Samassa ohjelmassa nähtiin muun muassa myös Anna Eriksson. Kuva vuodelta 1997.

Nylon Beat eli Erin ja Jonna osallistuivat vuonna 1995 MTV3:n Kiitorata-nimiseen musiikkiohjelmaan. Ohjelma oli merkittävä kaksikon uran kannalta. Seuraavana vuonna julkaistiin Naikkareiden esikoisalbumi Nylon Beat, joka sisälsi sellaiset hitit kuin Rakastuin mä looseriin ja Teflon love.

8. Samppanjaa ja vaahtokarkkeja alkoi

Samppanjaa ja vaahtokarkkeja -käsikirjoittaja Kata Kärkkäinen (nyk. Katariina Souri) sekä näyttelijät Anu Sinisalo ja Sara Hirvelä.

Loppuvuodesta -95 MTV3:lla alkoi täysin uudentyylinen tv-sarja Samppanjaa ja vaahtokarkkeja. Sarja oli Kata Kärkkäisen (nyk. Katariina Souri) esikoiskäsikirjoitus ja sai paljon huomiota mediassa. Sarjassa yhdistyi saippusarjamaisuus, jännitys ja komedia. Rooleissa nähtiin muun muassa Kristiina Halttu, Anu Sinisalo, Erkki Saarela, Kari-Pekka Toivonen, Titta Jokinen ja Irina Milan.

9. Hugh Grant pidätettiin

Hugh Grantin pidätyskuva julkaistiin ympäri maailmaa.

Vuonna 1994 Hugh Grantista tuli kuuluisa Neljät häät ja yhdet hautajaiset -elokuvan ansiosta. Seuraavana vuonna 1995 hän oli pitkään otsikoissa muusta syystä. Grant pidätettiin Los Angelesissa kesällä 1995, kun hän harrasti julkisella paikalla suuseksiä prostituoidun kanssa.

10. Windows 95 tuli myyntiin

Microsoftin Windows 95 -käyttöjärjestelmä tuli myyntiin vuonna 1995. Samana vuonna julkaistiin myös ensimmäinen versio Internet Explorer -verkkoselaimesta.

11. Java-ohjelmointikieli julkistettiin

Ohjelmistokielen kehittivät Bill Joy ja James Gosling.

12. Kettutytöt tulivat tunnetuiksi

Julkisuudessa alettiin puhua kettutytöistä sen jälkeen, kun kolme nuorta eläinaktivistia vapautti Pohjanmaalla turkistarhoista luontoon noin 600 sinikettua.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?