Testi paljasti suomen kielen vaikeimman sanaparin – vain 29 prosenttia osasi kirjoittaa sen oikein - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Testi paljasti suomen kielen vaikeimman sanaparin – vain 29 prosenttia osasi kirjoittaa sen oikein

Ani harva suomalainen kirjoittaa sanaparin ani varhain oikein.

21.11. 20:00

Suomalainen koululaitos on siitä hieno systeemi, että sen vaikutuspiirissä valtaosa meistä oppii kirjoittamaan jokseenkin oikein. Peruskoulun aikana erilaisia oikeinkirjoitussääntöjä tankataan tunnista toiseen eri luokka-asteilla.

Suomi ei kuitenkaan ole erityisen helppo kieli. Yksi kielemme kimuranteimmista sääntökoodistoista liittyy yhdyssanoihin ja sanaliittoihin.

Siinä missä esimerkiksi englannin kielessä yhdyssanoja ei juuri ole, suomessa monet sanaparit synnyttävät kysymyksen siitä, kirjoitetaanko ne yhteen vai erikseen.

Me Naiset on laatinut testin, jossa voi testata omia taitojaan yhdyssanojen ja sanaliittojen oikeinkirjoituksessa.

Jos et ole vielä testannut taitojasi, pääset testiin tästä.

Pääsääntöisesti oikeinkirjoitussäännöt olivat testin tehneillä hyvin hallussa.

92 prosenttia vastaajista sai yli puolet kysymyksistä oikein. Esimerkiksi sanat paloauto, suomenkielinen ja 100-vuotias olivat heittämällä helppoja yli 90 prosentille vastaajista. 96 prosenttia vastaajista tiesi, että viime keväänä kirjoitetaan erikseen.

Todellisia kielitietäjiä vastaajien joukossa oli melko vähän. 18 prosenttia testin tehneistä sai kysymyksistä yli 12 kohtaa oikein. Täysiin pisteisiin ylti vain prosentti vastaajista.

Kaikista vaikeimmaksi sanapariksi testissä osoittautui sanaliitto ani varhain, jonka osasi kirjoittaa erilleen vain 29 prosenttia vastaajista.

Vaikea oli myös sana jotenkuten. 68 prosenttia vastaajista olisi halunnut kirjoittaa sen virheellisesti erikseen.

Jos sielusi janoaa lisää kielitestejä, kokeile miten hyvin osaat taivuttaa suomen kieltä.

Juttu on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla toukokuussa 2019.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?