Av! Jono! Epätoivojono! Löytyykö sinunkin kodistasi tavara, jota nettikirppiksillä kytätään? - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Av! Jono! Epätoivojono! Löytyykö sinunkin kodistasi tavara, jota nettikirppiksillä kytätään?

Nettikirppiksiltä voi löytää roinaa ja aarteita. Kirppisten ylläpitäjät kertovat, mitä etsitään eniten.

Hiipuuko String-hyllyjen suosio ikinä?­

26.10. 20:00

Volkswagen Golf, Skoda Octavia ja Volkswagen Passat: siinäpä Nettiauton kolme halutuinta vaihtoautoa. Mutta netissä myydään paljon muutakin kuin saksalaisia autoja, esimerkiksi kaikkea mahdollista kotiin. Mitä tarpeellista ja nättiä ihmiset metsästävät? Suosittujen kirppisryhmien ylläpitäjät kertovat.

Tiikki ja design kelpaavat

Jos joku vielä haluaa 60- ja 70-luvun tiikkikalusteistaan eroon, se onnistuu helposti.

– Jonotetuimpia ovat vanhat tiikkiset lipastot, 60-luvun string-tyyppiset hyllyt ja vanhat peilit, joissa on tiikkiset kehykset, kertoo Pohjoismaisen designin kirpputori -Facebook-ryhmän ylläpitäjä Mirja Matikainen.

Tiikki oli 60- ja 70-luvulla suosittua kalustepuuta, mutta sitten suosio romahtikin vähäksi aikaa. Yllä oleva kirjahylly olisi nyt himoittu kirppislöytö. Tv-taso löytyy monesta kodista – sellaisen sai muinoin television kanssa kaupan päälle.

String-hyllyistä on puhuttu jo pitkään, että ne menevät kohta pois muodista – mutta kun ne ovat kauniita ja nerokkaita!

Korvausilmalle on kysyntää

Purkutavarakirppis-ryhmän ylläpitäjä Hanna Kaarina osaa heti nimetä halutuimmat kestohitit:

– Vanhat metalliset räppänät ja tähtiventtiilit, puulämmitteiset vesipadat (kuvassa), pienet vanhat valurautakamiinat (kuvassa), vanhat lasiset keittiön jauholokerikot.

Räppänät ja venttiilit ovat painovoimaisen ilmanvaihdon tärkeitä osia, ja 60-luvulle asti sellaisia oli joka talossa. Sen jälkeen alkoi tiivistyshuuma, ja koneellinen ilmanvaihto korvasi painovoimaisen. Viime aikoina on alettu puhua liian tiiviyden ja koneellisen ilmanvaihdon, ja kas: painovoimainen ilmanvaihto kiinnostaa taas.

– Monet uudisrakentajat ja vanhan korjaajat haluavat jälleen käyttää mekaanisia, varmatoimisia venttiileitä. Ne ovat ajattoman kauniita, rakenteeltaan yksinkertaisia, kestäviä, helppoja maalata, huoltaa, korjata ja käyttää, ja käytettynä hankittaessa edullisia. Uudistuotantona ne ovat hävyttömän kalliita!

Vanhat kipattavat keittiön klapilaatikot ovat Hannan mukaan myös haluttua purkutavaraa. Ja lista jatkuu:

– Metallikoukut ja -naulakot, vanhat ovenkahvat, hyväkuntoiset tapetit. Myös pikkuruudulliset ja vanhat pyöreät ikkunat ja lasipariovet ovat kysyttyjä, samoin täyspuiset keittiön kaapit.

Erikoisempi mariskooli

Monella se on jo, mutta väri ratkaisee.

– Erikoisempi – esimerkiksi mattapintainen tai opaalivärinen – mariskooli menee yleensä nopeasti kaupaksi. Myös 60-luvun mariskoolit löytävät ostajansa, varsinkin, jos väri on Ametisti, kerrotaan Iittala/Arabia/Kotimainen lasi -ryhmästä.

Harvinaisempia 60-luvun mariskooleja tulee nykyään vastaan vain muutama vuodessa. Tuikkulyhtyjä sen sijaan riittää!

– Perus-Iittala-tuikut eivät oikein mene kaupaksi.

Pakko saada matkarattaat

Lastenvaunuhullut-ryhmän ylläpidosta kerrotaan, että eniten etsitään tuplarattaaita sekä eri hintakategorioiden matkarattaita – erityisesti lentokoneen matkustamoon mahtuvia.

Matkarattaiden himotuin kruununjalokivi on Babyzen Yoyo:

– Varmasti niiden suosio kertoo käyttömukavuudesta. Mutta enemmän etsitään edullisempia versioita niistä, koska Yoyot ovat kovin arvokkaat niin pieniksi rattaiksi, sanoo Mella Wilenius.

Yhdistelmärattaista halutuimpia kierrätysvaunuja ovat Emmaljunga (super) Vikingit ja Bugaboo Foxit, tasaväkisissä asemissa. Tuplarattaiden kestosuosikki on Bugaboo Donkey.

– Muuntelukykyisyytensä vuoksi.

Kuvassa Paavo Tynellin suunnittelema K2-10 -kattovalaisin.­

Vintage-valoa

Paavo Tynellin lamppuja kaikki etsivät, mutta harva löytää halvalla. Valaisinkirppis-ryhmän ylläpitäjä Elisa Hillgen kertoo, että vintage- ja retrovalaisimet ylipäänsä menevät nyt kaupaksi.

Toinen haluttu suunnittelijanimi on Lisa Johansson-Pape. Jos kotona on jokin hieno valaisin häneltä, ei kannata ehkä myydä kirppishinnalla.

Kuvassa Lisa Johansson-Papen suunnittelemat Belle-valaisimet.­

Hillgen toteaa, että kysyntää on kaiken sortin valaisimelle: kattolampuille, jalkalampuille, pöytälampuille ja seinälampuille. Arvossaan ovat myös Tatekan eli Tampereen teräskalusteen työpöytälamput.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Me Naisten verkkosivuilla marraskuussa 2019.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?