Japanilainen siivouskikka tekee lattiasta perusteellisen puhtaan – 2 syytä, miksi se on aivan ylivoimainen

Laiskan ihmisen siivouskikkoja on monia. Yksi niistä on satsata kerralla kunnolla aikaa – ja sitten voikin unohtaa välisiivoukset!

11.10.2020 19:00

Tuplapuhdistus. Ensin siitä kohistiin ihonhoidossa. Sitten se tuli tutuksi myös hiustenpesumetodina.

Mutta miltä kuulostaisi tuplasiivous?

Onko kellään niin paljon aikaa ja energiaa, ajattelin heti, kun kuulin ensimmäisen kerran lattioiden kaksoispuhdistamisesta. Tai oikeastaan kyse on kolmoismenelmästä.

Japanilainen ystäväni kertoi siivousvinkistä, jossa lattia pestään pesuaineella, sitten vedellä, ja lopuksi se vielä kuivataan. Jokaiseen tehtävään käytetään useimmiten vieläpä omaa luuttua. Mopit eivät ole Japanissa niin suosittuja siivousvälineitä, vaikkakin niitäkin kyllä löytyy nykyisin paremmin.

Lattioiden perusteellinen puhdistus on Japanissa tärkeää muun muassa siksi, että moni nukkuu patjalla, joka levitetään lattialle tatamimaton päälle. Eihän kukaan halua nukkua likaisella lattialla! Myös ruokaileminen tapahtuu usein lattian rajassa.

Mihin leiriin kuulut?

Siivoustaidot ja -mieltymykset ovat yksilöllisiä, ja ne riippuvat paljon siitä, millaisia juttuja elämässään arvostaa. Jotkut käyttävät kaksois- ja kolmoismetodia jo Suomessakin.

Yhden kerran luuttuava säästää yleensä aikaa; jotkut jopa rahaakin, sillä kaikki eivät käytä pesuaineita, vaan pesevät lattiansa nihkeästi kostutetulla luutulla.

Olin aiemmin yhden kierroksen kannattaja. Kokeiltuani kaksoiskikkaa huomasin sillä olevan monta etua – vaikka en tatamin päällä nukukaan. Ja kun olin omaksunut tuplapesun, hurahdin kolmoispuhdistukseen.

2 syytä, miksi rakastan japanilaista kolmoismenetelmää

  1. Lattioilta katoavat nopeasti rannut, joita jää usein puhdistusaineesta. Kun pesuainepesun jälkeen lattian pyyhkii nihkeällä ja sitten vielä kuivalla liinalla, pesuainerantuja ei enää näy. Lattia tuntuu pysyvän kiiltävämpänäkin pidempään, eikä välisiivoukseen viikolla ole tarvetta. Pelkällä pesuainepesulla siitä tulee helposti samea.

  2. Tahmeus on poissa. Sukkasillaan sitä ei tunne, mutta suihkun jälkeen pyyhekuivatut jalkapohjat tuntevat helposti, kun lattiaan on jäänyt pesuaineen jämiä ja tahmeutta. Koska lattia ei ole enää tahmea, hiekat ja pölyt eivät tartu siihen niin helposti. Olkoonkin, että ne kasautuvat sitten nurkkiin, mutta mieluummin siellä kuin keskellä lattiaa.

Jotkut ovat sanoneet, että ovat liian laiskoja pyyhkimään lattiansa kolme kertaa. Kokemukseni perusteella kuitenkin väitän, että tällä menetelmällä siivousliinaa tarvitsee käyttää harvemmin.

Lattioiden pesu ei ole mikään ihana askare, ellei rakasta siivoamista, mutta voihan taustalle laittaa soimaan lempimusiikkiaan tai kuunnella äänikirjaa viihtyäkseen.

Ja samalla voi ajatella japanilaisittain, että kodin siivoaminen on myös sielun törkyjen siistimistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?