Sitä saa, mitä tilaa? No eipäs! Listasimme 10 suomalaista sanontaa, jotka ovat ihan hevonkukkua - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Sitä saa, mitä tilaa? No eipäs! Listasimme 10 suomalaista sanontaa, jotka ovat ihan hevonkukkua

Rakkaudesta se hevonenkin potkii – tai sitten ei. Oletko koskaan ajatellut, miten kummallisia suomalaiset sanonnat ovat?

Osa suomalaisista sananlaskuista on kerrassaan hämmentäviä.

30.9.2020 20:30

Suomen kieli, oi miten ihmeellinen se onkaan!

Ihmeellinen ainakin siinä mielessä, että se aiheuttaa monissa ihmetystä. Kummalliselta voi tuntua esimerkiksi se, miten rakas kielemme kehittyy nuorten muokatessa sitä omilla sanoillaan.

Mutta onpa vanhalla kansallakin mystiset sananpartensa, jotka alkavat tuntua nykyihmisestä jo varsin käsittämättömiltä!

Listasimme 10 suomalaista sanontaa, jotka eivät pidä ensinkään paikkaansa:

1. ”Rakkaudesta se hevonenkin potkii.” Riippuu pitkälti tilanteesta, miksi hevonen potkii. Hevosten kanssa työskentelevän lähteemme mukaan syy ei kuitenkaan koskaan ole rakkaus.

2. ”Ahneella on paskainen loppu.” Suomessa ja ympäri maailman tuloerot kasvavat jatkuvasti suuremmiksi, ja hyvinvointi jakautuu vahvasti elintason mukaan. Valitettavasti tämäkään ei siis näyttäisi pitävän paikkaansa.

3. ”Sitä saa, mitä tilaa.” Jokainen, joka on saanut ravintolassa eteensä ihan väärän annoksen, tietää tämän vääräksi.

4. ”Mikä ei tapa, vahvistaa.” Sananparsi voi olla totta esimerkiksi ihmisen vastustuskyvyn kehittymisessä. Mutta mietipä hetki vaikkapa sotien veteraaneja ja heidän mielenterveyttään. Monen kohdalla vaikeudet eivät tosiaan vahvistaneet.

5. ”Kyllä räkänokastakin mies tulee, muttei tyhjännaurajasta.” Miten mieheksi edes tullaan? Jokainen, joka määrittää itsensä mieheksi, sitä myös on.

6. ”Kärsi, kärsi, kirkkaamman kruunun saat.” No etkä saa. Todennäköisesti saat vain lisää tuskaa, jos sitä tieten tahtoen tuotat itsellesi.

7. ”Kell' onni on, se onnen kätkeköön.” Minkä takia omaa onneaan ei saisi osoittaa koko maailmalle?

8. ”Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa.” Usein kaikista korkeimmalle tavoittelevat myös menestyvät.

9. ”Alku aina hankala, lopussa kiitos seisoo.” Erityisesti monissa työprojekteissa alku on usein nimenomaan helpoin! Eikä hommasta harmi kyllä aina saa erityistä kiitosta.

10. ”Joka toiselle kuoppaa kaivaa, itse siihen lankeaa.” Riippunee kuopankaivajan tarkkaavaisuudesta.

Juttu on julkaistu alun perin Me Naisten sivuilla huhtikuussa 2017.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?