Farkkujen kierrätys: Elisa verhoili vanhoilla farkuilla nojatuolin - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Elisa keksi, miten omilla ja eksän farkuilla voi sisustaa kotona – upea nojatuoli syntyi muutamalla kympillä

Elisa Kristianssonin näppärä verhoiluniksi saa kehuja kyläilijöiltä ja kelpaa myös perheen lemmikeille.

­

11.9. 18:00

Myrskylässä asuva Elisa Kristiansson, 40, rakastaa farkkuja. Sininen, jämäkkä materiaali tuntuu hänestä hyvältä niin vaatteissa kuin sisustuksessa.

Aikoinaan hän halusi tehdä sängynpäällisen kierrätysfarkuista ja leikkeli jo vanhoja farkkuja sen kankaiksi. Projekti unohtui, mutta farkkupalat jäivät säilöön.

Myöhemmin hän halusi olohuoneeseensa lukunurkkauksen ja farkuilla verhoillun nojatuolin.

– Olin jo ostamassa uutta nojatuolia, kunnes muistin ne farkut. Sain ajatuksen päällystää niillä nojatuolin tilkkutäkkityyliin. Taloni sisustuksessa on ripaus teollisuustyyliä, joten ajattelin farkkutuolin sopivan kokonaisuuteen.

Elisa sanoo, että hän pyrkii kierrättämään mahdollisimman paljon. Sopiva nojatuoli löytyi lahtelaisesta kierrätyskeskuksesta 30 eurolla.

Nojatuolin viereen hän halusi samantyylisen rahin. Se oli jo kotona; rahi toimi aikaisemmin Elisan lasten kirjoituspöydän tuolina.

Kangastilkut hän leikkasi aikoinaan omista ja eksänsä, silloisen miehensä vanhoista farkuista. Muutamat farkut hän hankki kierrätyskeskuksen ilmaisosastolta. Tarkkaa lukumäärää hän ei osaa sanoa, mutta arvelee projektiin kuluneen noin kahdeksat aikuisten farkut.

Elisan kissakin rakastaa uudella tuolilla makoilua.­

Farkkunojatuoli syntyi kolmessa päivässä

Ensin hän hioi ja maalasi tuolin ja rahin jalat. Verhoiluun kului kolmisen päivää, sillä hän teki sitä muiden töiden ohessa. Hänellä ei ollut mitään kaavoja, vaan hän mittaili ja sovitteli farkunpalasia työn edetessä.

– Ompelin tilkut yhteen ompelukoneella ja sommittelin farkkupäällisen sitä mukaa kuin työ eteni. Ensimmäisenä päällystin tyynyt ja lopuksi rungon. Rungolle tein muotoillun hupun. Kaarevat kohdat ompelin käsin, kun huppu oli tuolin päällä. Näin sain siitä mahdollisimman hyvin istuvan.

Kankaan alareuna sekä tuolista että rahista on niitattu pohjaan kiinni. Rahin jalkoihin hän pyöritti myös juuttinarua, joka peittää käännöskohdat.

– Projekti oli mukava, mutta jälleen kerran olin hitaampi kuin kuvittelin alkuun. Eli ei se yhdessä illassa valmistunutkaan. Tuoli on ihanan pehmeä istua, eikä farkkukangas sitä onneksi jäykistänyt. Tuttavani ovat kovasti tuolia kehuneet.

 Ihmiset eivät ole päässeet istumaan tuolille, sillä kissani ja koirani rakastavat siinä makoilemista.

–Tuoli on tarkoitettu lukemiseen tai esimerkiksi neuletöihin. Mutta arjessa ihmiset eivät ole juurikaan päässeet istumaan tuolille, sillä sekä kissani että koirani rakastavat siinä makoilemista, Elisa naurahtaa.

Huonekalujen verhoilu on Elisalle tuttua puuhaa. Hän on päällystänyt tuttaviensa huonekaluja ja tehnyt paljon erilaisia juttuja käsillään kotona. Tällaisia töitä hän kutsuu ”välipaloikseen”.

– Olen luonnostani käsillä tekijä, joten oikeastaan mikä tahansa diy-projekti sujuu, oli kyseessä sitten kankaan, villalangan tai puun työstäminen. Olen myös peruskorjannut vanhaa hirsitaloani jo kymmenen vuotta ja ajoittain se on aika raskasta. Siksi teen välillä näitä pienempiä projekteja, että saan nopeammin myös jotain näkyvää aikaiseksi – oli se sitten saunan lauteet, puumaja tai nojatuoli.

Oletko sinä keksinyt näppärän sisustuskikan?

Tai oletko tehnyt kotiin jonkun älyttömän hienon käsityön tai sisustuselementin?

Jos suostut kertomaan diy-harrastuksestasi omalla nimelläsi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Luetuimmat

Tuoreimmat Me Naiset