Näin siivoat kodin nopeasti – 9 niksiä, jotka kannattaa opetella - Vapaalla - Ilta-Sanomat

Näin siivoat kodin nopeasti – 9 niksiä, jotka kannattaa opetella

Siivouksen ei tarvitse olla aina suuroperaatio. Jos aikaa on vain pikaiseen putsaukseen, nämä vinkit ovat sinua varten.

16.4.2020 13:10

Kokosimme listaksi parhaat putsausniksit, joilla kodin saa ripeästi kiiltäväksi.

1. Siivoa usein, älä pitkään

Päätä siivota viisi minuuttia kerrallaan, vaikka pitkin päivää tai useampana peräkkäisenä päivänä. Ajatus lyhyestä siivoustuokiosta madaltaa aloittamisen kynnystä. Saatat sitä paitsi huomata, että kun kerran aloitat, siivoatkin ihan mielelläsi vielä toiset viisi tai kymmenen minuuttia.

Seuraavista kohdista löydät inspiraatiota noin viiden minuutin putsausoperaatioihin, joita voit suorittaa yksi kerrallaan aina, kun sopiva hetki tulee.

2. Keskity ongelmakohtiin

Pikasiivouksessa ei jynssätä allaskaappia tai puhdisteta lattiakaivoa (oletuksena on, että ne kuuluvat jokaisen siivousrutiineihin silloin tällöin). Keskity kodin kohtiin, joihin pölyä ja likaa kertyy näkyville.

Tarkoitus on selvitä rättiä ja mahdollisesti imuria heiluttelemalla. Siirrä likaiset astiat pesukoneeseen, putsaa lavuaarit ja pyyhkäise keittiön sekä kylppärin tasot ja hanat. Tai imuroi murut ruokapöydän alta, sorat eteisestä ja pölypallerot lattialistojen vierestä. Heti paljon siistimpää!

3. Aloita ylhäältä

Pöly kulkeutuu ylhäältä alas. Jos siivoat ensin lattian ja pyyhit sitten pölyt valaisimista ja hyllyiltä, teet turhaa työtä. Aloita siis korkealta ja etene alas. Viimeiseksi tulevat lattiat. Järjestelmällisyydellä voittaa aikaa.

4. Pyyhi lattiat lastalla

Imurointi on monen inhokkipuuhaa. Niin myös Annakaisan, joka ratkaisi ongelman lopettamalla imuroinnin kokonaan jo useampi vuosi sitten. Silti hänen kotinsa on putipuhdas.

Annakaisan salaisuus on lastatekniikka: kerran viikossa hän vie mattonsa tuulettumaan ulos ja vetelee tyhjät lattiat puhtaaksi tavallisella, ohuella siivouslastalla. Kun lastan päälle kietoo mikrokuituliinan ja kostean siivousliinan, lattia saa vielä tehopuhdistuksen pölyjen keräämisen jälkeen.

5. Imuroi vain yksi huone per päivä

Jos vannot kuitenkin imuroinnin nimeen, kokeile laiskan siivoojan kikkaa. Imuroi vain yksi huone päivässä, jolloin urakka ei isossa kodissa tunnu liian ylivoimaiselta. Imuroimisen kynnys laskee, kun päätät imuroida tänään olohuoneen ja huomenna makuuhuoneen.

Lisävinkki! Ripottele imurin pölypussiin kahvia, kardemummaa tai vaniljasokeria. Saat kotiin raikkaan ja ihanan tuoksun.

6. Pyyhi vain kosketuspinnat

Mieti, mitkä ovat niitä pintoja, joihin kodin pienet tai isommat rähmäkäpälät säännöllisesti tarttuvat? Niitä ei lopulta ole kauheasti: jääkaapin ovi, kaapistojen vetimet ja niiden ympäristö, ovenkahvat... Jos aikaa siivoukselle on vain hetki, on turha kuluttaa aikaa pyyhkimällä pintoja, jotka eivät oikeasti ole likaisia.

7. Kokkaa ja siivoa yhtä aikaa

Keittiö pysyy siistinä, kun et päästä astiavuoria kasvamaan liian suuriksi ja pyyhkäiset tahrat pois heti, kun niitä syntyy. Käytä siis ruuanlaiton luppoaika hyödyksi: kun sipulit kuullottuvat pannulla, täytä tai tyhjennä astianpesukone. Kun odotat veden kiehumista, pyyhi pinnoilta tahrat pesuaineella ja mikrokuituliinalla – ja niin edelleen.

8. Tiskiallas kiiltämään

Jos haluat saada kodin nopeasti puhtaamman näköiseksi, keskity tiskialtaan ja sen ympäristön siistimiseen. Tiskaa astiat tai laita ne astianpesukoneeseen. Poista roskat altaan pohjalta ja hankaa allas sekä hana puhtaiksi.

Hyvä apu altaan siivouksessa on kodin tehoaine ruokasooda. Laske lavuaarin pohjalle jonkin verran vettä ja kaada sekaan pari ruokalusikallista ruokasoodaa.

Lisävinkki! Lyöt kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun laitat siivousliinat likoamaan ruokasoodaveteen. Lavuaari ja liinat raikastuvat samalla kerralla.

9. Pyyhkäise jääkaapin pinnat kauppakassin tyhjennyksen aikana

Jääkaappi tulisi siivota perusteellisesti 2–3 kertaa vuodessa. Jotkut tähän yltävätkin, mutta silti jääkaapin hyllyihin pinttyy helposti tahroja.

Ylläpitosiivous helpottaa. Marttaliiton hankekoordinaattori Katariina Juurikkala neuvoo näin: pyyhkäise jääkaapin pinnoilta näkyvät tahrat puhdistusliinalla aina, kun tyhjennät kauppakassin sisällön jäkaappiin.

Jos jääkaappi on tahraton mutta haisee tunkkaiselta, kaada ruokasoodaa kulhoon ja laita kulho jääkaappiin. Sooda imee hajut pois.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?