Kannattaako suosikkituoksua säästellä? Näin kauan hajuvedet säilyvät hyvänä – yksi tuoksuryhmä jopa paranee vuosien saatossa

Pitääkö vuosia kaapissa seisonut hajuvesi heittää pois?

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että tuoksu säilyy hyvänä korkeintaan viisi vuotta. Tuhdit tuoksut voivat kuitenkin jopa parantua iän myötä.

3.3. 20:00

Hajuvedet ovat yleensä kosmetiikkavaraston suurimpia investointeja: halvimmatkin maksavat monta kymppiä – ja trendituoksuista saa pulittaa jopa satasia.

Toisaalta tuoksut myös kestävät käytössä pitkään, varsinkin, jos niitä käyttää säästeliäästi. Mutta kuinka kauan tuoksua kannattaa hillota kaapin perällä?

Parfymööri David Seth Moltz kertoo Bustlen jutussa, että tyypillisesti hajuvesipulloissa on merkintä, joka kertoo niiden kestävän käyttökelpoisina kaksi vuotta. Todellisuudessa tuoksut säilyvät Moltzin mukaan kuitenkin hyvinä paljon pidempään, kunhan niitä varastoi oikeaoppisesti.

Oikeaoppisesti tarkoittaa mahdollisimman pimeää, kuivaa ja viileää paikkaa, jotta auringonvalo ja lämpö tai kosteus eivät pääse tuhoamaan tuoksunuotteja.

Hinta antaa hyvää osviittaa

Hajuvedet voidaan luokitella kolmeen eri luokkaan, kertoo InStyle: eau de cologne-, eau de toilette- ja eau de parfum -tuoksuihin. Näistä yleisimpiä ovat eau de toilette- ja eau de parfum -tuoksut. Kuluttaja huomaa eron kaikkein ensimmäiseksi hintalapusta: EdP-tuoksut ovat yleensä useita kymppejä EdT-tuoksuja kalliimpia.

Hintaeroa selittää tuoksujen erilainen koostumus: EdP-tuoksuissa on hajusteöljyä yleensä noin 15–20 prosenttia, kun EdT-tuoksuissa sitä on tyypillisesti 10–15 prosenttia. Korkeampi öljypitoisuus tekee tuoksusta intensiivisemmän sekä pitkäikäisemmän. Niinpä EdP-tuoksuissa tuoksunuotit todennäköisemmin säilyvät muuttumattomina pidempään.

Jos muuttunut tuoksu miellyttää edelleen nenää, ei mikään estä käyttämästä pitkiäkin aikoja kaapissa seissyttä hajuvettä.

Kevyet kukkaistuoksut väljähtyvät nopeasti

Parfymööri Laura Slatkin arvioi InStylelle useimpien tuoksujen kestävän hyvinä kolme-viisi vuotta.

Suurimmassa riskissä väljähtymiselle tai tuoksunuottien muuttumiselle ovat Bustlelle puhuneen parfymöörin Ruth Mastenbroekin mukaan sitruksiset sekä valkoisista kukista koostuvat tuoksut. Nämä molemmat ovat yleensä mukana hajuveden latvanuoteissa eli siinä osassa tuoksua, joka kestää iholla vain joidenkin minuuttien ajan.

Mastenbroekin mukaan kevyet latvatuoksut usein katoavat tai alkavat tuoksua erilaisille kuin alkuperäinen tarkoitus oli parin vuoden kuluessa tuoksun avaamisesta. Toisaalta, jos muuttunut tuoksu miellyttää edelleen nenää, ei mikään estä käyttämästä pitkiäkin aikoja kaapissa seissyttä hajuvettä.

Tuhdit tuoksut säilyvät pitkään

Jos omaa nenää miellyttävät hieman raskaammat tuoksut, joissa on mukana esimerkiksi patsulia, meripihkaa ja erilaisia puutuoksuja, saattaa ikääntymisestä jopa olla etua hajuvedelle. Moltz selittää, että santelipuu ja patsuli voivat tuoksua pullossa erinomaisilta vielä 20 vuoden jälkeen.

Lue lisää: Kuulitko taivaallisesta hajuvedestä, mutta et pääse tuoksuttamaan sitä livenä? Näillä vinkeillä valitset hajuveden nettiostoksilla

Lue lisää: Tavalliset naiset paljastavat hajuvesisuosikkinsa – ”Muut tulevat kysymään, mitä tuoksua käytän”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?