Kuulitko taivaallisesta hajuvedestä, mutta et pääse tuoksuttamaan sitä livenä? Näillä vinkeillä valitset hajuveden nettiostoksilla

Haluatko tulkita hajuvesiä hieman paremmin? Opettele ainakin nämä asiat, ja hyvän tuoksun valitseminen helpottuu

Pienen parfyymisanaston opettelu ja kaapista löytyvien tuoksujen tutkiskelu vievät jo pitkälle.

30.1. 20:00

Hajuvedet ovat arjen pientä luksusta: kauniit pullot ja omaa nenää miellyttävät tuoksut piristävät mieltä ja tuovat mieleen hauskoja muistoja hetkistä, kun tuoksua on ollut yllä. Sosiaalisen median videoalustalla Tiktokissa hajuvesien ympärille on muodostunut oma #PerfumeTok-yhteisö, jossa käyttäjät esittelevät ja arvioivat tuoksujaan.

Somesta nouseekin puheenaiheeksi tasaista tahtia tuoksuja, jotka kuulostavat ihanilta, mutta joita on Suomeen ostettavissa vain netistä. Miten ihmeessä hajuveden uskaltaa ostaa haistamatta sitä ensin? Näiden vinkkien avulla verkkoshoppailu toivottavasti helpottuu hieman.

Lue (hyödyllisiä) arvioita

Useimmista tuoksuista löytyy arvioita tusinoittain, mutta juju on perehtyä niihin, joista on käytännön apua. Jos joku sanoo hajuveden olevan ihana tai henkilökohtainen kestosuosikki, ei siitä ole tuoksuostoksilla juurikaan hyötyä. Sen sijaan kannattaa etsiä kuvailuja hajuveden ainesosista eli nuoteista ja siitä, kuinka vahvalta nämä nuotit todellisuudessa tuoksuvat iholla.

Analyyseja sydän- ja juurituoksuista lukemalla pystyy parhaiten kuvittelemaan, miltä hajuvesi voisi tuoksua oikeassa elämässä.

Hajuvesi rakentuu latva-, sydän- ja juurituoksuista: ensimmäisenä iholta aistitaan latvatuoksu, sydäntuoksu on itse tuoksun ydin ja juurituoksu on se, joka viipyilee iholla vielä useamman tunnin suihkimisen jälkeen. Jos siis netissä törmää analyyseihin nimenomaan sydän- ja juurituoksuista, pystyy niitä lukemalla kaikkein parhaiten kuvittelemaan, miltä hajuvesi voisi tuoksua oikeassa elämässä.

Esimerkiksi Fragrantica- ja Basenotes-sivustoilla on asiantuntevia arvioita kattavasta valikoimasta hajuvesiä.

Lue lisää: 8 hajuvettä, jotka saavat tuntemattomatkin kehumaan – kävimme haistamassa yhden, ja ymmärrämme ihastelun

Tarkastele jo omistamiasi tuoksuja

Omista kaapeista löytyy yllättävän paljon infoa siitä, mitä todennäköisesti tulevalta hajuvedeltään haluaa. Bustlen haastattelema tuoksuasiantuntija Maiya Nicole kehottaa tutustumaan itseltä jo löytyviin tuoksuviin tuotteisiin. Hajuvesien lisäksi näitä ovat esimerkiksi suihkugeelit ja tuoksukynttilät.

Nicolen mukaan yllättävän usein kaikista näistä löytyy jokin yhteinen nimittävä tuoksutekijä, esimerkiksi ruusun tuoksu. Niinpä tulevasta hajuvedestä kannattaa etsiä ruusua, mutta uudenlaista tuoksua kaivatessaan yhdistettynä sellaisiin nuotteihin, joita jo olemassa olevissa tuotteissa ei ole mukana.

Nicole suosittelee myös unohtamaan ennakkoluulot. Koska hajuvesissä on tyypillisesti mukana satoja tuoksuaineita, ei kannata asettaa liian tiukkoja rajoja sille, mitä mukana ei saa missään nimessä olla: tuoksukomboissa inhokkituoksu voi yhtäkkiä saada aivan erilaisen vivahteen.

Opiskele hieman parfyymisanastoa

Hajuvesiä kuvaillaan usein yhtä monimutkaisilla termeillä kuin viinejä: kuka ihme tietää, miltä puinen tai nahkainen maistuvat tai tuoksuvat?

Sokko-ostoksille on hyvä opiskella etukäteen pieni parfyymisanasto, vinkkaa Stylecaster. Silloin tuoksujen kuvailut aukeavat hieman sujuvammin.

Raikas: Tämä osio on melko simppeli: raikkaan kuvailun alle kuuluvat kaikki sitruksiset, puhtaat ja kevyet tuoksut. Rakastatko sitä, miltä ilma tuoksuu kesäisen sadekuuron jälkeen? Silloin raikas hajuvesi on todennäköisesti mieleesi.

Kukkainen: Kukkaisnuottien kestosuosikkeihin kuuluvat ruusu, jasmiini ja lilja. Kukkaistuoksuihin kuuluvat myös erilaiset sekoitukset, kuten hedelmäiset kukkaistuoksut sekä itämaiset kukkaistuoksut. Hedelmäisissä tuoksuissa on usein mukana mansikkaa, vadelmaa ja granaattiomenaa, kun taas itämaisissa sekoituksissa on tyypillisesti kanelin tai vaniljan häivähdys. Jos etsit naisellista tai makeaa tuoksua, ovat kukkaistuoksut todennäköisesti nappivalinta.

Puinen: Puiset tuoksut ovat ehkä kaikkein abstraktein tuoksuryhmä. Puunuotteihin lukeutuvat esimerkiksi santeli- ja seetripuu, vetiver sekä patsuli. Puiden ja sammaleisen metsän tuoksun voi jollain tasolla mielessään kuvitella, mutta seuraava kysymys kuuluu, miltä vetiver tai patsuli oikein tuoksuvat? Fragrantican mukaan patsuli tuoksuu pensaalta, vetiver taas ruoholta. Monessa miestentuoksussa on mukana puisia nuotteja, joten jos maskuliinisiksi mielletyt tuoksut tuntuvat omalta, ovat puiset tuoksut kokeilemisen arvoisia.

Itämainen: Jos tuoksua kuvaillaan itämaiseksi, on lähes satavarmaa, että kyseessä on vahva ja mausteinen hajuvesi, joka takuulla tuoksuu paidan kauluksessa vielä useamman päivän suihkuttelun jälkeen. Hajuvesimaailmassa itämaiseksi luokitellaan muun muassa myskin, vaniljan, muskottipähkinän, kanelin ja meripihkan tuoksut. Ja se nahka! Miltä nahan oikein pitäisi tuntua nenässä? Fragrantica kuvailee nahan tuoksuvan juurikin siltä, miltä esimerkiksi laadukas nahka- tai mokkatakki tuoksuu. Kun nahan yhdistää lämpimään meripihkaan, syntyy yhdistelmästä pehmeän mausteinen tuoksu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?