Kollageenilisiä mainostetaan upean ihon salaisuutena – suomalainen ihotautilääkäri kertoo, onko siitä mitään hyötyä

Kollageenilisät kuulostavat paperilla hyvältä, mutta niiden tehoja todistaviin tutkimustuloksiin on syytä suhtautua vielä skeptisesti.

Kollageeni pitää ihon kimmoisana. Viisikymppinen keho tuottaa kolmanneksen vähemmän kollageenia kuin parikymppinen.

20.10.2022 20:00

Kehon tuottamalla kollageenilla on iso rooli ihon sileänä ja kimmoisana pitämisessä. Oma kollageenintuotantomme vähenee parikymppisestä alkaen noin prosentin vuodessa – viisikymppisenä keho tuottaa siis jo kolmanneksen vähemmän kollageenia nuoren aikuisen kehoon verrattuna.

Voisiko menetettyä kollageenia jollain tavalla paikata?

Moni tuntuu ainakin näin uskovan. Syötäviä kollageenilisiä mainostavia postauksia tuntuu tulevan somessa vastaan joka viikko.

Myös ihotautilääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta on huomannut kasvaneen kollageeni-innostuksen somessa.

– Todellisuus on tässäkin asiassa pikkuisen tylsempi kuin Instagramissa, hän sanoo.

Tutkimukset ovat usein valmistajien maksamia

Kyrklund kertoo, että kollageenilisistä on tehty jonkin verran tutkimuksia, joissa tuotteet ovat parantaneet ihon juonteita ja kosteustasapainoa. Nämä tutkimukset ovat kuitenkin olleet hänen mukaansa suppeita ja lyhytkestoisia sekä useimmiten valmistajien itsensä rahoittamia.

– Siksi tällaisten tutkimusten tuloksiin joudutaan vielä suhtautumaan vähän skeptisesti. Aihe on kiinnostava, mutta vaatii isompia ja riippumattomia tutkimuksia. Jos joku haluaa kuitenkin jo kokeilla näitä kollageenilisiä, niin ne vaikuttavat olevan turvallisia, Kyrklund sanoo.

Muista! Päiväsaikaan iholle levitetty C-vitamiini ja kattava aurinkosuoja

ehkäisevät
jo olemassa olevan kollageenin hajoamista.

Monipuolinen ruokavalio on lääkärin mielestä paras keino varmistaa, että keho saa oman tuotantonsa tueksi ulkopuolista kollageenia.

– Itse ajattelin jatkaa kuten tähänkin saakka, eli syömällä vaaleaa kalaa, kanaa ja munia, joissa on kaikissa kollageenia sekä samalla muita hyödyllisiä makro- ja mikroravinteita.

Kollageeni

  • Kollageeni on elimistön yleisin proteiini eli valkuaisaine.

  • Kollageenit ovat soluväliaineen ja sidekudoksen tärkeimpiä rakenneproteiineja, jotka ylläpitävät kudosten rakenteita.

  • Kollageenia on ihmisen kaikissa kudoksissa. Erityisen runsaasti sitä on ihossa, luussa, rustossa, jänteissä ja verisuonten seinämissä.

  • Auringon UVA-säteily pilkkoo kollageenia. Siksi iho alkaa vanheta auringon vaikutuksen alla ennenaikaisesti. C-vitamiini puolestaan edistää kollageenin muodostusta kehossa.

Lähde: Duodecim, Terveyskirjasto, Solunetti

Lue lisää: Kollageenivoiteiden lupaillaan tekevän iholle ihmeitä – yksi asia on kuitenkin hyvä tietää ennen kuin tarttuu hehkutettuun aineeseen

Lue lisää: Jos haluat hidastaa ihon vanhenemista, ota heti käyttöön toinenkin tuote aurinkovoiteen lisäksi: ”Vaikuttaa aivan suoraan”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?