Näyttelijä Sara Salmani kertoo, miten hijab vaikuttaa pukeutumiseen – omistaa 40 erilaista huivia

Puhuja ja näyttelijä Sara Salmani on kerrospukeutumisen nero, joka ei säästele väreissä eikä kuoseissa. Tyylin viimeistelee aina tarkoin valittu huivi.

Saran vaatekaappi toimii, kun huiveja on miltei joka värissä.

Ainahan se on syksyllä mielessä: vaatteiden kerrostaminen. Sara Salmani on mestari siinä lajissa.

– Olen muslimi ja käytän hijabia, mikä vaikuttaa pukeutumiseeni. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että peitän suurimman osan kehostani ja hiukset. Kauppojen paidat ovat usein joko läpinäkyviä tai liian avonaisia selästä tai rinnasta. Monet muslimit ovat kehittyneet todella luoviksi etsiessään toimivia asuja. Kerrospukeutuminen on kätevintä, Sara kertoo.

Näppärästi viimeistellyistä asuvalinnoista on hyötyä myös kahden eri ammatin ilmentämisessä. Salmani työskentelee sekä puhujana että näyttelijänä. Kun edessä on bisnespäivä tai iso puhekeikka, Salmani nappaa esiin housupuvun.

– Luotan vaatekaapilla sisäiseen vaistooni. Silti olen huomannut, että kun menen puhumaan vaikkapa johtoryhmälle, lempihuppari ei ole paras vaihtoehto. Yhä on niin, että jakkupuvussa nuori nainenkin otetaan helpommin vakavasti.

”Skarpin työasun ei tarvitse olla tylsä.” Housupuku Vimma, tennarit Adidas. Kaikki Salmanin huivit on ostettu Iranista.

Housupukujen merestä Salmani valitsee omalta tuntuvan version: värikkään, kuosillisen tai muuten erityisen.

– Alle vedän yksinkertaisen poolon tai kauluspaidan. Sen sijaan huivin kanssa leikittelen. Juuri nyt värikkäät ja kuviolliset huivit inspiroivat eniten.

Vaatekaappi toimii, kun huiveja on miltei joka värissä.

Pääasiassa puuvillasta, silkistä ja villasta koostuva huivivarasto on nyt valmis tulevaan syksyyn ja talveen.

– Kävin juuri Iranissa ja ostin ison määrän huiveja. Olen sitä mieltä, että vaatekaappi toimii, kun huiveja on miltei joka värissä. Nyt minulla on niitä suunnilleen neljäkymmentä kappaletta.

”Teen erityisiä takkilöytöjä Reservedistä.” Sormus on iranilaisesta basaarista.

Salmanin toisessa työroolissa, näyttelijänä, erottuvat vaatteet eivät aina ole se kaikista taktisin valinta.

– Näyttelijänä pukeudun rennommin. Tavoitteena on olla mahdollisimman mukautumiskykyinen. Kun haen jotakin roolia, pukeudun mahdollisimman neutraalisti. Tavoite on, että castingissa nähdään vaatteen yli.

Suomessa harva ymmärtää, mitä hijabin käyttö tarkoittaa.

Puvustukseen Salmani toivoisi elokuva-alan ammattilaisilta lisää tiedostavuutta.

– Suomessa harva ymmärtää, mitä hijabin käyttö tarkoittaa. Lähes aina, kun menen kuvaussettiin, tarjolla on minihameita, sukkahousuja, t-paitoja ja liian avonaisia tai läpinäkyviä vaatteita.

”Kuuntelin luureista juuri Nirvanaa, kun tämä t-paita tuli vastaan.” T-paita H&M, bleiseri ja korkkarit Zara, farkut Relove.

Suhteeni muotiin

En seuraa trendejä tai muotia. Olen silti ollut aina kiinnostunut pukeutumisesta. Tyylissäni näkyvät kiinnostuksen kohteeni ja asiat, jotka ovat minulle tärkeitä, olivatpa ne sitten musiikki tai uskonto.

”Äidin Diana-sormus on aarteeni. Ihailin sitä lapsuudesta asti, kunnes otin sen ikuisuuslainaan.”

Teininä olin punk ja rock. Äitini on suomalainen ja isäni iranilainen. Kun aloin matkustella ja tutustua omiin juuriini, tuli boheemimpi vaihe. Etsin yhteyttä toiseen kotimaahani tyylini kautta. Yhä suurin osa koruista ja huiveistani on Iranista. Pohjoismaisena minimalistina huomaan valitsevani käsintehdyistä iranilaisista koruista kuitenkin yksinkertaisimmat.

Pohjoismaisena minimalistina huomaan valitsevani käsintehdyistä iranilaisista koruista yksinkertaisimmat.

Shoppailen

Tykkään pukeutua mutten shoppailla. Käyn eniten ketjuliikkeiden kivijalkakaupoissa, mutta nyt olen löytänyt myös kirpparit. Niistä Relove on suosikkini. Uima-asut ostan netistä, sillä burkineja ei löydy kaupoista. Jos etsin jotain erityistä, menen Vimmaan. Kutsun sitä hijab-ystävälliseksi brändiksi, sillä valikoimissa on pitkähihaisia vaatteita, sopivia leikkauksia ja kaula-aukkoja.

Puseron on tehnyt käsin Salmanin puolison sisko, Vimman suunnittelija Sima Salmani. Housut Bik Bok.

”Löysin Julian Hakesin käyttämättömät kengät Itiksen Kontista kuudella kympillä.”

Iranissa ei ole ollenkaan ketjuliikkeitä. Jokaiselle asialle on oma pikku putiikkinsa, ja niistä voi löytää ainutlaatuisia juttuja.

Luottoasuni

Pidän paljon poolopaitoja, koska ne sopivat kaiken kanssa. Juuri nyt käytän myös paljon löysiä mom jeans -farkkuja. En pitänyt pitkään aikaan ollenkaan housuja. Ajattelin, että minulla on liian laihat jalat. Puolisoni kuitenkin kannusti, että näytän housuissa tosi hyvältä.

Tyylioivallukseni

Omaa fiilistä kannattaa kuunnella joka aamu vaatekaapilla. Ensimmäinen vaisto on usein oikeassa. Jos vedän päälle väkisin asun, joka ei oikeasti houkuttele, oloni on epämukava koko päivän.

”Olen alkanut käyttää lippistä huivin päällä.” Lippis & Other Stories.

Juuri nyt minua inspiroi

Värit, etenkin lila, keltainen ja vihreä. Huivi on kätevä tapa lisätä väripiste asuun. Valitsen aina ensin vaatteet ja sitten viimeistelen asun sopivan värisellä huivilla. Tykkään selkeistä linjoista, mutta juuri nyt kuviolliset ja värikkäät huivit kutsuvat. Kun kävin viimeksi Iranissa, ostin kaikenlaisia kuoseja ympyräkuvioista viidakkoprintteihin.

”Iranissa käytetään paljon ohuita manteau-jakkutakkeja.”

Lovian nahkalaukku taipuu sekä olalle että vyötärölle.

Säästän

Perusjutuissa, kuten topeissa, sukissa ja leggingseissä. Ostan ne edullisista ketjuliikkeistä. Meni vuosia, etten ostanut omia sukkia, vaan lainasin niitä puolisoltani tai isältäni.

”Puolisoni käytti vyölaukkua vuosia sitten asuessaan Intiassa. Nyt se on minun.”

Sijoitan

Hyviin treenivaatteisiin. Ostin muutama vuosi sitten kalliit urheiluliivit ja tajusin, että hyvään tukeen ja liikkuvuuteen kannattaa satsata. Nike on suosikkini ja ensimmäinen iso urheilubrändi, joka valmisti naisille hijabpäähineitä urheilumateriaalista.

Sara Salmani

34-vuotias näyttelijä ja puhuja.

Asuu Helsingissä puolisonsa ja 6-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Kuvaa parhaillaan Lontoossa ensimmäistä pitkää elokuvaansa näyttelijänä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?