Jos haluat hidastaa ihon vanhenemista, ota heti käyttöön toinenkin tuote aurinkovoiteen lisäksi: ”Vaikuttaa aivan suoraan”

Tehokkain keino välttää ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä on aurinkosuojavoiteen käyttö. Jos ihoaan haluaa varjella vielä tarkemmin, suojakertoimen lisäksi iholle tulee levittää C-vitamiinia.

Pahin ryppyjen aiheuttaja on auringon UVA-säteily. Siksi tehokkain keino välttää ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä on aurinkosuojavoiteen käyttö.

Jos ihoaan haluaa varjella vielä tarkemmin, suojavoiteen lisäksi toinen ajankohtainen tuote kesällä ovat C-vitamiinia sisältävät voiteet ja seerumit.

C-vitamiini on viime vuosina noussut varsinaiseksi hittiainesosaksi kosmetiikassa.

C-vitamiini vaikuttaa aivan suoraan ihon vanhenemismuutoksiin.

– Jos ylipäätään ikinä aikoo käyttää C-vitamiinia, sitä pitäisi laittaa kasvoille nyt. Esimerkiksi itse en käytä sitä talvella, mutta nyt kesällä aamuisin on oikea hetki, kertoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Helsingin Ihosairaalasta.

C-vitamiini vastavaikuttaa mekanismiin, jolla rypyt syntyvät

C-vitamiini eli askorbiinihappo on antioksidantti. Antioksidantit estävät vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapettumista iholla.

Kun aurinkosuojavoide suojelee ihoa UV-säteiden vaikutukselta, C-vitamiini vastavaikuttaa mekanismiin, jolla rypyt syntyvät.

– Se miksi saamme ryppyjä, johtuu oikeastaan vapaista radikaaleista. Ne aktivoivat entsyymejä, jotka pilkkovat kollageenia, Kyrklund sanoo.

– Antioksidantit, kuten C-vitamiini, vastavaikuttavat vapaisiin radikaaleihin. C-vitamiini vaikuttaa siis aivan suoraan ihon vanhenemismuutoksiin.

Ihmiset käyttävät paljon rahaa siihen, että he yrittävät näyttää nuorelta, ja samanaikaisesti he ottavat aurinkoa.

Kyrklund kertoo, että tutkitusti C-vitamiinin antioksidanttivaikutus tehoaa nimenomaan auringon UV-säteilyn aiheuttamiin vaurioihin.

– Osallistuin viime vuonna kansainväliseen kongressiin, jossa käsiteltiin tieteellistä näyttöä C-vitamiinivoiteista. Luennon viesti oli, että näyttöä on etenkin siitä, että C-vitamiini auttaa korjaamaan UV-altistuksen aiheuttamia vaurioita.

Aurinkovoide suojaa rypyiltä, maksaläiskiltä ja pigmentoitumiselta

Ihotautilääkäri korostaa, ettei C-vitamiinituotteiden vaikutus ole kuitenkaan lähelläkään aurinkovoiteen käytön tehoa.

– Toki aurinkosuojavoide on oleellisesti paljon tärkeämpi. Mutta jos haluat kesäkaudella vielä jotakin lisäetua, siinä tapauksessa C-vitamiinivoide on hyvä valinta.

Aurinkosuojavoide suojelee ihoa palamisen lisäksi ikääntymismuutoksilta, kuten rypyiltä, maksaläiskiltä ja pigmentoitumiselta.

– Ihmiset käyttävät paljon rahaa siihen, että he yrittävät näyttää nuorelta, ja samanaikaisesti he ottavat aurinkoa. Valtaosa ihon vanhenemisesta liittyy auringon vaikutuksiin, joten anti-age-tuotteiden käyttäminen voi olla melko turhaa, jos jättää aurinkosuojavoiteen käyttämättä.

Juttu on julkaistu alun perin kesäkuussa 2020.

Lue lisää: Jos et jaksa läträtä aurinkorasvalla, tämä on sinulle: listasimme 11 tuotetta, jotka hoitavat ja suojaavat ihoa auringolta yhdellä iskulla

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?