Miten ripsistä saisi pidemmät? Asiantuntija kertoo, onko ripsiseerumista todella hyötyä – tai haittaa

Ripsiseerumien tehoaineissa on merkittäviä eroja.

Toimivatko ripsiseerumit oikeasti? Asiantuntijan mukaan vastaus ei ole yksiselitteinen.

16.1. 20:00

Pidemmät ja paksummat ripset ovat monen kauneusunelmissa. Kaikkein tuuheuttavinkaan ripsiväri ei auta, jos ei ole pohjaa, mille maskaraa levittää.

Avuksi rientävät ripsiseerumit: ne lupaavat tuotteesta riippuen ainakin vahvempia, pidempiä ja paremmin voivia ripsiä. Mutta mihin lupauksiin kannattaa luottaa? Voiko seerumeilla oikeasti saada näkyvää muutosta ripsien kuntoon? Otimme selvää.

Ripsiseerumeiden kaksi koulukuntaa

Naviterin tuotekehityspäällikkö Taru Laitisen mukaan yksiselitteistä vastausta ei ole tarjolla. Laitisen mukaan ripsiseerumit voi jakaa karkeasti kahteen eri tyyppiin: niihin, jotka sisältävät lääkeaine prostaglandiinista tehtyjä johdannaisia ja niihin, jotka eivät näitä aineita sisällä.

Tehoaine, jolla on varjopuolensa

Prostaglandiini on alun perin silmänpainetautiin eli glaukomaan kehitetty aine, jonka huomattiin varsinaisen tarkoituksensa ohella kasvattavan huomattavasti ripsiä. Prostaglandiinijohdannaiset ovat lähes poikkeuksetta näyttävästi ripsiä kasvattavien seerumeiden salaisuus.

Voi olla, että prostaglandiinijohdannaisten käyttöä kosmetiikassa tullaan rajoittamaan.

Niiden haittapuolena on Laitisen mukaan kuitenkin todettu silmien ärsytystä sekä ihon tummumista kohdista, joissa seerumia on käytetty. Tällä hetkellä johdannaiset ovat EU:n tiedekomitean arvioitavana ja lopullista päätöstä niiden turvallisuudesta vielä odotetaan.

– Voi olla, että prostaglandiinijohdannaisten käyttöä kosmetiikassa tullaan tulevaisuudessa rajoittamaan, Laitinen sanoo.

Tutut vitamiinit kasvun kaverina

Ne seerumit, jotka eivät näitä johdannaisia sisällä, perustavat toimintansa ripsien vahvistamiseen ja kosteuttamiseen sekä ripsen luonnollisen kasvun tukemiseen.

Esimerkiksi ihon- ja hiustenhoidosta tutut vitamiinit, kuten pantenoli ja biotiini sekä erityisesti ripsien hoitoon kehitetyt peptidit voivat auttaa ripsikarvoja voimaan paremmin ja estää niiden katkeilua.

– Näillä tehoaineilla ei valitettavasti saa yhtä silminnähtäviä tuloksia kuin prostaglandiineilla, mutta aineosat sopivat paremmin silmänympärysiholle, Laitinen selittää.

Hoitavuuteen ja vahvistamiseen perustuvat seerumit sopivat Laitisen mukaan lähtökohtaisesti kaikille tervesilmäisille. Jos silmät ovat todella herkät tai taustalla on diagnosoitu silmäsairaus, kannattaa tuotteita kokeilla varovasti tai jutella oman lääkärin kanssa etukäteen.

Pikaratkaisuja ei ole

Seerumien käyttöön kannattaa lähteä realistisin odotuksin. Pikatulosten sijaan vahvistavat tuotteet tarjoavat pitkäkestoisia vaikutuksia, jotka näkyvät Laitisen mukaan ripsen luontaisen kasvusyklin myötä eli noin kuukauden kuluttua seerumin käytön aloittamisesta.

Entä onko sellainen mahdollista, että ripsiseerumin käytön lopettamisen jälkeen omiin ripsiin iskisi sulkasato ja ripset näyttäisivät hennommilta kuin ennen käyttöä?

– Uskoisin, että tässä voi olla kyseessä samanlainen kokemus kuin monella ripsipidennyksien jälkeen. Kun pidennykset ottaa pois tai nimenomaan prostaglandiineja sisältävän seerumin käytön lopettaa ja voimakas kasvu loppuu, eivät luonnontilaiset ripset enää tunnukaan miltään ja siksi ne näyttävät omaan silmään ohuemmilta, Laitinen pohtii.

Lue lisää: 5 keinoa, joilla omista ripsistä voi saada näyttävämmät – olennaisinta on hellyys

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?