Oletko noudattanut näitä? Asiantuntijat murskaavat 12 hiusmyyttiä, joihin olemme uskoneet sokeasti - Tyyli - Ilta-Sanomat

Oletko noudattanut näitä? Asiantuntijat murskaavat 12 hiusmyyttiä, joihin olemme uskoneet sokeasti

Tarvitsevatko kuivat hiukset kosteutusta? Entä vahingoittaako lämpökäsittely hiuksia? Asiantuntijat murskaavat nämä ja 10 muuta hiusmyyttiä.

Käräyttääkö muotoilurauta tukan karrelle? Asiantuntijan mukaan ei.

12.10. 20:00

Hiusten hoitoon ja ehostamiseen on liittyen on kymmeniä uskomuksia, jotka eivät kaikki suinkaan pidä paikkaansa.

Nyt murretaan hiusmyytit aina hoitoaineen määrästä keratiinin käyttöön ja hiusten harjaamiseen.

1. Hiukset kasvavat nopeammin, kun niitä leikkaa säännöllisesti

Moni uskoo, että hiusten säännöllinen leikkaaminen nopeuttaa niiden kasvua. Väite on kuitenkin täyttä huuhaata, sillä hius kasvaa sen juuresta, ei latvasta – samasta syystä värjättyihin hiuksiin muodostuu juurikasvua.

Vaikka hiusten leikkaaminen ei suoranaisesti vaikuta niiden kasvuun, vaikuttaa se paljon hiusten yleisilmeeseen. Huolellisesti leikattu hius näyttää ja tuntuu huomattavasti terveemmältä – myös kuontalon kasvatusvaiheessa.

2. Kuivat hiukset tarvitsevat vain kosteutusta

Toisin kuin luullaan, kuivat hiukset eivät tarvitse kosteutusta, vaan hoitavia ja silottavia ainesosia, kertoo Byrdien haastattelema Living Proofin luova johtaja Michael Shaun Corby.

Corbyn mukaan kosteus todellisuudessa heikentää kuivaa hiusta ja tekee siitä entistä karheamman. Kosteuttavien tuotteiden sijaan kuivat hiukset tarvitsevat siis hoitavia, voitelevia ja silottavia tuotteita.

3. Hiusten lämpökäsittely vahingoittaa hiuksia

Moni pelkää, että satunnainen kihartaminen tai suoristaminen vahingoittaa hiuksia. Remigtonin julkkisstylistin Richard Marinin mukaan muotoiluraudoista ei kuitenkaan ole merkittävää haittaa hiuksille, sillä nykyaikaiset laitteet pyrkivät suojaamaan ja varjelemaan hiusta kuumuuden vaikutuksilta. Oikeilla välineillä ja oikein tehtynä satunnainen lämpökäsittely on siis turvallista kuontalolle.

4. Muotoilurautojen lämpöasetukset valitaan hiustyypin mukaan

On selvää, että hiustyyppi vaikuttaa siihen, miten paljon työskentelyä esimerkiksi piikkisuoran hiustyylin saavuttaminen vaatii. Suora ja ohut hius suoristuu luonnollisesti nopeammin ja pienemmällä vaivalla kuin paksu ja kihara hiustyyppi.

Ghd:n kouluttajan Janine Jenningsin mukaan hiustyyppi ei kuitenkaan vaikuta siihen, millä lämpötilalla hiusta tulee käsitellä. Hänen mukaan jokainen hius on tyypistään huolimatta orgaanista kuitua ja reagoi lämpöön samalla tavalla. Tästä syystä optimaalinen lämpötila hiusten muotoiluun on hiustyypistä riippumatta 185 astetta.

5. Hoitoainetta ei koskaan voi olla liikaa

Usein ajatellaan, ettei hoitoainetta voi käyttää liikaa. Julkkisten luottokampaaja Vernon François kuitenkin kertoo, että turhanpäiväinen hoitoaineella läträäminen voi latistaa hiuksia, mikä saa ne näyttämään raskailta tai jopa likaisilta. Hoitoaineen tuhlaaminen ei siis kannata, ei kukkaron eikä tukan kannalta.

6. Hoitoainetta ja shampoota täytyy vaihdella

Urbaani legenda kertoo, että shampoota ja hoitoainetta tulisi vaihtaa välillä, jotta hius ei tulisi immuuniksi niiden vaikutuksille.

Väite ei kuitenkaan pidä Herbal Essencesin julkkisstylisti Bridget Bragerin mukaan paikkaansa. Jos omille hiuksille löytyy sopiva tuotesarja, siinä kannattaa ehdottomasti pysyä!

7. Hiusöljyt tekevät hiuksista rasvaiset

Moni tuntuu pelkäävän hiusöljyn käyttöä, sillä sana öljy yhdistetään helposti rasvaiseen ja likaiseen lopputulokseen.

TRESemmén stylisti Justine Marjan kuitenkin vakuuttaa, ettei hiusöljy oikein käytettynä aiheuta öljyistä lopputulosta. Sen sijaan se parantaa hiusten vointia, laatua ja lisää latvoihin kaunista kiiltoa.

8. Keratiini on aina hyvä idea

Keratiinista puhutaan hiusten ihmeaineena, mutta Oriben kouluttajan Adam Livermoren mukaan liika on liikaa keratiininkin käytössä.

Livermoren mukaan keratiini todella vahvistaa hiuksia ja sopivasti käytettynä antaa niille eloa ja voimaa. Hän kuitenkin varoittaa, että keratiinin liikakäytön seurauksena voi olla jäykät ja tönköt hiukset, jotka katkeilevat jopa entistä herkemmin.

9. Kuivashampoota laitetaan likaisiin hiuksiin

Moni pitää kuivashampoota huonon hiuspäivän pelastustuotteena, jota suihkutetaan kuontaloon, kun se näyttää jo takkuiselta ja likaiselta.

Todellisuudessa kuivashampoo on kuitenkin valmistettu ennaltaehkäisemään hiusten rasvoittumista, ei peittämään sitä. Tästä johtuen kuivashampoosta saa eniten tehoja irti, kun sitä käyttää ennaltaehkäisevästi puhtaaseen tukkaan. Näin hiusten pesuväli venyy kuin itsestään!

10. Harjaaminen tekee hyvää hiuksille

Moni luulee, että hiusten aktiivinen harjaaminen tekee kuontalolle hyvää. Julkkisstylisti Richard Marinin mukaan harhaluulo johtuu siitä, että harjatessa päänahan luonnolliset öljyt valuvat päänahasta hiusten latvoihin. Silloin, kun hiustenhoitoaineet eivät vielä olleet kaiken kansan käytössä, oli päänahan öljyjen levittäminen tukkaan tarpeen.

Turhanpäiväinen harjaaminen kuitenkin rasittaa hiuksia ja lisää muun muassa niiden katkeilua. Harjaan tulisikin tarttua vain silloin, kun hiuksissa on takkuja selvitettävänä. Muissa tapauksissa Marin kehottaa tarttumaan hoitoaineisiin, -suihkeisiin ja -öljyihin.

11. Hatun käyttäminen ohentaa hiuksia

Moni uskoo, että hatut ohentavat hiuksia ja hauduttavat päänahkaa. Todellisuudessa hatun käyttämisellä on lähinnä positiivisia vaikutuksia

Richard Marin kertoo, että hatut suojaavat hiuksia muun muassa auringolta, joka voi kuivattaa kuontaloa tai haalistaa sen väriä. Tämä käy järkeen, sillä suojaahan hattu tehokkaasti myös ihoa auringolta!

Suomessa suosittelemme suojaamaan hiukset (ja pään) myös pakkaselta.

12. Kampaajalle pitäisi mennä likaisella tukalla

Moni on kuullut sanottavan, että kampaajalle tulisi aina tulla likaisella tukalla. Oriben kouluttajan Adam Livermoren mukaan asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen, sillä sopiva likaisuusaste riippuu paljon asiakkaan hiustyypistä ja tarpeista.

Hän kuitenkin painottaa, että vastapesty hius on aina parempi vaihtoehto kuin päiväkausien ajan kuivashampoolla ja hiuslakalla kuorrutettu kuontalo.

+1 Pitkät hiukset eivät sovi vanhemmalle naiselle

Tällaisia myyttejä ei rikota, vaan ne murskataan! Ikä, sukupuoli tai mikään muu tekijä ei koskaan määritä, millainen kampaus tai vaate sopii kenellekin.

Lue lisää: Kuinka usein hiukset pitäisi oikeasti pestä? Hennoille ja paksuille hiuksille on olemassa omat suosituksensa – moni muukin asia vaikuttaa

Lue lisää: Hiusgurun parhaat vinkit: 4 keinoa, joilla saat tukasta tuuheamman kotikonstein

Lue lisää: Oletko kasvattamassa lyhyitä hiuksia pitkiksi? 6 kuvaa ihanista tyyleistä, jotka auttavat ”kiusallisen vaiheen” yli

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?