Eikö ihonhoidon ihmeaine toiminut kuten luvattiin? Moni tekee yhden merkittävän virheen kosmetiikan kanssa - Tyyli - Ilta-Sanomat

Eikö ihonhoidon ihmeaine toiminut kuten luvattiin? Moni tekee yhden merkittävän virheen kosmetiikan kanssa

Tiesitkö, että hyvä kosteusvoide toimii sekunneissa, kun taas retinolin vaikutukset saattaa huomata vasta kuuden kuukauden kuluttua?

Älä hoppuile! Voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin kosmetiikkatuotteiden vaikutukset voi erottaa iholta.

16.9. 10:30

Oletko ostanut mainoslauseiden viettelemänä kasan voiteita, seerumeita tai retinolia, mutta ihmeaineet eivät tunnukaan toimivan kuten luvattiin?

Kauneustuotteiden vaikutukset eivät ala maagisesti yhdessä yössä – tai usein edes kuukaudessa.

Siksi tuotteita ei myöskään kannata vaihtaa uusiin ihan heti, vaikka edelliset olisivatkin olleet hienoinen pettymys. Jos käyttöaika jää lyhyeksi, iho ei saa tilaisuutta tottua tuotteisiin tai saada niistä täysiä tehoja irti. Kauneudenhoidon salainen ainesosa onkin kärsivällisyys.

Älä siis vielä heitä tuotetta roskiin! Teimme näppärän suuntaa antavan listan avuksi tuotteiden kanssa navigointiin.

Puhdistusaineet: heti

Oli kyseessä sitten vaahtomainen, voidemainen tai öljymäinen puhdistusaine, tulisi tuotteen vaikutusten näkyä kasvoilla käytännössä heti. Onhan kasvojen puhdistusaineiden tarkoitus puhdistaa meikki ja lika kasvoilta.

Toisaalta puhdistuskyvyn lisäksi on hyvä tarkkailla myös tuotteet yhteensopivuutta oman ihotyypin kanssa.

Jos iho tuntuu kireältä, kutiavalta tai ärtyneeltä puhdistusaineen käytön jälkeen, on tuote todennäköisesti liian kuiva tai ankara ihotyypille.

Kasvovedet: heti

Kasvovesien toimintakyvyn tunnistaminen voi olla kinkkisempää.

– Kasvovedet toimivat lisäpuhdistusvaiheena samalla, kun ne valmistelevat ihoa seuraaville tuotteille, kuten seerumeille ja kosteusvoiteille, joten voi tuloksia olla vaikea erottaa, kertoi lääkäri ja Olayn johtava tutkija Frauke Neuser HelloGiggles -verkkojulkaisulle.

Kasvovedestä tulisi kuitenkin pystyä huomaamaan melko välittömästi, kuinka hyvin se poistaa epäpuhtaudet tai öljyn iholta.

Toisaalta monilla kasvovesillä on muita toimintavaikutuksia, kuten hyperpigmentaation torjuminen ja ihon rakenteen parantaminen.

Neuserin mukaan tällaiset pidemmän aikavälin hyödyt voivat näkyä vasta noin kuukauden käytön jälkeen.

Seerumit: kuukausi

Seerumeilla, kuten hyaluronihapolla, glykolihapolla ja C-vitamiinilla on kaikilla omat käyttötarkoituksensa. Tehoaineet voivat muun muassa poistaa tummia pigmenttejä, kirkastaa ihoa tai vähentää ryppyjä.

Vaikka seerumit ovat yleensä tehokkaita aineita, voivat tulokset alkaa näkyä vasta noin kuukauden päästä käytön aloittamisesta.

Vaikutuksia kannattaakin seurata esimerkiksi ottamalla kuvia ihosta matkan varrelta.

Kosteusvoiteet: heti

Jos kasvosi tuntuvat imevän kosteusvoiteen itseensä kuin pesusieni, kannattaa miettiä toisen tuotteen kokeilua. Hyvän kosteusvoiteen tulisi nimittäin olla välitön helpotus kuivuuteen.

Laitoitko voidetta liian vähän vai onko tuote vain huono? Kosteusvoiteen toimintaa kannattaa kuitenkin seurata koko päivän ajan ja vasta sen jälkeen arvioida, tekeekö voide todella tehtävänsä.

Muista ihotyyppisi! Kuivaihoisen kannattaa etsiä tuotteita, jotka sisältävät kosteuttavia ainesosia, kuten glyseriinia, niasiiniamidia ja hyaluronihappoa.

Retinoli: viikoista kuukausiin

Retinolia pidetään ihmeaineena, joka silottaa rypyt, juonteet ja auttaa tukkeutuneisiin ihohuokosiin. Aineelta ei kuitenkaan kannata odottaa yhdessä yössä tapahtuvia ihmeitä.

Retinolin vaikutusaika on todella vaihteleva ja riippuu myös tuotteesta.

– A-vitamiinipohjaisen tymäkämmän retinolin vaikutusaika on kahdesta kolmeen kuukautta, kun taas kaupoissa myytävien miedompien retinolien hyötyjen näkymisessä voi mennä jopa kuusi kuukautta, kertoi dermatologi Marnie Nussbaum Byrdielle.

Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö ensimmäisillä käyttökerroilla tapahtuisi mitään. Lyhyellä aikavälillä tuote voi jopa hieman ärsyttää ihoa, ja ihon kuoriutuminen, kuivuminen ja punoitus on yleistä.

Iholla kestää tyypillisesti kolmesta neljään viikkoa sopeutua retinoliin.

Akne-tuotteet: kuukausia

Koska akne voi johtua monista syistä, kuten stressistä, geeneistä, hormoneista ja muusta, yksi tuote yksinään ei useinkaan tuo ratkaisua.

Viikon tai kahden päästä tuotteen käytön aloittamisesta ihon kunto saattaa väliaikaisesti huonontua, mutta merkittävää edistystä pitäisi ilmaantua viimeistään kuuden viikon kuluttua.

– Jos merkittäviä tuloksia potilaan ihossa ei näy kolmen kuukauden kuluttua, siirryn todennäköisesti toiseen tuotteeseen ja kokeilen jotain muuta. Ihosolujen uusiutumisessa menee noin 28 päivää, joten siihen mennessä iholle on annettu kolme sykliä aikaa parantua, kertoi Yalen yliopiston kliininen apulaisprofessori Mona Gohara Marie Clairelle.

Tuotteiden lopulliset tulokset voivat kuitenkin vaihdella myös merkki- ja tuotekohtaisesti. Muista, että jokainen iho on erilainen!

Lähteet: Cosmopolitan, HelloGiggles, Marie Claire

Lue myös: Kiinnostavatko ihonhoidon tehoaineet, muttet tiedä mistä aloittaa? Näin otat käyttöön retinolin, C-vitamiinin ja trendikkäät hapot

Lue myös: Kattava listaus aineista, joita kosmetiikassa kannattaa suosia nyt – kerromme myös, kuinka luet tuotteiden ainesosalistaa

Lue myös: Kaikki mitä kuorinnalta voi toivoa! Joko tunnet glykolihapon hyödyt?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?