Näin peset hiukset oikeaoppisesti - Tyyli - Ilta-Sanomat

9 vinkkiä, miten peset kesän näivettämät hiukset oikeaoppisesti – kiireessä moni sortuu klassiseen virheeseen

Kun aurinko ja uiminen ovat rasittaneet hiuksia, niitä ei kannata pestä liian usein eikä kovakouraisesti.

Et kai vaan läträä shampoolla?

5.8. 10:30

Hiusten pesu on niin arkinen asia, ettei sen luulisi menevän pieleen. Väärällä tekniikalla ja omalle hiuslaadulle sopimattomilla tuotteilla peseminen voi kuitenkin tehdä hallaa hiuksille.

Helteisen kesän aurinko ja uiminen ovat voineet näivettää tukan. Moni pistää rahansa kyllä laadukkaisiin shampoisiin ja hoitoaineisiin, mutta myös pesutekniikalla on väliä, mikäli kuontalonsa haluaa elvyttää kuntoon.

Tarpeeksi hellävarainen ja oikeaoppinen pesutekniikka herättää hiukset jälleen eloon kesän jäljiltä! Kokosimme tärkeimmät vinkit.

1. Älä pese hiuksiasi joka päivä

Hiusten jatkuva peseminen vie mennessään päänahan luonnolliset öljyt, jotka hoitavat hiuksia. Hiuspohja nimittäin tarvitsee luonnollista rasvaa: hiuksessa sitä on hiustenlähdön ja hiuspohjaongelmien asiantuntija Annikki Hagros-Kosken mukaan 3–6 prosenttia.

Healthline-sivuston mukaan sopiva pesuväli riippuu hiuslaadusta: rasvoittuvat hiukset kaipaavat pesua joka toinen tai kolmas päivä, kun taas kuivahiuksiselle riittää shampoopesu kerran tai pari viikossa.

2. Hiusten ei tulisi tuntua nahkeilta pesun jälkeen

Myös tämä vinkki perustuu siihen, että hiukset tarvitsevat jossain määrin luonnollisia öljyjään. Aikaisemmassa pesuvinkkejä käsittelevässä jutussamme Hagros-Koski kertoi, ettei hiuksiaan kannata hinkata niin puhtaaksi, että ne tuntuvat nahkeilta. Se on merkki siitä, ettei hiuksiin ole jäänyt sen omaa öljyä, jolloin hius kuivuu ja katkeilee.

3. Kastele hiukset perusteellisesti ennen kuin levität shampoon

Shampoota ei kannata alkaa läträtä suin päin ennen kuin hiukset ovat kunnolla märät. Vettä kannatta valuttaa huolellisesti tyvestä latvoihin vähintään minuutin ajan, vaikka hiukset eivät edes olisikaan kovin paksut.

Kampaaja Monica Davis kertoo Healthlinen artikkelissa, että hiusten kunnollinen kasteleminen lämpimällä vedellä ennen varsinaista pesua avaa hiussuomut, jolloin hoitoaine pääsee imeytymään paremmin.

4. Lisää shampoota kolikon kokoinen määrä

Liiallinen määrä shampoota on ennen kaikkea rahan hukkaa. Suurta shampooturausta on myös hankalaa huuhtoa hiuksista kunnolla pois ilman, että hiuksista tulee nitisevän kuivat. Liian vähäinen määrä taas ei puhdista päänahkaa kunnolla.

Kampaaja Elina Häkämies kertoi aiemmassa artikkelissamme, että shampoon tyypistä riippumatta hiusten pesuun riittää noin kahden euron kolikon kokoinen läntti. Esimerkiksi sulfaatittoman shampoon ei ole tarkoitus vaahdota, mutta se pesee silti ilman, että ainetta tarvitsisi käyttää tavallista suurempaa määrää.

Sopiva shampoon määrä riippuu hieman hiusten paksuudesta, mutta pituuksiin shampoota ei kampaajan mukaan ole tarpeen hieroa: tyveen ja päänahkaan levitys riittää.

5. Hiero shampoo kämmeniin ennen levitystä

Shampoon rakenne tulisi rikkoa hieromalla se kunnolla kämmeniin, sillä se sisältää emulgointiaineita. Näin toimimalla shampoo pesee kunnolla.

6. Älä hiero päänahkaa raivokkaasti, saati kynsillä

Päänahan raapiminen terävillä kynsillä voi tehdä pahaa herkälle iholle. Davisin mukaan shampoo tulisi levittää aina sormenpäillä hellästi ja huolellisesti hieromalla. Myös raivokasta hankaamista tulisi välttää pestessä, sillä se voi rasittaa hiusta ja aiheuttaa takkuja.

7. Pyyhekuivaa hiukset ennen kuin levität hoitoainetta

Näin hoitoaine pääsee varmasti vaikuttamaan hiukseen. Sitä ei tulisi myöskään levittää päänahkaan, vaan ainoastaan pituuksiin. Sillä aikaa kun hoitoaineen antaa vaikuttaa muutaman minuutin ajan, hiukset voi haroa läpi harvapiikkisellä kammalla.

Kuten shampoota, myöskään hoitoainetta ei tulisi Häkämiehen mukaan läträtä liikaa. Shampoota ja hoitoainetta tulisi levittää hiuksiin kutakuinkin yhtä suuri määrä.

8. Huuhdo kunnolla ja vältä kuumaa vettä

Sekä shampoo että hoitoaine tulisi huuhtoa huolella pois. Jos huuhtelu käy turhan vikkelästi, aineet voivat Davisin mukaan kerääntyä päänahkaan ja ärsyttää ihoa. Huuhtelun olisi hyvä kestää aina parisen minuuttia.

Erityisesti kuivahiuksisille huomio: kuuman sijaan viileällä vedellä huuhtelu ei liuota hiuksen omaa talikerrosta pois.

9. Älä hankaa hiuksia pyyhkeellä

Tähän moni sortuu kiireessä, mutta erityisesti karkealla pyyhkeellä hankaaminen voi vaurioittaa hiuksia. Kuivaamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi sileää mikrokuitupyyhettä tai vanhaa t-paitaa. Tärkeintä on kuitenkin kuivata hiukset puristelemalla niitä pyyhkeeseen hinkkaamisen sijaan.

Healthlinessa kirjoitetaan, että jo ennen hiusten pyyhekuivaamista niihin voi levittää selvityssuihketta.

Lue myös: Kiilto kadonnut ja hiukset yhtä hamppua? Listasimme vinkit auringon korventamille hiuksille

Lue myös: Taas rasvaiset hiukset, vaikka juuri pesit ne! 5 yleistä syytä, joiden vuoksi tukka jää likaiseksi – ja näin korjaat tilanteen

Lue myös: Tarvitseeko tukka erillistä hoitoainetta? Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää, jos edes harkitset 2 in 1 -tuotteita

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?