Voiko suuria ihohuokosia pienentää? Ihotautilääkärit kertovat 4 keinoa, joita kannattaa kokeilla

Joillekin laajentuneita ihohuokosia syntyy helpommin kuin toisille. Kuoppia on kuitenkin mahdollista hillitä ja jopa ehkäistä.

14.7.2021 10:30

Kuoppainen iho ja näkyvät ihohuokoset ovat aivan tavallisia etenkin rasvoittuvalla iholla. Toisia suuret ihohuokoset kuitenkin häiritsevät. Siksi moni turvautuu kosmetiikkaan, joka lupaa häivyttää huokoset tiehensä.

Luonnostaan näkyvät ihohuokoset kannattaa kuitenkin vain opetella hyväksymään, sillä niitä ei todellisuudessa ole mahdollista poistaa – vaikka kosmetiikan mainoslauseet niin vakuuttavatkin. Ihohuokosten koko ja ihon tekstuuri nimittäin määräytyvät pitkälti geenien mukaan. Tämän tietää myös Virve Fredman, joka on kirjoittanut aiheesta kirjassaan Täydellinen iho – Opas korealaiseen ihonhoitoon (WSOY).

Fredmanin mukaan eräs syy laajentuneisiin huokosiin on se, että iho tuottaa tavallista enemmän talia. Liiallinen tali tukkii ihohuokosia, synnyttää mustapäitä ja kasvattaa huokosten kokoa.

Myös auringonpaiste ja ikääntyminen laajentavat ihohuokosia, sillä ihon kollageenituotanto heikentyy molempien vaikutuksesta.

Lue lisää: Voiko laajentuneista ihohuokosista päästä eroon? Suomalaisasiantuntija antaa selvän vastauksen ja vinkit

Mikäli ihannoi sileää silkki-ihoa, ei peliä ole kuitenkaan vielä menetetty. Ihotautilääkärien mukaan on olemassa keinoja, joilla suuria ihohuokosia voi hillitä ja kutistaa, vaikkei niitä lopullisesti saisikaan poistettua.

Oleellisin juttu suurten huokosten hillitsemisessä on se, että ne saa puhdistettua huolella tukkeutuneesta talista ja ehkäistyä uusien tukkeumien syntyä. Marie Clairen artikkelissa lääkärit listaavat muutaman käytännön konstin, jolla laajentuneet ihohuokoset voi saada kuriin.

1. Happokuorinta tunkeutuu huokosiin

Niin kutsutut alfa- ja betahydroksihapot, tutummin AHA ja BHA, ovat dermatologien mukaan omiaan puhdistamaan tukkeutuneita huokosia ilman mekaanista puristelua tai kuorimista. Näistä kahdesta haposta betahydroksi- eli BHA-happo vaikuttaa pintakerrosta syvemmällä ihon huokosissa.

Happojen juju on siinä, että ne tunkeutuvat ihohuokosen sisälle, avaavat sen ja estävät talia kertymästä tulpaksi – kansankielellä mustapääksi. Tämä puolestaan ehkäisee sitä, että talitulppa laajentaisi tukkeutunutta huokosta. Näin mustapäistä aiheutuneita huokoskuoppia ei synny yhtä tiuhaan kuin ennen.

Happoa kannattaa levittää muutaman kerran viikossa iltaisin pudistetulle iholle ja antaa sen vaikuttaa kymmenisen minuuttia. Vasta tämän jälkeen voi lisätä loput ihonhoitotuotteet.

2. Retinoli apuun

A-vitamiinipohjainen retinoli on toinen tuote, jolla ihon tukkeutumista voi pyrkiä vähentämään. Samalla, kun aine ehkäisee aknea ja ihohuokosten tukkeutumista, se myös vaalentaa arvista aiheutuneita tummia täpliä.

Kollageeni on ihokudoksen proteiini, joka tekee ihosta joustavan ja napakan. Retinolin teho perustuu ihotautilääkäreiden mukaan lisääntyneeseen kollageenin tuotantoon. Sen vuoksi tuote ehkäisee mustapäitä, finnejä ja laajentuneita huokosia.

Retinoli on kuitenkin herkälle iholle melko tujakkaa tavaraa, sillä se ärsyttää ja kuivattaa ihoa. Siksi sen käyttö kannattaa aloittaa maltillisesti kätevän nyrkkisäännön mukaisesti. Ainetta levitetään viikon ajan kerran viikossa, kahden viikon ajan kahdesti viikossa ja kolmen viikon ajan kolmesti viikossa.

Mikäli iho ei tässä ajassa ole ärtynyt retinolista, voi sen ottaa osaksi ihonhoitorutiinia joka toinen ilta. Muina iltoina voi vuorostaan tehdä happokuorinnan BHA- ja AHA-hapoilla.

3. Älä unohda aurinkosuojaa!

Auringon UV-säteet heikentävät ihon kollageenin tuotantoa, mikä veltostuttaa ihoa ja laajentaa huokosia. Siksi aurinkorasva lienee helpoin ja halvin ehkäisykeino suurille ihohuokosille.

Useat meikkivoiteet sisältävät aurinkosuojan, mutta harva lisää voidetta tarpeeksi ja tasaisesti koko kasvoille. Siksi meikkivoiteen alle tulis levittää aina korkean suojan sisältävä aurinkovoide.

Lue lisää: Suomalaiset tekevät yhä saman mokan aurinkorasvan kanssa – ihotautilääkäri kehottaa tarkistamaan 4 kohtaa

4. Laserhoito antaa viimeisen avun

Laserhoito on kallista, joten muut keinot kannattaa kokeilla ennen sitä. Laserilla on kuitenkin mahdollista saavuttaa retinolin ja happokuorinnan vaikutus yhdellä kertaa. Tämä perustuu laserin kykyyn stimuloida ihon syvempiä kerroksia ja uudistaa ihon pintasolukkoa. Toiset laserhoidot ovat hellävaraisempia kuin toiset. Itselle sopivan hoidon löytämisessä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Lue myös: Mikä ihmeen skinimalism? Tästä on kyse vuoden 2021 kuumimmassa ihonhoitotrendissä – ja se kuulostaa jo nyt hyvältä

Lue myös: Ihonhoidon verkkokaupan myydyin tuote yllättää – suomalaisnaiset ostavat nyt happoa, joka toimii niin akneen kuin ryppyihinkin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?