Suomalaiset tekevät yhä saman mokan aurinkorasvan kanssa – ihotautilääkäri kehottaa tarkistamaan 4 kohtaa

Aurinkovoiteesta tulisi SPF-suojan lisäksi tarkistaa myös tuotteen UVA-suoja. Voidetta tulisi levittää reilusti, usein ja ensimmäisen kerran jo ennen aurinkoon menoa.

Ethän pihistele aurinkovoiteen määrässä? Iholääkärin mukaan ei nimittäin kannattaisi.

12.7.2021 10:30

Jotta aurinkovoide todella suojaisi ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta, sitä tulisi käyttää oikein. Moni suomalainen kuitenkin käyttää aurinkorasvaa liian harvoin, liian vähän ja liian myöhään, kertoo Husin Iho- ja allergiasairaalan ja Ihosairaala-lääkärikeskuksen ihotautilääkäri Kirsi Isoherranen.

– Jotta aurinkovoide suojaa ihoa sen lupaamalla tavalla, sitä tulisi levittää oikeaoppisesti. Ei valitettavasti riitä, että aurinkovoidetta sipaisee hieman hartioihin, kun saapuu rannalle.

Isoherrasen mukaan aurinkovoidetta tulisi levittää iholle jo sisätiloissa, mielellään 20–30 minuuttia ennen aurinkoon astumista. Voidetta tulisi myös lisätä iholle parin tunnin välein.

– Myös aurinkovoiteen määrällä on merkitystä. Voidetta tulisi levittää iholle kahden ruokalusikallisen verran. Usein suomalaiset käyttävät sitä puolet vähemmän.

Tarkista aurinkovoiteen SPF- ja UVA-suoja

Isoherranen kehottaa valitsemaan aina aurinkovoiteen, jonka SPF-suojakerroin on vähintään 50.

– SPF-suojakerroin kertoo, kuinka moninkertaisesti pidempään aurinkovoide suojaa ihoa palamiselta. Jos suojakerroin on esimerkiksi 50, voi auringolle altistua 50 kertaa kauemmin palamatta kuin ilman aurinkorasvaa.

Hän lisää, että SPF-suojakerroin suojaa ihoa vain palamiselta, ei ruskettumiselta. Tästä syystä aurinkovoiteesta kannattaa tarkistaa myös sen sisältämä UVA-suoja.

– UVA-suoja suojaa ihoa pidempiaaltoiselta säteilyltä, joka aiheuttaa ihon soluihin DNA-vaurioita. Nämä vauriot näkyvät ihossa rusketuksena, Isoherranen kertoo.

Isoherrasen mukaan UVA-suoja on useissa aurinkovoiteissa vain kolmasosan voiteen SPF-suojasta. Tämä tarkoittaa, että jos aurinkovoiteen SPF-suoja on esimerkiksi 50, voi voiteen UVA-suoja olla vain noin 16.

– Aurinkovoide suojaa siis paremmin UVB-säteiltä kuin UVA-säteiltä. UVA-säteet aiheuttavat muun muassa tyvisolu- ja okasolusyöpää, joten ruskettumista ei missään nimessä kannata tavoitella.

Isoherranen lisää, että on myös syytä muistaa, ettei aurinkorasvoja ole tehty auringonottoa varten.

– Aurinkovoide suojaa ihoa arkisissa tilanteissa, mutta auringossa oleilua kannattaa kuitenkin aina välttää. Jos auringossa makoilee toistuvasti tuntikausia, se ei tee hyvää iholle, vaikka aurinkorasvaa tunnollisesti käyttäisikin.

Lue lisää: Onko ruskettuminen merkki siitä, että iho on jo vaurioitunut auringosta? Ihotautilääkäri vastaa polttavaan kysymykseen

Lue lisää: Testissä 10 erilaista kasvojen aurinkosuojaa – kaksi sai täydet pisteet

Lue lisää: Suomalainen ihotautilääkäri paljastaa, kuinka suuri osa rypyistä ja ihon ikääntymisestä johtuu auringosta – suhdeluku on uskomaton

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?