Onko ruskettuminen merkki siitä, että iho on jo vaurioitunut auringosta? Ihotautilääkäri vastaa polttavaan kysymykseen - Tyyli - Ilta-Sanomat

Onko ruskettuminen merkki siitä, että iho on jo vaurioitunut auringosta? Ihotautilääkäri vastaa polttavaan kysymykseen

Ruskettuminen on merkki siitä, että ihon soluissa on tapahtunut DNA-vaurio, kertoo ihotautilääkäri Kirsi Isoherranen.

Jos iho ruskettuu, on auringolta suojautuminen epäonnistunut.

9.7. 10:30

Moni meistä pelkää ihon polttamista auringossa, mutta olisiko myös ruskettumista syytä vältellä?

Ihotautilääkäri Kirsi Isoherrasella on kysymykseen yksiselkoinen vastaus.

– Kyllä olisi. Ruskettuminen on aina merkki siitä, että ihon soluissa on tapahtunut DNA-vaurioita.

Husin Iho- ja Allergiasairaalassa ja Ihosairaala-lääkäriasemalla työskentelevä Isoherranen kertoo, että moni suhtautuu ruskettumiseen edelleen huolettomasti, sillä ihosyöpäriskistä puhutaan usein vain palamisen yhteydessä.

– Moni suomalainen pelkää melanoomaa, jonka suurin riskitekijä on ihon toistuva palaminen. On kuitenkin olemassa myös muita ihosyöpiä, joiden riskiä puolestaan lisää toistuva aurinkoaltistus eli ruskettuminen.

Isoherranen nostaa esimerkeiksi tyvisolusyövän ja okasolusyövän. Hän kertoo, että molemmat syövät ovat melanoomaa yleisempiä. Niiden määrä on viime vuosina kasvanut tasaisesti.

– Näitä syöpiä todetaan usein ihmisillä, jotka altistuvat auringolle paljon työssään tai vapaa-ajan harrastuksissaan. Esimerkiksi golfaajat ja purjehtijat viettävät usein päivittäin paljon aikaa auringossa.

Jos arki sisältää paljon aurinkoaltistusta, Isoherranen kehottaa suojautumaan aina sekä vaatteiden että aurinkovoiteiden avulla.

– Moni uskoo, ettei auringolta tarvitse suojautua, jos iho ei pala helposti. Se ei missään nimessä pidä paikkaansa.

Isoherrasen mielestä on myös huolestuttavaa, että moni ihminen edelleen tavoittelee rusketusta.

– Jatkuva altistuminen auringolle lisää syöpäriskiä, oli auringossa oleilun seuraus sitten palaminen tai ruskettuminen. Auringolta kannattaa aina suojautua.

Lue lisää: Finni olikin tyvisolusyöpä, joka jätti kasvoihin ikuiset jäljet – 5 suomalaista kertoo elämästä näkyvän arven kanssa

Lue lisää: Suomalainen ihotautilääkäri paljastaa, kuinka suuri osa rypyistä ja ihon ikääntymisestä johtuu auringosta – suhdeluku on uskomaton

Lue lisää: Testissä 10 erilaista kasvojen aurinkosuojaa – kaksi sai täydet pisteet

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?