8 ainesosaa, joita kannattaa etsiä edullisesta kosmetiikasta – kosmetologi kertoo kolme olennaisinta tuotetta

Kun ostaa edullista kosmetiikkaa, on tärkeää perehtyä tuotteen inci-listaan. Se kertoo tuotteesta enemmän kuin hinta.

Saako marketista hyvää kosmetiikkaa? Iho ei tiedä, kuinka paljon tuote maksaa, muistuttaa kosmetologi.

1.7.2021 10:30

Halvalla ei saa hyvää, kuuluu perinteinen sanonta. Mutta miten se pätee kosmetiikkaan? Moni pohtii, saako marketeista hyvää kosmetiikkaa lainkaan.

– Sanon usein, että iho ei tiedä, mitä merkkiä käytetään ja mitä tuote maksaa. Tärkeintä on tietää, mitä tuote sisältää vaikuttavina aineina, sanoo Suomen Ihosairaalan Cidesco-kosmetologi Katja Khalifi.

Khalifin mukaan marketeistakin löytyy hyviä tuotteita, mutta silloin kannattaa pelata varman päälle ja ostaa allergia-, iho- ja astmaliiton suosittelemia tuotteita.

– Merkki on tuotteissa sen takia, että niiden pitäisi aiheuttaa mahdollisimman vähän reaktioita. Niistä on poistettu hajusteita ja säilöntäaineita, jotka vanhetessaan voivat herkistää.

Nämä ovat sellaisia aineita, joiden vaikutukset dermatologit allekirjoittavat.

Kallis tuote tarkoittaa usein sitä, että hinnassa näkyy brändi ja sen tekemä tutkimustyö. Vaikuttavien aineiden pitoisuudet ovat yleensä myös riittäviä.

– Usein vaikuttavia aineita on määrällisesti enemmän, mikä nostaa tuotteen hintaa. Markettikosmetiikassa puolestaan vaikuttavia aineita ei yleensä ole niin paljoa.

Rajallisesti rahaa? Hanki ainakin nämä

Jos ylimääräistä rahaa ei ole kalliisiin kasvoöljyihin tai kymmenosaiseen ihonhoitorutiiniin, mihin tuotteisiin kannattaa satsata?

Khalifin mielestä tärkeintä on ostaa hyvä puhdistustuote, esimerkiksi herkälle iholle tarkoitettu puhdistusvaahto.

– Kasvovesi olisi myös hyvä olla, mutta jos sitä ei pysty hankkimaan, hyvä puhdistusvaahto jättää usein raikkaan tunteen kasvoille.

Puhdistustuotteen lisäksi on syytä hankkia kosteuttava ja rauhoittava kasvovoide ja aurinkovoide. Pelkkä aurinkosuoja ei aja kasvovoiteen asiaa, vaan kosteutukseen on hyvä hankkia erillinen tuote.

– Jos näihin kolmeen pystyy investoimaan, se olisi tosi hyvä juttu. Kesää kohden on tärkeää, että tuotteissa olisi mahdollisimman paljon suojaa, kosteutusta ja rauhoittavia ainesosia.

Lue myös: Parhaat kauneustuotteet marketista! Etsimme toimivat meikit ja ihonhoitotuotteet alle 10, 20 ja 40 euron hintaluokista

Tutki ainesosalistat huolella

Kun suuntaa ostamaan kosmetiikkaa pienellä budjetilla, katse kannattaa kohdistaa inci-listaan, eli ainesosalistaan. Mitä aiemmin ainesosa mainitaan listassa, sitä enemmän sitä on mukana koostumuksessa.

Näitä aineita kannattaa etsiä pullon kyljestä:

  • Aloe vera. Turvallinen, tulehduksia ehkäisevä kosteuttaja jokaiselle ihotyypille.

  • Allantoiini. Allantoiini on rauhoittava ja pehmentävä ainesosa, joka sopii erityisen hyvin herkälle iholle.

  • E-vitamiini. Korjaava E-vitamiini vahvistaa ihon pinnan hydrolipidikalvoa ja neutraloi vapaita radikaaleja, jotka nopeuttavat ihon ikääntymistä.

  • C-vitamiini. Toimii ihoa suojaavana antioksidanttina, kirkastaa ihoa ja auttaa auringon aiheuttamien vaurioiden hoidossa.

  • Hyaluronihappo. Ihostakin luontaisesti löytyvä superkosteuttaja.

  • Glyseriini. Humektantti eli kosteudensäilyttäjä- ja sitoja.

  • Kaurauute. Kuivan, herkän ihon rauhoittava ainesosa.

  • Luonnonsavi. Jos iho kiiltelee ja tuottaa talia, savi imee epäpuhtauksia ihosta ja supistaa huokosia.

  • Lisäksi SPF eli suojakerroin. Aurinkosuoja on voitu toteuttaa kemiallisena tai fysikaalisena tai kummankin muodon yhdistelmänä.

– Nämä ovat sellaisia aineita, joiden vaikutukset dermatologit allekirjoittavat. Jos kosmetiikka sisältää näitä, tuote on hyvä huolimatta siitä mistä tuote on ostettu tai mitä se maksaa, Kalifi sanoo.

Lue myös: 6 loistavaa ja edullista kosmetiikan verkkokauppaa – näihin voit luottaa

Lue myös: Testasimme puhdistusgeelit – apteekin halpistuote päihitti kalliit

Lue myös: TikTokissa tavoitellaan nyt muhkeaa tukkaa – 6 kotikonstia, joilla saat hiuksiisi rutkasti lisää tuuheutta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?