Putsaatko kasvosi meikinpoistoliinoilla? Ei ehkä kannattaisi, sanoo kosmetologi – voivat tehdä hallaa iholle

Meikinpoistoliina vaikuttavaa kätevältä tuotteelta, mutta loppupeleissä siitä voi olla enemmän haittaa iholle.

Ammattilaiset suosittelevat käyttämään meikinpoistoliinoja vain poikkeustapauksissa.

30.6.2021 10:30

Meikinpoistoliinat, mikä kätevä keksintö! Nopeat pyyhkäisyt sinne tänne, ja johan ovat meikit tiessään. Vai onko sittenkään aivan näin?

Suomen Ihosairaalan Cidesco-kosmetologi Katja Khalifi on saanut usein nähdä, kuinka asiakas saapuu vastaanotolle valittaen ärtynyttä ja kuivaa ihoa – joskus taustalta paljastuu, että päivittäisessä käytössä on ollut puhdistusliina, usein alkoholipitoinen.

Meikinpoistoliinasta voi siis olla yllättävää haittaa iholle.

– Jokapäiväisenä puhdistustuotteena en lähtisi suosittelemaan liinojen käyttöä. En silloinkaan, vaikka ei käyttäisi meikkiäkään, Khalifi sanoo.

Meikki jää lymyämään huokosiin

Puhdistusliinan hankaus on yksi iholle eniten hallaa aiheuttava tekijä. Tilannetta pahentavat yleensä hajusteet, alkoholi ja muut kemikaalit, joita liinat saattavat sisältää.

– Jos ihoa hankaa voimakkaita aineita sisältävällä liinalla ja on taipumusta pintakuivuuteen, kevytkin mekaaninen ärsytys voi pahentaa ihon kuntoa.

Kevytkin mekaaninen ärsytys voi pahentaa ihon kuntoa.

Moni ei myöskään huuhtele ihoa vedellä tai kasvovedellä liinan käytön jälkeen. Silloin iholle jää meikin ja liinan sisältämien aineiden rippeitä.

– Piilee riski, että meikki jää tukkimaan ihohuokosia. Pitkässä juoksussa se saattaa aiheuttaa mustapäitä.

Lue lisää: Miten mustapäistä pääsee eroon? Unohda puristelu – 4 turvallisempaa vaihtoehtoa

Usein puhdistusliinoilla jynssätään samassa vauhdissa pois myös silmämeikki. Niin ei tulisi missään nimessä tehdä.

– Nykyään käytetään hyvin kestäviä ripsivärejä. Kun puhdistusliina on tehty yleispätevään käyttöön, se ei poista ripsiväriä kunnolla. Silloin pitää hangata, ja se ärsyttää silmänympärysihoa.

Toisinaan tyhjää parempi

Ovatko meikinpoistoliinat siis ihan kelvottomia kapistuksia? Khalifin mukaan niille on paikkansa muutamissa tilanteissa.

– Meikinpoistoliinojen käyttö silloin tällöin ei ole haitaksi, esimerkiksi viikonloppureissuilla tai kuntosalin jälkeen hien pyyhkimiseen.

Vaikka kasvot pyyhkisi liinalla treenin jälkeen, mahdollisimman pian kannattaa kuitenkin tehdä myös ihotyypin mukainen kunnollinen puhdistus.

Khalifi muistuttaa, että kun meikinpuhdistusliinoille tulee satunnainen tarve, kannattaa aina valita hajusteeton, astma- ja allergialiiton suosittelema vaihtoehto.

– Ne yleensä sopivat herkällekin iholle.

Kasvot kannattaa myös aina huuhdella vedellä liinan käytön jälkeen.

Lue myös: Markettien meikinpoistoliinat testissä – alle 2 euron tuote voitti

Lue myös: Yhä useampi suomalainen leikkauttaa yläluomensa, ja virkeämpää ilmettä hakevat jo kolmekymppiset – ”Syy useimmiten esteettinen”

Lue myös: Mistä tietää, millaista hoitoa oma iho vaatii? Kysyimme kahdelta suomalaiselta asiantuntijalta ja saimme vinkit eri ihotyypeille

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?