5 muutosta, jotka aurinko aiheuttaa ihollasi – kiinnitä huomiota erityisesti yhteen muutokseen - Tyyli - Ilta-Sanomat

5 muutosta, jotka aurinko aiheuttaa ihollasi – kiinnitä huomiota erityisesti yhteen muutokseen

Kivalta näyttävä rusketus on todellisuudessa ihon puolustautumiskeino auringon säteilyn aiheuttamia vaurioita vastaan. Jos iholle ilmestyy karhea läikkä tai tappimainen patti, on syytä lähteä lääkäriin.

Aurinkoa olisi hyvä vältellä klo 11–15 välillä ja laittaa iholle kattava aurinkosuoja viimeistään silloin, kun UV-indeksi saavuttaa lukeman 3.

14.6. 10:30

Aurinkoa tarjoillaan nyt suomalaisille yllin kyllin vähän kuin palkintona pitkän ja ankean vuoden jälkeen. Lämmöstä nauttiessa on kuitenkin syytä muistaa auringon valitettavat haittavaikutukset sekä suojata ja tarkkailla ihoa näiltä yleisimmiltä auringon aiheuttamilta muutoksilta.

1. Ruskettuminen & palaminen

Rusketus on monelle meistä olennainen osa kesää ja lomaa, mutta iholle suorassa auringonvalossa oleskelu on kaikkea muuta kuin lomaa. UV-säteily aiheuttaa ihossa DNA-vauriota, joka käynnistää ihon pigmentin tuotannon eli ruskettumisen.

Ruskettumisella iho yrittää suojata itseään lisävaurioilta. Niinpä kaikenlainen värimuutos on todellisuudessa melkoinen rasite iholle.

Auringonpolttamat syntyvät kun iho saa liikaa auringon ultraviolettisäteilyä eikä enää pysty suojaamaan itseään. Polttamat nostavat tuntuvasti ihosyövän mahdollisuutta: iholla on olemassa muisti, johon säteilyn vaikutukset kertyvät koko elämän ajan.

Toistuva palaminen tai suurelle UV-säteilylle altistuminen lisäävät syövän riskiä. Aurinkoa olisi Suomessakin hyvä vältellä klo 11–15 välillä ja laittaa iholle kattava aurinkosuoja viimeistään silloin, kun UV-indeksi saavuttaa lukeman 3.

Lue myös: Aurinkovoide kannattaa valita oman ihotyypin mukaan – tässä 16 aurinkosuojaa kuivalle, rasvoittuvalle, aikuiselle ja herkälle iholle

2. Pigmenttimuutokset

Auringosta tulee kahdenlaista säteilyä, UVA- ja UVB-säteilyä. UVB-säteily tuntuu iholla lämpönä ja on syypää ruskettumiseen ja palamiseen. UVA-säteilyä taasen ei voi tuntea, sillä se menee syvemmälle ihon kerroksiin ja tekee siellä tuhojaan ajan saatossa.

Maksaläiskät ja pigmenttimuutokset ovat pitkän ajan muutoksia ihossa.

Tämän säteilyn vaikutukset paljastuvat usein vasta vuosien kuluttua. Maksaläiskät ja erilaiset pigmenttimuutokset ovat näitä pitkän ajan muutoksia ihossa. Myös pisamat kuuluvat auringon aiheuttamiin pigmenttimuutoksiin, mutta niiden taustalla on UVB-säteily.

Muutokset eivät ole lähtökohtaisesti vaarallisia, mutta ne voivat saada ihon näyttämään ikäistään vanhemmalta ja olla kosmeettisia haittoja.

3. Juonteet ja rypyt

UVA-säteily tuhoaa ihon kollageeni- ja elastaanisäikeitä, minkä takia iho iän myötä veltostuu ja erityisesti kasvoille ja dekoltee-alueelle tulee ryppyjä ja juonteita. Aurinko myös kuivattaa ihoa, minkä takia juonteet nousevat siitä esille selkeämmin. Jopa 80 prosenttia ihon ikääntymisestä johtuu auringosta ja muista ulkoisista tekijöistä.

Paras suoja ryppyjä vastaan on välttää keskipäivän aurinkoa.

Erityisen alttiita auringon aiheuttamalle vanhenemiselle ovat vaaleat ihotyypit, joihin suurin osa suomalaisistakin kuuluu. Paras suoja ryppyjä vastaan on välttää keskipäivän aurinkoa ja auringossa ollessa suojata iho vaatteilla sekä suojakertoimen 50 sisältävällä sekä UVA- että UVB-suojan sisältävällä aurinkovoiteella.

4. Rikkoutuneet verisuonet

Nenänpielissä ja rintakehässä risteilevä punainen, hämähäkin seittiä muistuttava kuviointi ihossa on sekin UV-säteilyn tekosia. Aurinko voi saada ihon ohuet pintaverisuonet laajenemaan tai katkeamaan, minkä seurauksena iholle ilmestyy punaisia pieniä verisuoniverkkoja. Katkeutuneet verisuonet ovat vain kosmeettinen haitta.

5. Aurinkokeratoosi ja ihosyövät

Liiallinen ja pitkäaikainen altistuminen UV-säteilylle voi johtaa melanoomaan ja muihin ihosyöpiin. Melanooman taustalla on yleensä ihoa kuumottava UVB-säteily, kun taas syvemmällä vaikuttava UVA-säteily on pääasiallinen syyllinen muihin ihosyöpiin.

Jos iholle ilmestyy melko tarkkarajainen, karhea punertava läiskä esimerkiksi nenään tai otsaan, voi kyseessä olla aurinkokeratoosi. Keratoosi on ihon okasolujen kypsymishäiriö, jonka yksi merkittävä aiheuttaja on UVA-säteily.

Aurinkokeratoosi voi ilmaantua iholle myös pienenä sarvimaisena tappena tai sitkeänä rohtumana huulessa. Aurinkokeratoosi voi edetä ihon pintasyöväksi ja edelleen ihon okasolusyöväksi, joten näitä muutoksia on syytä näyttää saman tien ihotautilääkärille.

Lähteet: Terveyskirjasto 1 ja 2, Yalemedicine

Lue myös: Testissä 10 erilaista kasvojen aurinkosuojaa – kaksi sai täydet pisteet

Lue myös: Testasimme 13 itseruskettavaa – yksi sai lähes täydet pisteet

Artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?