Viihdytkö auringossa? Siinä tapauksessa on syytä tsekata, mitä ihonhoitotuotteesi sisältävät – tiettyihin aineisiin liittyy riskejä

Ihoa kirkastavat ja silottavat tehoaineet voivat altistaa ihon auringon haittavaikutuksille. Siispä purkkien selosteita syynäämään!

Jos käyttää ihoa kuorivia ja uudistavia tuotteita, ihon suojaaminen auringolta on todella tärkeää.

5.6.2021 20:00

Auringosta saa paljon ihania juttuja, esimerkiksi D-vitamiinia ja hyvää mieltä.

Kaikki auringossa oleskelu kuitenkin altistaa ihon myös uv-säteilyn haittavaikutuksille. Siksi kattavan aurinkosuojavoiteen käyttö on olennaista. Sen moni muistaakin. Lisäksi olisi hyvä tarkistaa muidenkin ihonhoitotuotteiden inci-listat sen varalta, etteivät ne sisällä raaka-aineita, jotka voivat aiheuttaa iholle harmia yhdistettyinä uv-säteilyyn.

Muun muassa Who What Wear muistuttaa kauneusjutussaan, että ainakin näitä neljää tehoainetta kannattaisi välttää päiväsaikaan ja etenkin auringossa oleillessa.

Retinoli

Ihon sävyä ja pieniä juonteita tasoittava retinoli usein kuivattaa ihoa ja voi saada sen jopa hilseilemään, mikä heikentää ihon suojautumiskykyä uv-säteilyltä. Retinoli myös hapettuu helposti, mikä puoltaa sen käyttöä yöaikaan.

Retinoli tehostaa ihon uudistumisprosessia, minkä takia päiväsaikaan on erityisen tärkeää muistaa käyttää sekä UVA- että UVB-suojan sisältävää aurinkosuojaa kasvoilla. Suojakertoimen on syytä olla vähintään 30, vaikka ulkona ei olisikaan tarkoitus viettää tuntikaupalla aikaa.

Lue myös: Iho pitäisi suojata auringolta Suomessa huhtikuusta syyskuuhun, myös sisällä – ”Moni piiloutuu sen taakse, ettei ota aurinkoa”

Sitrusöljyt

Pirteän tuoksuiset sitruuna-, bergamotti- ja appelsiiniöljyt olisi kaiken logiikan mukaan järkevää levittää iholle aamuisin, mutta näin ei suinkaan ole. Iso osa sitrusöljyistä on fototoksisia, eli ne herkistävät ihoa auringonvalolle. Sitrusöljyt voivat auringossa saada ihon punoittamaan, aiheuttaa pigmenttimuutoksia ja jopa saada ihon palamaan.

Sitrushedelmistä tuttu C-vitamiini taasen on erittäin hyödyllinen nimenomaan päiväsaikaan käytettynä: antioksidanttinen C-vitamiini suojaa ihoa vapailta radikaaleilta ja auttaa ihoa suojautumaan säteilyltä varsinaisen suojavoiteen rinnalla.

Lue myös: Aine, jota ”jokaisen hyväihoisen” sanotaan käyttävän – kokosimme C-vitamiinipitoiset tuotevinkit eri hintaluokista

Kuorivat hapot

Kasvoja kuorivat hapot, kuten salisyylihappo ja glykolihappo kirkastavat ja silottavat ihoa, mutta mieluiten unien aikana. Hapot kuorivat ihon pinnalta kuolleita ihosoluja, jolloin niiden alla oleva ihokerros on erityisen herkkä auringon aiheuttamille vahingoille. Kasvoja saa kyllä kuoria myös aamulla, kunhan varmistaa, että kyseessä on hapoton, erityisen hellävarainen kuorintatuote.

Lue myös: Ihonhoidon verkkokaupan myydyin tuote yllättää – suomalaisnaiset ostavat nyt BHA-happoa, joka toimii niin akneen kuin ryppyihinkin

Antibakteeriset tuotteet

Iholta haitallisia bakteereja tappavat, aknen hoitoon tarkoitetut bentsoyyliperoksidi ja klindamysiinihappo kuivattavat retinolin tavoin ihoa tuntuvasti. Päiväsaikaan ne voivat aiheuttaa iholle pigmenttiläiskiä. Jos sellaisia pääsee syntymään, ne haalenevat iholta hitaasti.

Tilalla kannattaa käyttää ihoa vahvistavia antioksidantteja, kuten aiemmin mainittua C-vitamiinia sekä niasiiniamidia sekä matchaa.

Lue myös: Ihotautilääkäritkin ylistävät nyt edullista ihmeaihetta – niasiiniamidi silottaa ryppyjä ja sopii akneiholle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?