Jos iho kiukuttelee, usein syynä on liian pesevä puhdistusaine – asiantuntija kertoo paljastavan merkin - Tyyli - Ilta-Sanomat

Jos iho kiukuttelee, usein syynä on liian pesevä puhdistusaine – asiantuntija kertoo paljastavan merkin

Mitä puhtaampi, sen parempi ei päde ihonhoidossa, vaikka moni luulee edelleen niin. Liian pesevä tuote on yleinen iho-ongelmien aiheuttaja.

Suurin osa kauppojen puhdistustuotteista sisältää liian peseviä ainesosia.­

19.4. 10:30

Oi sitä tunnetta, kun meikit saa pestyä pois päivän päätteeksi – mieluiten kunnon tökötillä.

Ihon puhdistukseen liittyy yleinen vaara: moni suomalainen on nimittäin tottunut käyttämään liian peseviä puhdistustuotteita. Iholle kaikkein vahingollisimpia tuotteita ovat yleensä erilaiset puhdistusgeelit ja -vaahdot, joita markettien hyllyt notkuvat.

– Se on juurisyy suurimpaan osaan ihon ongelmista, sanoo ihonhoitoa opiskellut meikkitaiteilija ja kauneusbloggaaja Miia Johansson.

Voimakkaat pesuaineet huuhtovat pois ihon hyvät rasvat ja omat hapot, joiden tehtävä on suojella ihon mikrobitasoa ja suojabärriääriä. Lopulta iho alkaa kuivua ja karheutua niin, ettei tilannetta korjaa ihan äkkiä edes hyvällä kasvovedellä tai -öljyllä. Myös finnejä saattaa puskea pintaan.

– Kosmetiikalla voi aiheuttaa todella paljon iho-ongelmia. Ihonhoidossa kaikkein tärkeintä olisi tukea ihon omaa toimintaa.

 ”Sodium laureth sulfatea sisältävät tuotteet on hyvä jättää hyllyyn kokonaan.”

Johansson on puhunut aiheesta paljon omalla Instagram-kanavallaan. Hän kertoo, että jo tuhannet hänen seuraajistaan ovat vaihtaneet puhdistustuotteen hellävaraisempaan, jolloin ihon kuntokin on parantunut silmissä.

– Monen on vaikea uskoa miedompien tuotteiden tehoon, koska jos meikkaa, on ihanaa pestä tuhti meikki pois tujulla aineella ja saada iholle kunnolla puhdas tunne.

Siirrä yksi ainesosa mustalle listalle

Mistä voi päätellä, että oma puhdistustuote on liian pesevä? Varma merkki on se, että iho tuntuu heti puhdistuksen jälkeen kireältä. Näin ei kuuluisi olla.

Johanssonin mukaan erityisesti yhtä raaka-ainetta, voimakkaasti vaahtoutuvaa sodium laureth sulfatea, on syytä varoa puhdistustuotteen inci-listassa eli ainesosaluettelossa. Sitä sisältävät tuotteet on hyvä jättää hyllyyn kokonaan.

– Se on todella tehokas puhdistusaine, jota on lähes kaikissa käsisaippuoissa ja suihkugeeleissä. Jos selkään ilmestyy finnejä, se voi johtua suihkugeelistä, joka sisältää tätä ainetta.

Laadukkaaltakin vaikuttava tuote voi rikkoa ihon omaa suojabärriääriä.­

Iholle jäävä tahmea kalvo kuuluu asiaan

Puhdistustuote kannattaa valita oman ihotyypin mukaan. Myös sillä on merkitystä, käyttääkö meikkiä. Oikeaoppisesti puhdistustuotetta työstetään iholla minuutista kahteen, minkä jälkeen puhdistustuote emulgoidaan eli vaahdotetaan yhdessä veden kanssa ja pestään pois.

Jos meikkaa, paras vaihtoehto on nestemäinen öljyputsari tai balmi.

– Niillä saa tosi hyvin meikin ja aurinkorasvan pois.

Jos ei meikkaa, Johansson suosittelee lempeää puhdistusmaitoa.

– Hellävaraisesti pesevistä tuotteista voi jäädä iholle pieni kalvo tai mähmäinen fiilis. Voi tuntua, että iho on edelleen likainen, kun on totuttu putsareihin, jotka repivät ihon nitisevän nahkeaksi.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?