Hannu ja Mare haluavat opettaa suomalaiset värjäämään hiuksiaan kotona ja loivat oman brändin, jolla pitäisi onnistua – kokeilimme: näin hiukset muuttuivat

Pitkän linjan kampaajakouluttajat Hannu ja Mare Ojala huomasivat, että suomalaisilla on aina sama ongelma kotihiusvärien kanssa. Siksi he tekivät uudet, omat värit.

Uusi suomalainen hiusväribrändi lupaa kotivärjääjille parempaa lopputulosta. Kokeilimme, kuinka kotivärjäyksessä käy.

– Kävimme vähän salaa haastattelemassa ihmisiä kauppojen värihyllyjen välissä, Hannu Ojala, toinen uuden suomalaisen hiusväriyrityksen perustajista kertoo.

– Ongelma oli aina sama. He eivät tienneet, mitä ovat päähänsä laittamassa.

Ammattilaisillekaan kauppojen väripurkkien sisällön ja käyttöohjeiden kaikki oleelliset tiedot eivät aina auenneet mutkitta. Ei siis mikään ihme, että tavallisten ihmisten kotiväri menee usein pieleen, Hannu ja puoliso, perustajakumppani Mare Ojala sanovat.

Pitkän uran hiusalalla tehnyt yrittäjäpari pyöritti yksityistä kampaamokoulu Unikaa 15 vuotta Helsingin keskustassa. Lopulta kampaajien kouluttaminen vaihtui uuteen ajatukseen: pariskunta alkoi pohtia, voisiko kuluttajia opettaa värjäämään tukkaa kotona.

Hannu ja Mare Ojala ovat parturi-kampaajia, pitkän linjan kampaajakouluttajia ja nyt uuden kotiväribrändin perustajat.

Unika myytiin ja Vivahde Hair perustettiin alkuvuonna 2020. Tammikuussa 2021 sen hiusvärit ja nettikoulutukset lanseerattiin kuluttajille.

– Etäkonsultaatio on ollut yllättävän suosittu. Katsomme siinä asiakkaan kanssa suoraan, mitä sävyjä hänen kannattaa tilata. Se helpottaa ostamista paljon, ja asiakkaat sanovat, että he tietävät kerrankin, mitä tekevät, Hannu kertoo.

Teams-tapaamisten lisäksi myös Instagram, sähköposti ja Whatsapp ovat tiuhassa käytössä. Saa värejä toki ostaa neuvoittakin – nettisivuille värien valitsemiseen ja käyttämiseen on tehty selkeät ohjeet.

Ei sinistä vaan violettia

Konkreettinen ero useimpiin kotivärikoostumuksiin on se, että kun markettiväreissä pohjasävynä on usein tuhka, Vivahteen väreissä käytetään violettia.

– Olemme suunnitelleet tuotteet Skandinaviaa ajatellen eli vaaleille hiusväreille, joihin tarvitaan kylmää taittoa. Jos tuotteessa on pohjana tuhka eli sinistä, väristä saattaa tulla tunkkainen tai vihreään taittava, Mare sanoo.

Hiusvärit tehdään Suomessa. Pakkaukset tulevat maailmalta, mutta värit valmistetaan, pullotetaan ja pakataan Suomessa.

– Kaikkia värejämme voi myös sekoittaa keskenään uniikiksi sävyksi. Valikoimasta löytyvät myös vaalennusaineet, Mare kertoo.

 Haastattelimme ihmisiä kauppojen värihyllyjen välissä. Ongelma oli aina sama. He eivät tienneet, mitä ovat päähänsä laittamassa.

Poikkeuksellista on myös se, että samasta värituubista saa sekä kestovärin, kevytvärin että kiiltosävytteen, kunhan vain sekoittaa tuotteita ohjeiden mukaisissa erilaisissa suhteissa. Myös vaalennusaineen tehoa voi säädellä tarpeen mukaan.

Eikö kampaajataustaisia yrittäjiä mietitytä, että helppo kotivärjäys vie ammattilaisten työt?

– Eihän kuluttaja silti voi kaikkea tehdä kotona, Mare sanoo.

– Kampaamopalveluille ja kotiväreille on aina ollut omat markkinansa ja ostajaryhmänsä, Hannu sanoo.

– Olemme saaneet myös palautetta kampaajilta, että värimme helpottaa heidän työtään. Kun kotona värjännyt asiakas seuraavan kerran istuu kampaajan penkkiin, kampaajan ei tarvitse ihmetellä, mitä hiukseen on laitettu.

Vaaleita sävyjä ja vaihtelua, kiitos

Tällä hetkellä suomalaisten väriostoksissa näkyvät parin mukaan eniten erilaiset vaaleat sävyt. Vaaleiden värien ja vaalennusaineiden lisäksi myydään erityisesti kiiltokäsittelyä eli kaikkein kevyintä värivaihtoehtoa.

– Halutaan vain vähän sävyä ja kokeilla pienellä kynnyksellä, miltä näyttää, jos tukkaa laittaa vähän lämpimämmäksi, vähän kylmemmäksi tai vaikka vähän persikkaiseksi, Mare sanoo.

Hannun mukaan suomalaiset haluavat nyt selkeästi vaihdella sävyjä.

– Esimerkiksi kiiltosävyte kuluu pois pikkuhiljaa, ja kohta voi taas kokeilla jotain uutta. Siitä ei myöskään jää juurikasvua, eikä tyven värjäämisen kanssa tarvitse kamppailla.

Kokeilussa kiiltosävyte

Otimme uutuusvärin testiin. Toimittaja toivoi väriä, joka piilottaisi tyvikasvun, eli sävyttäisi raidoilla vaalennetun latvan lähemmäksi omaa väriä.

Tältä hiusväri näyttää ennen värjäystä. Tyvikasvu erottuu selvästi vaaleammasta latvasta. Viimeisimpien vaaleiden raitojen laitosta on yli puoli vuotta. Tukassa on vain muisto pari päivää aiemmin laitetuista laineista, ja se on myös likainen juuri ennen värjäystä.

Vivahteelta suositeltiin kiiltosävytettä ja kahden sävyn yhdistelmää. Sekoitin 9VM- ja 9B-värejä eli tummuusasteen 9 hiekanvaaleaa ja kirkasta helmiäisvaaleaa ohjeissa neuvotulla sekoitussuhteella neuvottuun 0,9 prosentin hapettimeen.

Kaikkea väriä ei tarvitse sekoittaa kerralla. Lyhyeen tukkaan riittää vähempi määrä, pitkään ja paksuun tarvitaan enemmän. Loppu väri ja hapetin säilyvät seuraavaan värjäyskertaan pulloissaan 12 kuukautta.

Sekoitin värin ja levitin sen huolellisesti suortuva kerrallaan hiuksiin siveltimen ja käsineillä suojattujen käsien avulla niskasta kohti päälakea. Annoin värin vaikuttaa 30 minuuttia ja huuhtelin sen ohjeiden mukaan pois.

Näin hiusväri muuttui:

Tältä tukka näyttää värjäämisen jälkeen. Kuvassa hiukset kolmantena päivänä pesusta juuri muotoilluilla laineilla, joten tässäkään tukka ei ole aivan puhdas. Kiiltoa on huomattavasti enemmän kuin normaalisti luonnonkarheassa tukassani.

Tyven ja latvan välinen kontrasti on selvästi pehmentynyt, vaikka väri ei ole muuttunut paljoa. Jutun hiuskuvat on otettu puhelimella, eikä niitä ole käsitelty lainkaan.

Kaikki värituubit ja hapetepullot maksavat 9,90 euroa. Tarvikepakettiin kuuluu sekoituskippo, värisivellin ja hiusklipsit, 9,90 euroa.

Yhteensä pitkien ja paksujen hiusten värjäämiseen meni yksi hapetepullo ja kaksi puolikasta värituubia. Tarvikkeiden kanssa kokonaisuuden hinnaksi tuli vajaat 40 euroa.

Värituubien puolikkaat ja värjäystarvikkeet tosin säilyvät seuraavaan värjäyskertaan, jolloin värjäämiseen tarvitaan ainoastaan uusi hapetepullo, eli silloin saman kotivärin saa vajaalla kympillä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?