Pitääkö hiustuotteiden sulfaatteja ja silikoneja välttää? Asiantuntijat kertovat, mitä ne tekevät hiuksille ja päänahalle - Tyyli - Ilta-Sanomat

Pitääkö hiustuotteiden sulfaatteja ja silikoneja välttää? Asiantuntijat kertovat, mitä ne tekevät hiuksille ja päänahalle

Silikonit, sulfaatit ja parabeenit eivät ole yksiselitteisen pahoja raaka-aineita hiustenhoidossa.

Jos hiukset pitää syväpuhdistaa, ovat sulfaatit verraton apuri. Silikonit toimivat puolestaan parhaiten silloin tällöin hiusten pituuksiin käytettynä.­

27.3. 20:00

Hiusten- ja ihonhoidossa raaka-aineet ovat tällä hetkellä yksi isoimmista trendeistä: mitä omassa käytössä olevat purkit oikein sisältävät ja mikä kunkin raaka-aineen rooli on tuotteessa? Hiustenhoitotuotteita kaupitellaan esimerkiksi termeillä clean beauty, silikoniton, sulfaatiton tai hajusteeton.

Välillä voi kuitenkin tuntua hankalalta ymmärtää, mitä nämä termit käytännössä tarkoittavat. Ovatko sulfaatit oikeasti hiusten vihollinen numero yksi? Kannattaako valita hajusteeton tuote, vaikka ei olisikaan hajusteyliherkkä?

Byrdien haastattelemat asiantuntijalääkärit kertovat, mitä usein haitallisiksi leimatut raaka-aineet oikeasti tekevät hiuksille ja hiuspohjalle.

Sulfaatit

Moni välttelee usein sampoissa olevia sulfaatteja niiden voimakkaasti pesevien ominaisuuksien takia. Jokunen vuosi sitten sulfaateista alettiin puhua myös syövän aiheuttajana.

Todellisuudessa hiusten- tai ihonhoitotuotteissa olevien sulfaattien yhteydestä syöpään ei ole olemassa tieteellisiä todisteita. Jatkuvassa käytössä sulfaatit voivat kylläkin pestä hiuspohjasta ja hiuksista niiden hoitavat öljyt, minkä seurauksena herkkä päänahka voi ärtyä ja kutista.

Jos hiukset taas pitää syväpuhdistaa, ovat sulfaatit verraton apuri, eikä niistä ole normaalille hiuspohjalle haittaa.

Silikonit

Silottavia ja tukalle kiiltoa antavia silikoneja on mukana kaikenlaisissa hiustenhoitotuotteissa sampoosta latvaseerumiin. Silikonit ovat paitsi erinomaisia silottajia, niistä on apua myös lämpösuojissa.

Silikonit voivat kuitenkin kerrostua hiukseen, minkä takia hius voi alkaa näyttää tunkkaiselta ja tuntua kuivalta. Hiuspohjaan käytettynä silikonit voivat myös tukkia hiustuppia, minkä seurauksena hiukset voivat ohentua.

Silikonit toimivat siis parhaiten silloin tällöin hiusten pituuksiin käytettynä, ja käyttökertojen välissä tukka on syytä pestä syväpuhdistavalla sampoolla.

Parabeenit

Säilöntäaineina käytetyt parabeenit estävät bakteerien ja homeen kasvun erityisesti hyvin vesipitoisissa tuotteissa, kuten sampoossa ja hoitoaineessa. Korkeina pitoisuuksina käytetyt parabeenit on yhdistetty syövän aiheuttajaksi sekä ekseemasta kärsivän ihon ärsytykseen.

EU:ssa sallitut parabeenipitoisuudet on kuitenkin todettu turvallisiksi ihmisille. Markkinoilla on kuitenkin useita parabeenittomia pesuaineita, jos niiden käyttö huolettaa.

Tuoreimmat

Luitko jo nämä?